Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.07.24. 21:10 mijemaja

Pfeifer Marika vajas kiflije a Villányi Borvidékről

Címkék: kifli sajt kelt élesztő borkorcsolya kefír sós sütemények #összes Villányból Pfeifer Marikától

kiflivajasPfeifer.JPGPfeifer Marika egy beszélgetésnél kínált meg vele, olyan szép egyformák voltak a kiflik, hogy azt gondoltam volna, ezek pékségből vannak – ámde annyira friss, ropogósak volt mind, és olyan finom ízre, hogy ez házi eredetre utalt. Meg is kérdeztem tőle, most ez házi? s kiderült, ő maga sütötte.

Lefotóztam a kifliket és elhoztam nektek a receptjét, amit Marika leírt nekünk. Nagyon finom! Jegyezzétek meg! Süssétek meg, ha dícséretet akartok vendégektől, vagy ha egy jó kis borkorcsolyát...

Idézem Marika receptleírását:

Tészta: 70 dkg liszt, 2 tojás, 1,5 dl kefír, 1 dl étolaj, 1 dl tej, 5 dkg élesztő, kevés cukor a felfuttatásához (tényleg 5 dkg kell? – kérdeztem, - igen, kell hozzá ennyi, ettől lesz ilyen könnyű a tésztája, mondta.) 

Krém: 20 dkg Ráma, 1 ek só, 10 dkg reszelt sajt.*

Tetejére: 1 tojás, 10 dkg sajt.

Elkészítése:

A hozzávalókból kelt tésztát készítünk. 4 cipóra osztjuk. Mindegyiket elfelezzük.

Egy-egy ilyen félcipóból két kör alakot nyújtunk, az egyiket megkenjük a Ráma margarinnal elkevert sóval,* megszórjuk sajttal és a másik lapot rátesszük.

16 cikkre vágjuk és feltekerjük.

Tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk.

Előmelegített sütőben aranyszínre sütjük.

Egy gyors tanács: a kelt tészta akkor szép, ha minden hozzávalója langyos, vagyis kedves lányaim, előkészítetek mindent a normál melegű konyhában az asztalra, tojást, élesztőt, tejet, kefírt, olajat, lisztet, a Ráma margarint is, és adtok 2 órát, hogy egyenletes legyen a hőmérsékletük.

Ekkor az élesztőt elmorzsoljátok egy kevéske, mondjuk ½ dl-nyi, 1 tk cukorral elkevert langyos (kézmeleg) tejben. A „megfuttatás” azt jelenti, hogy a tejben az élesztőgombák szaporodnak, felpúposodik az élesztő, gázosodni kezd. Szóval ha már mozog a tej, akkor jó is az élesztő. Ha hideg volt a tej, nem indul be az erjedés, mert nincs megfelelő hőmérséklet a gombák szaporodásához, ha túl meleg a tej, akkor meg el is pusztulnak bele.

Egy nagy vajlingba tegyétek az átszitált (!!!) lisztet, kis mélyedést nyomtok a közepébe, abba ütitek a tojásokat, és tegyetek bele egy csipet sót!! – ezt Marika nem mondta, de Édes minden kelt tésztába tett egy csipettel, szerinte az kellett bele.

A mélyedésbe üssétek a tojásokat, a felfuttatott élesztőt a tejjel, kezdjétek el összedolgozni a tésztát, és aztán jöhet bele a kefír is, az étolaj is.

A margarint akkor lehet jól elkeverni a sóval, ha langyos, és akkor kevertétek jól el, ha szinte habos lesz.  

*Most jön a csillag (*) magyarázata:

  • Marika      aznap egy kis ketchupot kevert el a margarinnal, így kente meg a kifliket,      attól volt rózsaszínes a színük, pikáns az ízük.
  • Marika máskor darált kolbászhúst is kent rájuk – de arra vigyázni kell, mert  túl sós lett tőle a kifli.
  • Lehet      bármi mással is kenni, ötletként javaslom a májaskrémet, a főtt tojásból  kevert tojáskrémet, a tonhalkonzervből kevert halkrémet, stb.

végül Pfeifer Marika receptje Villányból: 

kelt kifli receptje Villányból.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr244675963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása