Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.14. 13:56 mijemaja

Kráter szelet Magditól egy töttösi lakodalmas sütemény

Címkék: piskóta desszert puding sütemények #összes Magditól

kráter szelet1.JPG

Úgy látszik, valahogy elkerült eddig a "kráter szelet" nevű sütemény, mert nem kóstoltam mígnem a múltkor  Magdi meglátogatott Töttösről, és hozott belőle egy tepsivel. Úgy mondják Töttösön: „EGY TÁLCÁVAL”. Magdi mondta, hogy ez a kráter szelet egy olajos kakaós piskóta, aminek a tetejére sütés előtt kemény pudingot kanalazott, az sütés során besüllyed, és a piskóta „kráteres” lesz, majd amikor megsült, cukros tejfölt kent azon forrón a tetejére..Ő egy kolléganője kínálásában ette először, tőle kérte a receptjét, - de mint azóta kiderült, elég elterjedt, homogén receptű, országosan ismert süteményről van szó.

A süti nagyon szépen fogyott, Tamás meg se akarta kóstolni elébb, aztán utóbb még vitt is belőle hazulra is, Dorisznak is nagyon ízlett! Mindenki azt mondta, az a jó benne, hogy finom, nem túl édes, könnyű nyelni, csak úgy eteti magát. Egyedül apátoknak volt „túl pudingos”…Nem mertem elmondani neki, hogy őt nem a puding zavarja, hanem a tejföl. Ahogy erről referáltam Magdinak, azt mondta, nem gond a tejföl elhagyása! Vali menye sem szereti a tejfölt, és ő csak vaníliás porcukorral szórja meg a legvégén, még forrón a tepsiben.

Emlékeztek Zsuzsára, ő mennyire nem szerette a tejfölt? Azt az otthoni mondókát, ami így hangzik:

„Tej, túró, tejföl,/ lusta macska kelj föl!"         -  ő így mondta el:  „Tej, túró, tejtöl,/ Bíz a tejtöl nem töll!”

Amikor még beszélni sem tudott rendesen:, tudjátok, kicsit még pöszézett, de a tejfölt már akkor sem kérte…Hát, apátok se kéri.

Nézzétek a receptjét.

Hozzávalók a tésztához:

6 tojás

1 csomag vaníliás cukor

1 dl tej

1 dl étolaj

2 evőkanál kakaó

25 dkg liszt

25 dkg cukor

1 csomag sütőpor

hozzávalók a krémhez:

2 csomag vaníliás pudingpor

6 dl tej, 3-4 ek cukor és 1-2 tasak vaníliás cukor (egy kis aroma vagy igazi vaníliarúd belefőzve a tejbe)

hozzávalók a mázhoz:
1 nagy pohár tejföl,
3-4 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor és frissen reszelt citromhéj

Elkészítés:

1.) Magdi először megfőzi a pudingos krémet, mert ennek még le is kell hűlnie. Ehhez 2 csomag vaníliás pudingport felfőz 6 dl tejjel. Megcukrozza és lehűti. (Jó tanács, szórjátok meg a tetejét vékonyan porcukorral, vagy kevergessétek pár percenként, nehogy megbőrösödjön!)

2.) Jöhet az olajos kakaós piskóta elkészítése:

A tepsit bekeni, kilisztezi, s valamikor kevergetés közben begyújtja a sütőt is, 160fokra.

5 tojássárgáját a 25 dkg cukorral habosra keveri.- Megjegyzem, a tojások számát lehet csökkenteni, pl. 4-re, ekkor a liszt mennyiségét növelni kell, 25-ről 35-40 dkg-ra, ekkor olcsóbb lesz, de kicsit fojtósabb a tészta.)

Elszitálja a 25 dkg lisztben a sütőport és a kakaót, és hozzáadja a habos cukros tojáshoz.

Jöhet bele az 1 dl tej, 1 dl étolaj.

Keményre veri az 5 tojás habját, és laza mozdulatokkal összekeveri az egész masszához.

Az előre kikent, kilisztezett tepsibe önti ezt a kakaós tészta masszát.

3.) A kihűlt pudingot ennek a masszának a tetejére kanalazza. Lányok, figyeljetek rá, minél nagyobb a kanál, annál nagyobb mennyiségű/tömegű, vagyis nehézségű a puding, és annál könnyebben lesüllyed a tészta aljára. Célszerű kisebb darabokat tenni, inkább kávéskanálnyival dolgozni.

4.) A tepsit berakja a meleg sütőbe és a megadott hőfokon 40-50 percig süti tűpróbáig (olyan részbe kell szúrni a fogpiszkálót, ami kakakós és nincs rajta puding)..

5.) Jöhet a máz előkészítése! Amíg sül a piskóta, Magdi a mázhoz a tejfölt porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal összekeveri.

6.) Amikor a tészta jó, kiveszi a sütőből, és a cukros tejfölt egyenletesen a forró tészta tetejére keni. A még forró sütőbe pár percre visszateszi, (had terüljön szépen szét a melegben s kicsit összeköt a pudinggal is a süteménnyel is).

kráter szelet2.JPG
Megjegyzem, amióta Magdi sütijére rácsodálkoztam, ilyennel kínált meg Siklóson a Rudolf Orsi is és tőle tudom, a puding lehet más ízű is:

Orsi a tejszínest, a puncsost és a csokist , sőt! a karamellest is javaslta- vagy ezek tetszőleges –és persze nem egybekevert, hanem egymás utáni, váltogatós!- kombinációját (vanília-puncs, vanília-csoki, stb.).Na ekkor legyen kicsi az adag, hogy 1-1 szeletbe feltétlenül mindkét puding színe megjelenjék!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr164847754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása