Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.11. 10:42 mijemaja

Hagyományos almáspite és annak bevált változatai Ibi sógornőmtől Villányból

Címkék: pite desszert sütemények almás #összes Villányból Ibitől Ibi konyhája

almáspite Ibi1.JPGSógornőmnek van egy receptes füzete, tele van írva, ragasztva, és tele van az életével is, ahogyan az a füzetke és a benne rejlő ízek részét alkotják az életének.

Hagyományos almás pite

Ibi receptfüzetéből való ez a recept is. Nagyon finom, hamar elfogy a tányérokról, és nagyon szeretem tejeskávé mellé.

Tészta hozzávalói:

-          ½ kg liszt

-          1 csomag sütőpor

-          10 dkg cukor (Ibi 6-ról növelte 10-re, én már csak így ismerem, nem is akarom csökkenteni, kell bele)

-          6 dkg zsír

-          Egy tojás és még egy tojás sárgája a kenéshez

-          1 kk só

-          Reszelt citromhéj (ez nem is az eredeti recept, Ibi írta hozzá pluszban, de jó is benne)

-          Annyi tejföl, amennyit felvesz a tészta

-          Kevés búzadara a töltelék alá (vagyis nem is a tésztához, de valahová írnom kellett)

almáspite Ibi2.JPG

Ibi a hozzávalókból és a tejföl segedelmével összeállítja a tésztát.

2 részre osztja, 2 gombócot készít belőle: egy nagyobbat (alsó lapnak) és egy kisebbet (felső lapnak).

Kinyújtja az alsó lapot a tésztából és beleteszi a sütőpapírral bélelt tepsibe.

Megszórja grízzel (1-2 ek, ízlés szerint, én szeretem az ízét, ha az almával elkeveredik, ezért vékonyan és egyenletesen megszórom a lapot a darával).

Elkészíti a tölteléket:Az egy kg almát megreszeli, megcukrozza, (nagyon kevéssel), jellemzően hagyja az alma saját ízét érvényesülni, kevés fahéjjal megszórja.

Ráteszi a második, vékonyabb lapot, tojás sárgával megkeni, villával megszurkálja, és előmelegített tepsiben 20 perc alatt 180 oC-on megsüti.

Ibi a pitét a sütőből kivéve azonnal megszórja a tetején szitált porcukorral.

 

Sógornőm egyéb gyümölcsös pite változatai

Ibi az almás pite tésztáját tölti másképpen is:

1. mákos meggyes:

a kimagozott meggyszemeket cukrozza, a mákot kevés porcukorral megdarálja, az egészet búzadarával elkeveri, úgy teszi tölteléknek a tésztára

2. diós meggyes:

cukros darált diót ad kimagozott meggyszemekhez, úgy teszi a tésztára.

3. diós almás:

cukros darált dióval szórja meg a gríz mellett a tésztát, arra      teszi az almás tölteléket.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr664832475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása