Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.08.02. 18:31 mijemaja

Mézben eltett tejes dió fahéjjal fűszeresen

Címkék: tartósítás dió méz befőzés gyógyító zölddió #összes Címkék Édestől Aszódról

zölddiómézben1.JPG

zölddiómézben2.JPGEz csodafinom csodaszer: mint ahogy mostanság az FLP-ügynökök ajánlgatják az aloe verát, mondván, mindenre jó , ám ezt torokfájásra, hascsikarásra kaptuk Édestől gyermekkorunkban, és tényleg segített, arról nem is szólva, hogy a hagymateánál, de még a mézes fekete reteknél is jobb az íze.

Miután László már átugrotta, de Nagyboldogasszony még nem szedte kötényébe, vagyis valahol júliusban kell szedni ehhez a zöld diót. Miután fája válogatja, ki kell próbálni. Akkor jó, ha már elég kifejlett a dió, de még tejes a belseje, viszont a héja még lehántható. A meghámozott, feltört dióhéjból kell kiszedni a diót – és aztán kézzel szöszölni, lassan levakargatni a héját teljesen, csak a zsenge finom tejes dióbél maradjon.

Ez duplán is mocskos meló: először a zöld héját nehéz leszedni – vízben tartva, éles kis bicskával, görbe késsel érdemes bemetszeni hosszában, aztán szétfejteni még a víz alatt, - így nem fogja össze a kezünket; másodszor a dióbél hámozása a babradolog.

A fehér diót üvegekbe tettük, aztán Édes a fűszeres mézzel leöntötte.

Édes akácmézzel vagy hársmézzel készítette (anno az öreg Salamon volt az egész faluvége méhésze, tőle vettük a mézet, ha volt rá pénzünk…).

Őrölt fűszerekkel ízesítette: egy mézesüvegben elkevert-kavart 1-1 kk fahéjat, szegfűszeget, gyömbért és szerecsendiót. Én most kardamomot is tettem hozzá legutóbb. Ezek - ma már tudom- mind az emésztést serkentő, tisztító fűszerek, még fájdalmat is csillapít pl. a fahéj benne. Ha javul az emésztésünk, serken a kiválasztás, akkor a szervezet könnyebben gyógyítja magát - s ebben a mézben, tejes dióban rejlő sok értékes anyag is segíti.

Édes, miután a fűszeres mézzel leöntötte az üvegbe tett fehér tejes diót, lezárta és vízbe állítva 10-15 percig gőzben dunsztolta, aztán száraz dunsztban hagyta kihűlni. Így elállt a tél végéig, már ha nem ettük meg előbb – mert az egyebütt árult mézes öregdió nem olyan ám, mint ez!

A mézes öregdió finom, egészséges, de nem gyógyszer – a tejes dió még egészen más, nem véletlenül készült a zölddióágyon még gyomorkeserű dióspálinka is!!!…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr864692802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása