Először Melinda lepett meg ezzel az étellel, mire hazaértem a munkából, már pirította hozzá a hagymát a konyhában. Jó, hogy jössz, Mari- mondta, már túl vagyok a nehezén, mert a legtovább az tart benne, amíg mindent összeaprítok hozzá….
Elmesélte, Gabi, a férje látta valamelyik tévében (talán egy román adásban) ezt az ételt, elkészítette odahaza, és Melinda kóstolás után egyből kérte, mutassa meg, hogy csinálta. Azóta ő is készíti, annyira ízlik neki, úgy gondolta, meglep minket. Hát, elárulom: azóta már többször főztem én is!
Melinda mellett Keresztapátok is ott volt, úgy volt, a piacra megyünk – sietnünk kellett volna, tudjátok, elég kora délután zár a piac- de azt mondta, piac előtt megvárja, míg ez az étel elkészül, mert olyan illat fogadta, amikor belépett, hogy összefutott a szájában a nyál. Brigi is ott volt, s ahogy bejött, és simán orrminta alapján azzal kezdte, hogy „ennek az ételnek a receptjét elkérhetem?” – mondom neki: Brigi, nem velünk eszel? De igen, eszek, mondta, de a receptjét akkor is elkérem…
Szóval a receptje.
Hozzávalók (a mennyiségeket leginkább a képekről láthatjátok, de 4-5 főre nagyjából a következők voltak):
2-3 egész csirkemell (egy kisebb csirkemell fele/fő) vékony csíkokra vágva
Kevés liszt a húscsíkok beforgatásához és só, bors
Egy doboznyi, ½ kg gomba összevágva vékonyra
2 fej közepes vereshagyma apróra kockázva
3-4 húsos édes paprika (egy kisebb paprika/fő), de elfér benne egy szép húsos csípős is, ez vékony hosszabb téglalapokra vágva
Pár gerezd (2-3 nagyobb) fokhagyma igen apróra vagdosva
Egy kisebb vagy ½-ed nagyobb zellergumó igen vékonyra vágva (julienne? ) nagyobb lyukú reszelőn belereszelve.
2-3 nagyobb és édes paradicsom felkockázva
1-1 csokor zeller és petrezselyemzöld felaprítva szinte zúzalékra
Olaj a sütéshez
Elkészítése:
A vékony csíkokra vágott csirkemell filéket Melinda besózta, beborsozta, és lisztbe forgatta.
Kevés olajon megpirította, nem fehéredésig, hanem szép rózsaszínre, kicsit odapirítva az aljukat, a vége felé hozzákevert pár gerezd (2-3 nagyobb) fokhagymát igen apróra vagdosva. (Melinda két bazinagy gerezdet vágott bele, de kettőt félretett a végére!) – aztán félrehúzta, mert jön majd hozzá a lecsós-gombás alap.
2 fej közepes vereshagyma apróra kockázva jól megfonnyasztott egy másik lábasban, hozzátette a csíkokra felvágott húsos paprikákat (a kis darab csípőssel együtt!), a zeller csíkocskákat, és időnként forgatta, az egészet jól lepirította. Ez kb. 10 perc.
2-3 nagyobb és édes paradicsomot adott hozzá felkockázva, és ezzel kb. 5 percig pirította. Meddig pirítod? – kérdeztem. Hát, amíg megfonnyad, látod, nem, mikor megfonnyad?- kérdezett vissza Melinda.
Ekkor belekerült az előre vékonyra vágott gomba és a sok friss zöldfűszer.
Pár perc, és Melinda beletette az előre pirított csirkemell csíkokat is- szerette volna tovább pirítani, mint 10 perc, de addigra felforraltam a sós vizet, beleraktam a spagettit (makarónit kért, de spagetti volt), roppanósra főztem, és Laci határozottan megállapította: EZ MÁR EHETŐ.
Melinda: De még párolni kellene néhány percig…
Laci eltökélten: Ehető.
Melinda jó feleség bizonyára, mert szó nélkül tálalta a csirkemellet, Brigit is meghívtuk rá, és szinte elfogyott rögtön az egész. Vigyázni kell vele, egyrészt több kell, mert hamar elfogy, másrészt legyünk óvatosak, mert a gomba miatt nem áll el elég sokáig.