Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.07.23. 00:30 mijemaja

Baracklekvár Emőke édesanyjától avagy lekvárfőzés nagymama szerint

Címkék: sárgabarack cukor befőzés #összes lekvárkészítés Emőkétől

baracklekváremőke.JPG

Emőke adott valami papírlapot, kézírással teli Dorisznak. - Ez mi? –kíváncsiskodtam,

Kiderült, Emő hozott lekvárt valamihez, s Dorisznak annyira  bejött, hogy elkérte a receptjét,  neki ugyanis annyira ízlett, hogy szeretne idén befőzni is ilyet.

- De hát miért nem a Laci receptje szerint főzöd?!- hüledeztem.

- Mert ehhez nem kell semmi tartósítószer - érvelt Emőke. A Laciéhoz sem! –érveltem én.

- Mert ez olyan finom???!!!!- nyüszítette Dorisz (érezte, hogy éppen cserbenhagyta mindenki keresztapját a családban).

Hát, Dorisz kedvéért leírom Emőke édesanyjának leírását, és a kedvetekért, Laci kedvéért, jelzem, hol tér el a két készítés.

Kb. 2-2,5 kg jó érett barack.

5 liter vizet tegyél fel forrni, ha felforrt, egyetlen pillanatra tedd bele a barackokat, hogy le tudd húzni a bőrét, majd magozd ki és mérd le.

(Intermezzo pár nappal később. Emésztettem Emőke receptjét, átgondoltam, mi hogy készítjük keresztapátokkal, hogy csinálta Édes, és rájöttem, se dzsemnek, sem lekvárnak nem szedjük le a sárgabarackok héját.  Te Emőke, - mondtam neki, - mi a fenének húzzátok le a barack bőrét? Hiszen sárgabarack, nem őszi, azt nem szokás leszedni?!

- De hát lekvár lesz, abba nem kell a barack héja- szögezte le határozottan, majd némi gondolkodás után még határozottabban folytatta- így csinálta a nagymamám, így készíti az édesanyám, leszedjük a héját és kész. - Hát, ez a punktum esete…Emő és Dorisz hámoznak.)

Ha érett a barack és elég édes, akkor 1 kg cukor elég a 2 kg barackhoz.

(Még egy belejegyzés: Fontos ez a mennyiségi arány, ne lépjétek át - és érdemes kóstolni! ami tény: minél több a cukor, annál jobban eláll a lekvár, de annál drágább és édesebb is. Dorisz az mondta - már bocsánat a szó szerinti idézetért- "seggragasztós lett a lekvár"  - izé... milyen? kérdeztem vissza- hát túl édes, na. Ezért mondtam a mi családi baracklekvár receptünknél: kóstolni a barackot, és inkább csak 40 dkg cukrot vegyünk a kilónyi barackhoz, és a barack héja is bele van mérve a mi receptünkben, ugye...)

Mérés után öntsd rá a barackra a cukrot, takard le és hagyd egy éjszakán át állni.

Másnap törd össze kézzel, hogy darabos legyen, majd tedd fel főni.

Sűrűségtől függően főzöd kb. ½-1 órát.

Rotyogás közben kevergesd, ha meghúzod az alján a fakanalat, s ha hamar összefut, akkor még nagyon híg, folytasd. (Akkor jó, ha nehézkesen, lassan zárul össze a fakanál nyoma!)

Amikor megfőtt, kitisztított üvegekbe kell tölteni, majd kupak rá.

Az egész üveget fejre kell állítani 5 percre, hogy vákuumot képezzen, ezáltal zár jól az üveg. Száraz dunsztba kell tenni 2-3 napra, míg ki nem hűl.

Dorisz elment a piacra, vett sárgabarackot és megfőzte…Keresztapátok is eljött velem a piacra, de mi nem kaptunk szép befőznivaló barackot: nagyot, puhát és édeset. Viszont kapunk kóstolót Dorisztól…és ígért fotókat is a befőzéséről! Ha megkapom, ide rakom nektek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr554671951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása