Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.07.20. 22:23 mijemaja

Gombás lecsós csirkemell Melindától

Címkék: gomba paradicsom zeller főétel csirkemell húsok #összes Melindától Aradról Erdélyországból

csirkemellmelinda1.JPGcsirkemellmelinda2.JPGElőször Melinda lepett meg ezzel az étellel, mire hazaértem a munkából, már pirította hozzá a hagymát a konyhában. Jó, hogy jössz, Mari- mondta, már túl vagyok a nehezén, mert a legtovább az tart benne, amíg mindent összeaprítok hozzá….

Elmesélte, Gabi, a férje látta valamelyik tévében (talán egy román adásban) ezt az ételt, elkészítette odahaza, és Melinda kóstolás után egyből kérte, mutassa meg, hogy csinálta. Azóta ő is készíti, annyira ízlik neki, úgy gondolta, meglep minket. Hát, elárulom: azóta már többször főztem én is!

Melinda mellett Keresztapátok is ott volt, úgy volt, a piacra megyünk – sietnünk kellett volna, tudjátok, elég kora délután zár a piac- de azt mondta, piac előtt megvárja, míg ez az étel elkészül, mert olyan illat fogadta, amikor belépett, hogy összefutott a szájában a nyál. Brigi is ott volt, s ahogy bejött, és simán orrminta alapján azzal kezdte, hogy „ennek az ételnek a receptjét elkérhetem?” – mondom neki: Brigi, nem velünk eszel? De igen, eszek, mondta, de a receptjét akkor is elkérem…

Szóval a receptje.

Hozzávalók (a mennyiségeket leginkább a képekről láthatjátok, de 4-5 főre nagyjából a következők voltak):

2-3 egész csirkemell (egy kisebb csirkemell fele/fő) vékony csíkokra vágva

Kevés liszt a húscsíkok beforgatásához és só, bors

Egy doboznyi, ½ kg gomba összevágva vékonyra

csirkemellmelinda3.JPG2 fej közepes vereshagyma apróra kockázva

3-4 húsos édes paprika (egy kisebb paprika/fő), de elfér benne egy szép húsos csípős is, ez vékony hosszabb téglalapokra vágva

Pár gerezd (2-3 nagyobb) fokhagyma igen apróra vagdosva

Egy kisebb vagy ½-ed nagyobb zellergumó igen vékonyra vágva (julienne? ) nagyobb lyukú reszelőn belereszelve.

2-3 nagyobb és édes paradicsom felkockázva

1-1 csokor zeller és petrezselyemzöld felaprítva szinte zúzalékra

Olaj a sütéshez

 

Elkészítése:

A vékony csíkokra vágott csirkemell filéket Melinda besózta, beborsozta, és lisztbe forgatta.

Kevés olajon megpirította, nem fehéredésig, hanem szép rózsaszínre, kicsit odapirítva az aljukat, a vége felé hozzákevert pár gerezd (2-3 nagyobb) fokhagymát igen apróra vagdosva. (Melinda két bazinagy gerezdet vágott bele, de kettőt félretett a végére!) – aztán félrehúzta, mert jön majd hozzá a lecsós-gombás alap.

csirkemellmelinda4.JPG2 fej közepes vereshagyma apróra kockázva jól megfonnyasztott egy másik lábasban, hozzátette a csíkokra felvágott húsos paprikákat (a kis darab csípőssel együtt!), a zeller csíkocskákat, és időnként forgatta, az egészet jól lepirította. Ez kb. 10 perc.

2-3 nagyobb és édes paradicsomot adott hozzá felkockázva, és ezzel kb. 5 percig pirította. Meddig pirítod? – kérdeztem. Hát, amíg megfonnyad, látod, nem, mikor megfonnyad?- kérdezett vissza Melinda.

Ekkor belekerült az előre vékonyra vágott gomba és a sok friss zöldfűszer.

Pár perc, és Melinda beletette az előre pirított csirkemell csíkokat is- szerette volna tovább pirítani, mint 10 perc, de addigra felforraltam a sós vizet, beleraktam a spagettit (makarónit kért, de spagetti volt), roppanósra főztem, és Laci határozottan megállapította: EZ MÁR EHETŐ

Melinda: De még párolni kellene néhány percig

Laci eltökélten: Ehető.

Melinda jó feleség bizonyára, mert szó nélkül tálalta a csirkemellet, Brigit is meghívtuk rá, és szinte elfogyott rögtön az egész. Vigyázni kell vele, egyrészt több kell, mert hamar elfogy, másrészt legyünk óvatosak, mert a gomba miatt nem áll el elég sokáig.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr854668796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása