Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.14. 17:01 mijemaja

Tejfeles szelet Ibitől

Címkék: mandula desszert sütemények #összes Villányból Ibitől kevert süti

tejfeles szelet 1.JPG

Ibi ezt gyors vendégváró, amolyan összecsapható süteményként készíti vendégváráskor. Vagyis, könnyű, gyors, olcsó és finom, ráadásul mutatós, büszkén kínálhatja a vendéglátó a vendégeinek. Amikor ott voltunk akkor is azért készült, mert a sógoromhoz jöttek valahonnan a délvidékről, és Ibi egyszerű, mégis házias vendéglátásra készült, kávé, üdítő és egy kis házi süti - éppen ez a tejfeles szelet.

Hozzávalók:

-          25 dkg cukor

-          5 dkg zsír (6 dkg vaj, 8 dkg Ráma)

-          2 egész tojás

-          1 csomag vaníliás cukor

-          25 dkg liszt

-          1 cs. Sütőpor

-          2 dl tejföl

Elkészítése:

tejfeles szelet 2.JPG

Ibi nem szereti, ha úgy mutogatom ezeket a jegyzetelt recepteket, azt ígérte, inkább szépen leírja nektek. Szerintem pedig éppen az benne a csodálatos, ahogy ebbe a kis piros füzetbe évtizedeken keresztül gyűjtötte azokat a bevált recepteket, amiket másutt kóstolt, vagy ami nagymamai, nagynénés-nagybácsis örökség. Látszik, milyen kevés információ elég egy gyakorlott háziasszonynak a főzéshez-sütéshez. S ti is láthatjátok, milyen alaposan igyekszem leírni – kezdő szakácslányoknak is érthetően!! Szóval a recepthez a részletes leírás:

Ibi a 25 dkg cukorhoz adja a vaníliás cukrot, beleüti a két tojást, jól elkeveri (legalábbis a recept alapján én így készítem), elkeveri benne a diónyi zsírt. A tojásos masszát jól eldolgozza.

A 25 dkg liszthez szitálja az egy csomag sütőport, az egészet hozzákeveri a tojásos masszához. Jöhet az egy doboznyi tejföl, és kész a tészta.

tejfeles szelet 3.JPGEgy kisebb tepsibe önti a tésztát, (a receptben: kisebbik piros zománcos tepsibe) de előtte alulra tesz egy darab oda illő méretű sütőpapírt.(Ibi  odaírta: „papír kell az aljára, mert e-nélkül eltörik”)

Ezen a fényképen épp a kis piros zománcos tepsit láthatjátok, benne a sütőpapírt a sütést követően, a joghurtos szelet kivétele után).

A tepsiben lévő sütimassza tetejére vagdalt mandulát vagy durvábbra darált (javaslom, inkább mozsárban nagyobb darabokra tört) diót kell szórni.

Ibi a sütőt előmelegíti, középső rácson, 150oC hőmérsékleten 40 percig süti. Tűpróba!!

 

Sógornőm szokott gyümölcsöt is szórni a tejfeles szelet tetejére, kitűnő alkalom a ribizli, meggy, cseresznye (netán ilyen befőtt) felhasználására - ahogy erre a sütire is szórt a meggybefőttből!

Javaslom, próbáljátok meg citromlével meglocsolt hajszálvékony körteszeletek,  almaszeletek ráfektetésével megsütni!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr714848079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása