Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.15. 19:34 mijemaja

Horvatska krumplika avagy horvát mángoldos krumpli azaz krumpír i blitva

Címkék: köret mángold #összes Horvátországból balkáni konyha krumpli köret

mángoldos krumpli.JPG

Dorisszal munka után ettünk a mángoldos levesemből, s egyből felidézte a mángoldos krumpli ízét Horvátországból. Úgy szokta kérni: „horvatska krumplika” – és adják.

(Persze van becsületes neve is, „krumpír sa blitvom”, azaz krumpli mángolddal, de jó a „blitva s krumpírom”, azaz a mángold krumplival, de a Blitva i krumpír (és fordítva, Krumpír i blitva) azaz a mángold és krumpli is ugyanezt az eleséget takarja.)  Aztán jött is egy email Dorisztól a krumpiska kivitelezéséről, íme:

Szia! A mángoldos krumpli recept,ahogy Horvátországban készítik.

A krumplit héjában kell megfőzni. Közben egy kis olivaolajon az apró kockára vágott hagymát* lepirítani, majd rádobni a szárától megfosztott mángoldot**. A főtt krumplit kockákra kell vágni, és összeforgatni a mángolddal, valamint kicsit sózni, borsozni is kell. Ha igényli meglocsolni még egy kis olivaolajjal.

Ezt szoktam enni dalmát tintahalhoz (dalmatinska lignje) és minden máshoz is.

A csevaphoz is fincsi :-)

Dorisz

Dorisz receptjéhez két jótanács a két megcsillagozott hozzávalóhoz.

*Hagyma mellé és akár helyett is, a FOKHAGYMÁT ki ne hagyjátok!! A mángold nagyon emlékeztett a spenótra, és biza a fokhagymát nagyon szereti!!!!

**Fontoljátok meg a lobogó sós vízben való 1-2 perces blansírozást, vagyis előfőzést! A mángold bazinagy, a szára lehet kemény is,ha öregebbecske a mángold, akkor nem is lehet előfőzés nélkül rendesen megpárolni. (Öregecske mángold nem lecserélendő, csak épp megfelelő bánásmódot igényel, ez a mángold esetében az előfőzés pár percét!)

A zöld a pár perc forralástól könnyebben összeesik, a visszamaradó leve meg jó lesz köménymagleveshez, főzelékhez, stb.

Mivel a mángoldos krumplit már fotóztam is korábban anélkül, hogy nektek leírtam volna a készítését, (na nem tintahalhoz ettük, mert olyat nem eszek, de nyolclábút, százlábút, lábatlant nem is készítek – hanem a simán fokhagymával, olívaolajon megsütött vörös márnához készült), hát most hozzáadom a képeimet Dorisz receptjéhez.

Hozzáteszem: horvátok étele, de eszik a szlovének, a szerbek, a montenegróiak, sőt, az albánok is ezt a köretet! vagyis tipikus balkáni eleség.

Egy balkáni kiegészítés: A halakhoz szoktam egy kis mediterrán öntetet készíteni, amit a horvátországi Isztrián  láttam először, de ettem a montenegrói Kotori öbölben, a Stari Mlini, vagyis az Öreg malom asztalánál, ettem az albán Vlorében is, hal mellé kínálják szívesen.

A mozsárban összetöröm a megsózott fokhagyma gerezdeket, és a friss petrezselyemzöldet, aztán felöntöm olívaolajjal, keverem, ahogy csak bírom = és a végeredmény egy kis hideg szószféle, amit hal, bárány, grillezett karaj egyaránt nagyon szeret!!! Törött bors, kis citrom mehet bele tálalás előtt frissiben.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr74850498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazdarica 2013.04.03. 11:16:45

Ez mind így igaz ahogy elmondtad :-)
Csók Hvarról

mijemaja 2013.04.03. 11:49:06

@Gazdarica: Számomra nagyon értékes, hogy megerősítetted, jó a recept, köszönöm! megnéztem a blogod, és legszívesebben azt kérném, fogadj örökbe, ebben az itthoni áprilisi télben nyüszített a lelkem, milyen fantasztikus lehet neked Hváron...A képeid gyönyörűek és visszaadják mindazt, amit átélek, ha arrafelé járok, a leírásaid olyan élvezetesek, plasztikusak, mintha veled élném át. Gratulálok a nyitottságodhoz, bátorságodhoz.

Gazdarica 2013.04.03. 16:05:19

Ha így látod.....már érdemes volt belevágnom ebbe a blogbuliba :-)
Ha pedig kedved támad errejárni, ne felejts el jelentkezni... szívesen látunk mindenkit aki hasonló élményekre vágyik. Volt már egy fiatal pár akik kijöttek az olivaszüretre (ismeretlenül) és állati jó 3 napot töltöttek velünk.
Addig is.....csók
süti beállítások módosítása