Dorisszal munka után ettünk a mángoldos levesemből, s egyből felidézte a mángoldos krumpli ízét Horvátországból. Úgy szokta kérni: „horvatska krumplika” – és adják.
(Persze van becsületes neve is, „krumpír sa blitvom”, azaz krumpli mángolddal, de jó a „blitva s krumpírom”, azaz a mángold krumplival, de a Blitva i krumpír (és fordítva, Krumpír i blitva) azaz a mángold és krumpli is ugyanezt az eleséget takarja.) Aztán jött is egy email Dorisztól a krumpiska kivitelezéséről, íme:
Szia! A mángoldos krumpli recept,ahogy Horvátországban készítik.
A krumplit héjában kell megfőzni. Közben egy kis olivaolajon az apró kockára vágott hagymát* lepirítani, majd rádobni a szárától megfosztott mángoldot**. A főtt krumplit kockákra kell vágni, és összeforgatni a mángolddal, valamint kicsit sózni, borsozni is kell. Ha igényli meglocsolni még egy kis olivaolajjal.
Ezt szoktam enni dalmát tintahalhoz (dalmatinska lignje) és minden máshoz is.
A csevaphoz is fincsi :-)
Dorisz
Dorisz receptjéhez két jótanács a két megcsillagozott hozzávalóhoz.
*Hagyma mellé és akár helyett is, a FOKHAGYMÁT ki ne hagyjátok!! A mángold nagyon emlékeztett a spenótra, és biza a fokhagymát nagyon szereti!!!!
**Fontoljátok meg a lobogó sós vízben való 1-2 perces blansírozást, vagyis előfőzést! A mángold bazinagy, a szára lehet kemény is,ha öregebbecske a mángold, akkor nem is lehet előfőzés nélkül rendesen megpárolni. (Öregecske mángold nem lecserélendő, csak épp megfelelő bánásmódot igényel, ez a mángold esetében az előfőzés pár percét!)
A zöld a pár perc forralástól könnyebben összeesik, a visszamaradó leve meg jó lesz köménymagleveshez, főzelékhez, stb.
Mivel a mángoldos krumplit már fotóztam is korábban anélkül, hogy nektek leírtam volna a készítését, (na nem tintahalhoz ettük, mert olyat nem eszek, de nyolclábút, százlábút, lábatlant nem is készítek – hanem a simán fokhagymával, olívaolajon megsütött vörös márnához készült), hát most hozzáadom a képeimet Dorisz receptjéhez.
Hozzáteszem: horvátok étele, de eszik a szlovének, a szerbek, a montenegróiak, sőt, az albánok is ezt a köretet! vagyis tipikus balkáni eleség.
Egy balkáni kiegészítés: A halakhoz szoktam egy kis mediterrán öntetet készíteni, amit a horvátországi Isztrián láttam először, de ettem a montenegrói Kotori öbölben, a Stari Mlini, vagyis az Öreg malom asztalánál, ettem az albán Vlorében is, hal mellé kínálják szívesen.
A mozsárban összetöröm a megsózott fokhagyma gerezdeket, és a friss petrezselyemzöldet, aztán felöntöm olívaolajjal, keverem, ahogy csak bírom = és a végeredmény egy kis hideg szószféle, amit hal, bárány, grillezett karaj egyaránt nagyon szeret!!! Törött bors, kis citrom mehet bele tálalás előtt frissiben.