Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.07.14. 22:59 mijemaja

Mindenféle töltött rostélyos idehaza

Címkék: marhahús főétel párolt töltött húsok rostélyos főtt tojás #összes leveszöldségek

 

töltöttrostélyos1.JPGAbban már megegyeztünk, hogy a rostélyos, avagy a magas hátszín igen nemes darabja a marhának. Jó fenn is hordja magát, a zsíros rostszerűségeitől pedig sose ijedjetek meg: vétek lenne kiszednünk, az szépen eltűnik főzéskor, csak az íze marad a húsban. Ez a húsféle gyorsan puhul, ezért is érdemes főzni vele.

A szeletek nagy méretei miatt könnyen tölthető. Ráadásul rájöttem egy fóliás párolásra, amivel a göngyölt hús madzag, hústű nélkül is szépen egyben marad.

Elmondom először a készítését, utána a töltelékekről beszélünk (azért a cím: tojásos göngyölt és társai)

töltöttrostélyos2.JPG

Ez egy sokarcú étel

– ugyanazzal a töltelékkel is tudom háromféleképpen tálalni, amit a mustárral pácolással rögtön 6 féle étellé tudom alakítani! A megtöltött, összegöngyölt, összekötözött rostélyost:

 

1.) simán, vízben párolom meg és a végén megpirítom, szárazon tálalom;

2.) Zöldséggel párolom, de a húst magában tálalom, a mártást mellé kínálom;

3.) Zöldséggel párolom, és a húst a tejesen behabart mártással összeforralom, így adom az asztalra.

4.) A töltelék pedig mássá teszi mindig, vagyis újabb variációk állnak előttetek!!!!

TÖLTÖTT GÖNGYÖLT ROSTÉLYOS ELKÉSZÍTÉSE

Hozzávalók a húshoz (a tölteléket külön részletezem): olaj a pácoláshoz és fejenként egy szelet rostélyos, amit legalább két nappal a sütés előtt meg kell vennem, mert szeretem pácolni - nemigen van olyan luxus érlelt hús a mezei húsboltokban, hogy ne lenne érdemes pácolnom.... A rostélyost kb. 1 cm vastag (vagyis vékony) szeletekre vágatom a hentesnél. (nekem ez életveszélyes!)  Otthon megkenem olajjal és abban hagyom 2-3 napig pácolódni a hűtőben. (FONTOS tudnotok, hogy pácolásnál bármikor mustárral is átkenhetem az olajozás előtt (!!!) – de attól kicsit másabb lesz az íze, savanykásabb, a mártás színe sárgásabbá válik.)

töltöttrostélyos3.JPGElkészítése:

1. A sütés napján előkészítem a tölteléket, de ezt majd később, külön írom le nektek.

2. A rostélyost sózom, megkenem töltelékkel, összegöngyölöm. Az összegöngyölést valahogyan rögzítem:

- összetűzöm hústűvel

- Vagy összekötöm spárgával

- Vagy -ez a legegyszerűbb- egy darabka, a pácolajjal bekent alufóliába belegöngyölöm (leginkább ez utóbbi, a képen is ezt látjátok, - mert kényelmes, akkor is működik, ha ügyetlenül sikerült a felgöngyölés, mert a fólia egyben tartja, és sütés után már a fólia levétele után már egyben is marad a töltött hús).

3.Az összegöngyölt, rögzített húst igen sokféleképpen sütöm. Leírok pár példát nektek.

Sütés simán, zöldségek nélkül:

Egy tepsibe (jénai tálba) beleöntöm a maradék pácolajat, beleteszem a húsdarabokat, felöntöm egy kevés vízzel, és akár így, simán puhára sütöm a sütőben, közepes tűznél egy erős óra alatt.

Ha alufóliát használok, akkor azt a sütés vége felé kibontom, ha még nem elég puha, akkor visszazárom, és még párolom, ha puha, akkor viszont kibontva hagyom és megpirítom picit a tetejét. - Így egy száraz, szeletelhető göngyölt húst kapok, ami körettel tálalható.

Sütés zöldségekkel (így azért sokkal finomabb a hús, mint simán, önmagában!!!)

Hozzávalók: 4 főre 1-2 répa, 1-2 fehér répa, (lehet más leveszöldség is!) egy nagyobb fej vöröshagyma, só, őrölt bors, na meg tejföl/tej és liszt a sűrítéshez a végén.

A hús sütéséhez egy fej hagymát és némi leveszöldségeket pucolok és fel is aprítom őket.

Egy szélesebb lábasba beleöntöm a maradék pácolajat, és a húsdarabokat átsütöm rajta. (Alufóliás göngyölésnél ez elmarad).

Az olajon az aprózott hagymát megpirítom. Hozzáadom a felvágott leveszöldséget, összeforgatom a zsiradékkal, majd felöntöm egy kevés vízzel.

Beleteszem a hússzeleteket, és a lábosban, fedő alatt puhára párolom. -  Úgy is szoktam készíteni, hogy a lábasból egy tepsibe átöntöm, és lefedve a sütőben párolom puhára!!

Ha a hús puha, kiveszem az edényből (alufóliából kibontva) tálra teszem.

A visszamaradt levét kevés étkezési keményítővel elkeverem és összefrralom, a darabos zöldségekkel tálalom.

Ha a visszamaradt levét a zöldségekkel együtt összeturmixolom, kisebb lábasba teszem, lisztes tejföllel/tejjel behabarom, összeforralom, fenséges, kicsit vadas szaftot kapok!

Tálalom úgy, hogy külön adom az asztalra a húst, mellé csészében a mártást, de tálalom úgy is, hogy a húst visszateszem az összeturmixolt mártásba, összeforralom, és így teszem az asztalra.

TÖLTÖTT ROSTÉLYOS TÖLTELÉKEINEK VARIÁCIÓI 

töltöttrostélyos4.JPGA legegyszerűbb töltelék, a hagymás:

Felvágok egy hagymát, megpirítom szép sötét aranyszínűre (nem baj, ha barnára pörkölődik  egy-kettő, ezt elkeverem egy tojássárgájával, sózom, borsozom, kerülhet bele petrezselyemzöld is. Ezt kenem a húsra.

 

 

A másik igen egyszerű töltelék a ZÖLDSÉGES.

töltöttrostélyos5.JPG

 

 

 

A hús mellé szánt zöldség egy részét előre megpárolom puhára. Egy tojással (vagy ha kevés, akkor csak egy tojássárgájával) összekeverem, ízesítem: sóval, borssal, zöldfűszerrel (kaporral vagy petrezselyemzölddel), ha egy kis lisztet keverek bele, csak még jobban összeáll.

Kemény tojásos:

töltöttrostélyos7.JPGA keményre főtt tojást apró kockákra vágom, és a többi egyezik az előzővel:

Egy tojással (vagy ha kevés, akkor csak egy tojássárgájával) összekeverem, ízesítem: sóval, borssal, zöldfűszerrel (kaporral vagy petrezselyemzölddel),

ha egy kis lisztet keverek bele, csak még jobban összeáll.

Betyáros rostélyos

töltöttrostélyos6.JPGMikor mi jut eszembe, „betyáros”, „pusztai” vagy „pásztor” néven szoktam illetni a juhtúrós-kolbászos ízesítésű tölteléket. Juhtúrót összenyomok villával, összevágom apróra a parasztkolbászt, összekeverem, esetleg egy kevés fonnyasztott hagymát is adok hozzá. Aztán  innentől megint ugyanaz a menet: Egy tojással (vagy ha kevés, akkor csak egy tojássárgájával) összekeverem, ízesítem: sóval, borssal, zöldfűszerrel (kaporral vagy petrezselyemzölddel), ha egy kis lisztet keverek bele, csak még jobban összeáll.

Rizses-kapris:

töltöttrotélyos8.JPGFőtt rizst aprózott kapribogyóval keverek össze, aztán jön a tojásos fűszerezés.

MÁJAS: Májkrémmel, elkapart májjal, tojássárgájával, petrezselyemzölddel, sóval borssal  májas tölteléket hozok össze.

Gombás, ha megfonnyasztok hagymás zsíron gombát, megpirítom zsírjára, s megint a szokásos összeállítás: tojás, fűszerek, zöldfűszer.


Egészen más lesz az íze bármelyik tölteléknek, ha keverek hozzá: mustárt, vagy tejszínt/tejfölt, netán gombavagdalékot.

Akkor is, ha ízesítem édes őrölt piros paprikával, és/vagy paprikavagdalékkal, esetleg csípős paprikával/paprikakrémmel

Megint egészen más a töltelék, ha egy kis beáztatott, jól kinyomkodott zsemlét is keverek a töltelékbe!!!!!

Isteni knédlivel, gombócokkal, sós vízben főtt krumplival.

------------------------------------------------------------------------------------------ 

Ha végig gondoljátok, az elmondottak alapján majd félévig minden héten másféle göngyölt-töltött húst tudtok készíteni!!!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr94657043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása