Ibi ezt gyors vendégváró, amolyan összecsapható süteményként készíti vendégváráskor. Vagyis, könnyű, gyors, olcsó és finom, ráadásul mutatós, büszkén kínálhatja a vendéglátó a vendégeinek. Amikor ott voltunk akkor is azért készült, mert a sógoromhoz jöttek valahonnan a délvidékről, és Ibi egyszerű, mégis házias vendéglátásra készült, kávé, üdítő és egy kis házi süti - éppen ez a tejfeles szelet.
Hozzávalók:
- 25 dkg cukor
- 5 dkg zsír (6 dkg vaj, 8 dkg Ráma)
- 2 egész tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg liszt
- 1 cs. Sütőpor
-
Elkészítése:
Ibi nem szereti, ha úgy mutogatom ezeket a jegyzetelt recepteket, azt ígérte, inkább szépen leírja nektek. Szerintem pedig éppen az benne a csodálatos, ahogy ebbe a kis piros füzetbe évtizedeken keresztül gyűjtötte azokat a bevált recepteket, amiket másutt kóstolt, vagy ami nagymamai, nagynénés-nagybácsis örökség. Látszik, milyen kevés információ elég egy gyakorlott háziasszonynak a főzéshez-sütéshez. S ti is láthatjátok, milyen alaposan igyekszem leírni – kezdő szakácslányoknak is érthetően!! Szóval a recepthez a részletes leírás:
Ibi a 25 dkg cukorhoz adja a vaníliás cukrot, beleüti a két tojást, jól elkeveri (legalábbis a recept alapján én így készítem), elkeveri benne a diónyi zsírt. A tojásos masszát jól eldolgozza.
A 25 dkg liszthez szitálja az egy csomag sütőport, az egészet hozzákeveri a tojásos masszához. Jöhet az egy doboznyi tejföl, és kész a tészta.
Egy kisebb tepsibe önti a tésztát, (a receptben: kisebbik piros zománcos tepsibe) de előtte alulra tesz egy darab oda illő méretű sütőpapírt.(Ibi odaírta: „papír kell az aljára, mert e-nélkül eltörik”)
Ezen a fényképen épp a kis piros zománcos tepsit láthatjátok, benne a sütőpapírt a sütést követően, a joghurtos szelet kivétele után).
A tepsiben lévő sütimassza tetejére vagdalt mandulát vagy durvábbra darált (javaslom, inkább mozsárban nagyobb darabokra tört) diót kell szórni.
Ibi a sütőt előmelegíti, középső rácson, 150oC hőmérsékleten 40 percig süti. Tűpróba!!
Sógornőm szokott gyümölcsöt is szórni a tejfeles szelet tetejére, kitűnő alkalom a ribizli, meggy, cseresznye (netán ilyen befőtt) felhasználására - ahogy erre a sütire is szórt a meggybefőttből!
Javaslom, próbáljátok meg citromlével meglocsolt hajszálvékony körteszeletek, almaszeletek ráfektetésével megsütni!