Pfeifer Marika egy beszélgetésnél kínált meg vele, olyan szép egyformák voltak a kiflik, hogy azt gondoltam volna, ezek pékségből vannak – ámde annyira friss, ropogósak volt mind, és olyan finom ízre, hogy ez házi eredetre utalt. Meg is kérdeztem tőle, most ez házi? s kiderült, ő maga sütötte.
Lefotóztam a kifliket és elhoztam nektek a receptjét, amit Marika leírt nekünk. Nagyon finom! Jegyezzétek meg! Süssétek meg, ha dícséretet akartok vendégektől, vagy ha egy jó kis borkorcsolyát...
Idézem Marika receptleírását:
Tészta: 70 dkg liszt, 2 tojás,
Krém: 20 dkg Ráma, 1 ek só, 10 dkg reszelt sajt.*
Tetejére: 1 tojás, 10 dkg sajt.
Elkészítése:
A hozzávalókból kelt tésztát készítünk. 4 cipóra osztjuk. Mindegyiket elfelezzük.
Egy-egy ilyen félcipóból két kör alakot nyújtunk, az egyiket megkenjük a Ráma margarinnal elkevert sóval,* megszórjuk sajttal és a másik lapot rátesszük.
16 cikkre vágjuk és feltekerjük.
Tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk.
Előmelegített sütőben aranyszínre sütjük.
Egy gyors tanács: a kelt tészta akkor szép, ha minden hozzávalója langyos, vagyis kedves lányaim, előkészítetek mindent a normál melegű konyhában az asztalra, tojást, élesztőt, tejet, kefírt, olajat, lisztet, a Ráma margarint is, és adtok 2 órát, hogy egyenletes legyen a hőmérsékletük.
Ekkor az élesztőt elmorzsoljátok egy kevéske, mondjuk ½ dl-nyi, 1 tk cukorral elkevert langyos (kézmeleg) tejben. A „megfuttatás” azt jelenti, hogy a tejben az élesztőgombák szaporodnak, felpúposodik az élesztő, gázosodni kezd. Szóval ha már mozog a tej, akkor jó is az élesztő. Ha hideg volt a tej, nem indul be az erjedés, mert nincs megfelelő hőmérséklet a gombák szaporodásához, ha túl meleg a tej, akkor meg el is pusztulnak bele.
Egy nagy vajlingba tegyétek az átszitált (!!!) lisztet, kis mélyedést nyomtok a közepébe, abba ütitek a tojásokat, és tegyetek bele egy csipet sót!! – ezt Marika nem mondta, de Édes minden kelt tésztába tett egy csipettel, szerinte az kellett bele.
A mélyedésbe üssétek a tojásokat, a felfuttatott élesztőt a tejjel, kezdjétek el összedolgozni a tésztát, és aztán jöhet bele a kefír is, az étolaj is.
A margarint akkor lehet jól elkeverni a sóval, ha langyos, és akkor kevertétek jól el, ha szinte habos lesz.
*Most jön a csillag (*) magyarázata:
- Marika aznap egy kis ketchupot kevert el a margarinnal, így kente meg a kifliket, attól volt rózsaszínes a színük, pikáns az ízük.
- Marika máskor darált kolbászhúst is kent rájuk – de arra vigyázni kell, mert túl sós lett tőle a kifli.
- Lehet bármi mással is kenni, ötletként javaslom a májaskrémet, a főtt tojásból kevert tojáskrémet, a tonhalkonzervből kevert halkrémet, stb.
végül Pfeifer Marika receptje Villányból: