Az édes kásás körte és a savanykás, húsos vérszilva együtt egy kis citromhéjjal fahéjjal megbolondítva – cukor nem is kell hozzá, ha a körte önmagában elég édes!
Fűszerek: fahéjrúd, szerecsendió csipetnyi belereszelve, szegfűszeg – érdemes a kicisket (szegfűszeg) teatojásba tenni!
A hozzávalók láthatóak: fele körte, fele szilva kell hozzá optimális esetben, de ne féljetek az arányoktól, minél több a szilva, annál savanykásabb és setétebb, minél több a körte, annál édesebb és rózsaszínesebb. Minél több a körte, annál több citrom is kell hozzá – a sok szilvához nem is nagyon kell (a héja reszelve az ízével gazdagít), ám ha több a körte, citromos vízzel védem a barnulástól, vagyis belefacsarom a levét még a körte pucolás előtt.
Felforralom és összeturmixolom, ha nem magoztam ki előtte, akkor rurmixolás előtt kell. Persze passzírozhatjátok is, akkor nincs magozás és nincs turmix sem - ennyi.
Egy egy csészényi csoda- yucca virággal tálaltam, mert akkortájt virágzik, amikor a vérszilva érik. (A yucca is egy-két hetet ad a fogyasztásra, szerencsére egyik-másik bokor eltér a virágzási idővel egymástól! Parféhoz fantasztikus!)