Sógornőmnek van egy receptes füzete, tele van írva, ragasztva, és tele van az életével is, ahogyan az a füzetke és a benne rejlő ízek részét alkotják az életének.
Hagyományos almás pite
Ibi receptfüzetéből való ez a recept is. Nagyon finom, hamar elfogy a tányérokról, és nagyon szeretem tejeskávé mellé.
Tészta hozzávalói:
- ½ kg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg cukor (Ibi 6-ról növelte 10-re, én már csak így ismerem, nem is akarom csökkenteni, kell bele)
- 6 dkg zsír
- Egy tojás és még egy tojás sárgája a kenéshez
- 1 kk só
- Reszelt citromhéj (ez nem is az eredeti recept, Ibi írta hozzá pluszban, de jó is benne)
- Annyi tejföl, amennyit felvesz a tészta
- Kevés búzadara a töltelék alá (vagyis nem is a tésztához, de valahová írnom kellett)
Ibi a hozzávalókból és a tejföl segedelmével összeállítja a tésztát.
2 részre osztja, 2 gombócot készít belőle: egy nagyobbat (alsó lapnak) és egy kisebbet (felső lapnak).
Kinyújtja az alsó lapot a tésztából és beleteszi a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Megszórja grízzel (1-2 ek, ízlés szerint, én szeretem az ízét, ha az almával elkeveredik, ezért vékonyan és egyenletesen megszórom a lapot a darával).
Elkészíti a tölteléket:Az egy kg almát megreszeli, megcukrozza, (nagyon kevéssel), jellemzően hagyja az alma saját ízét érvényesülni, kevés fahéjjal megszórja.
Ráteszi a második, vékonyabb lapot, tojás sárgával megkeni, villával megszurkálja, és előmelegített tepsiben 20 perc alatt 180 oC-on megsüti.
Ibi a pitét a sütőből kivéve azonnal megszórja a tetején szitált porcukorral.
Sógornőm egyéb gyümölcsös pite változatai
Ibi az almás pite tésztáját tölti másképpen is:
1. mákos meggyes:
a kimagozott meggyszemeket cukrozza, a mákot kevés porcukorral megdarálja, az egészet búzadarával elkeveri, úgy teszi tölteléknek a tésztára
2. diós meggyes:
cukros darált diót ad kimagozott meggyszemekhez, úgy teszi a tésztára.
3. diós almás:
cukros darált dióval szórja meg a gríz mellett a tésztát, arra teszi az almás tölteléket.