Emőke adott valami papírlapot, kézírással teli Dorisznak. - Ez mi? –kíváncsiskodtam,
Kiderült, Emő hozott lekvárt valamihez, s Dorisznak annyira bejött, hogy elkérte a receptjét, neki ugyanis annyira ízlett, hogy szeretne idén befőzni is ilyet.
- De hát miért nem a Laci receptje szerint főzöd?!- hüledeztem.
- Mert ehhez nem kell semmi tartósítószer - érvelt Emőke. A Laciéhoz sem! –érveltem én.
- Mert ez olyan finom???!!!!- nyüszítette Dorisz (érezte, hogy éppen cserbenhagyta mindenki keresztapját a családban).
Hát, Dorisz kedvéért leírom Emőke édesanyjának leírását, és a kedvetekért, Laci kedvéért, jelzem, hol tér el a két készítés.
Kb. 2-
(Intermezzo pár nappal később. Emésztettem Emőke receptjét, átgondoltam, mi hogy készítjük keresztapátokkal, hogy csinálta Édes, és rájöttem, se dzsemnek, sem lekvárnak nem szedjük le a sárgabarackok héját. Te Emőke, - mondtam neki, - mi a fenének húzzátok le a barack bőrét? Hiszen sárgabarack, nem őszi, azt nem szokás leszedni?!
- De hát lekvár lesz, abba nem kell a barack héja- szögezte le határozottan, majd némi gondolkodás után még határozottabban folytatta- így csinálta a nagymamám, így készíti az édesanyám, leszedjük a héját és kész. - Hát, ez a punktum esete…Emő és Dorisz hámoznak.)
Ha érett a barack és elég édes, akkor
(Még egy belejegyzés: Fontos ez a mennyiségi arány, ne lépjétek át - és érdemes kóstolni! ami tény: minél több a cukor, annál jobban eláll a lekvár, de annál drágább és édesebb is. Dorisz az mondta - már bocsánat a szó szerinti idézetért- "seggragasztós lett a lekvár" - izé... milyen? kérdeztem vissza- hát túl édes, na. Ezért mondtam a mi családi baracklekvár receptünknél: kóstolni a barackot, és inkább csak 40 dkg cukrot vegyünk a kilónyi barackhoz, és a barack héja is bele van mérve a mi receptünkben, ugye...)
Mérés után öntsd rá a barackra a cukrot, takard le és hagyd egy éjszakán át állni.
Másnap törd össze kézzel, hogy darabos legyen, majd tedd fel főni.
Sűrűségtől függően főzöd kb. ½-1 órát.
Rotyogás közben kevergesd, ha meghúzod az alján a fakanalat, s ha hamar összefut, akkor még nagyon híg, folytasd. (Akkor jó, ha nehézkesen, lassan zárul össze a fakanál nyoma!)
Amikor megfőtt, kitisztított üvegekbe kell tölteni, majd kupak rá.
Az egész üveget fejre kell állítani 5 percre, hogy vákuumot képezzen, ezáltal zár jól az üveg. Száraz dunsztba kell tenni 2-3 napra, míg ki nem hűl.
Dorisz elment a piacra, vett sárgabarackot és megfőzte…Keresztapátok is eljött velem a piacra, de mi nem kaptunk szép befőznivaló barackot: nagyot, puhát és édeset. Viszont kapunk kóstolót Dorisztól…és ígért fotókat is a befőzéséről! Ha megkapom, ide rakom nektek!