Tinka, mondtad, írjam le ezt a gyümölcslevest, mert még a szokottnál is finomabbra sikerült. Kérdezted, mitől villányi, hát a bortól (2010-es portugieser) és a villányi Mamától felhozott epertől.
Hozzávalók:
- pár szem ízes eper
- 2-3 maradék őszibarack befőtt
- Egy árva körte
- Fél almácska
- 2-3 ek repceméz,
- 1-2 dl villányi vörösbor, fahéj, szegfűszeg, kardamom, citrom
Ebből akartam nektek valami gyümölcslevest összeütni.
Azzal kezdtem, hogy ezt a pár maradék gyümölcsöt összeaprítottam. (Nem nagyon apróztam, tudtam, hogy turmixolni fogom a végén!) Gondoltam, egy a sok gyümölcsleves közül, amit nap, mint nap készítek nektek. (Nem gondoltam, hogy kérni fogod a leírás rögzítését…)
Tálba tettem kevés vizet, belereszeltem a citromot, bele is facsartam a levét. Beleraktam a gyümölcsdarabokat, és a tállal odatettem őket a tűzhely mellé, hogy rögvest kéznél legyenek.
Ez részeges leves lesz - odakészítem a pohárka vörösbort rögtön a tűzhely mellé!
Készítettem repcemézből karamellt, vagyis simán beraktam a lábaska aljára a mézet és karamellizáltam, azaz addig hevítettem, amíg aranyszínre nem barnult (ne tovább! Ha odaég, akkor annyi- dobhatjátok ki!).
Azonnal rádobtam a gyümölcsöket, sisteregtek, átforgattam őket, aztán gyorsan, nehogy odakapjon a karamell, felöntöttem egy dl-nyi vörösborral. Megszórtam fahéjjal, szegfűszeggel, pici zöld kardamommal, átkevertem, és jött a kevés citromos áztatóvíz.
Felforraltam, elzártam, hagytam hűlni. - Aztán langyosan turmixoltam. Ha kevés a folyadék, túl sűrű lesz, ezért szoktam hozzáadni egy kis gyümölcslevet, narancslevet vagy őszibarackot, néha almát – itt őszibarackléból volt idehaza kb. egy fél pohárnyi, azt is hozzáadtam.
Ha összeturmixoltam, már kész is. Rém egyszerű, nem?
A tálalás attól volt szép, hogy virágzik a yucca – annak a virága ehető, s a bazsalikom is, zsálya is, annak is szórom a virágait az ételeinkre, sőt, gyümölcslevesekhez teszek:
- Mentalevelet
- Citromfű levelét
- Görög bazsalikom pici édeskés-mentás levélkéit
- Az az igazság, de néha kakukkfű, cirmos oregánó is kerül bele – de ismerjétek el, nagyon szépek a virágokkal! S amióta ültettem verbénát, azzal is díszítem a levestálkáitokat, bizony…(a képeken fent jucca a fehér, verbéna a sok kis színes virág!)