Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.15. 20:00 mijemaja

Krumplis palacsinta

Címkék: köret palacsinta vegetáriánus #összes Címkék krumplis köret Édestől Aszódról tót konyha palóc étel

krumplis palacsinta 1.JPGTulajdonképpen ez egy óriáslepcsánka is lehetne, mert hígabb lepcsánkatésztából, vagyis nyers krumplis palacsintatésztából készítem nektek. Nagyon szeretem, igazi gyermekkori íze van! Megpörkölődik picit sütéskor, lehet enni bármivel: gombával, párolt káposztával, pörkölt maradékkal, reszelt sajttal, leöntve tejfölös pörkölttel, mint egy nedves burritót, ettem avokádóval, sajtszósszal, mint enchilladát, szóval szeretem.

Ez az egri titok és tót titok alapja is. Egri titok készítését Brigitől, Hollótól tanultam, a tót titok az galgamenti csípős raguval tálalt krumpis palacsinta. Ja, és ilyet esznek a szlovákok is a Felvidéken, bizony ez a híres bramboráčky...

Hozzávalók:

-          ½ kg krumpli meghámozva és nyersen lereszelve

-          5 -5 ek sima liszt és rétesliszt (1:1)

-          2-3 ek búzadara

-          1-2 tojás

-          1 dl tej

-          ½ dl olíva olaj

-          Szódavíz

-          Olaj a sütéshez, fűszerek (só, bors, fokhagyma, stb.)

Elméletileg le kéne reszelnem a krumplit, gyakorlatilag belekockázom a turmixgépbe. Egyből még a turmixba hozzáadom a tojásokat, majd az olajat is, a kevéske (fél pohárnyi) tejet is beleöntöm. -  Összeturmixolom, s mert így elég sok a folyadék, klasszul pépes lesz az egész.

Beleöntöm egy tálba és gazdagon - sok és ha lehet sokféle fűszerrel- fűszerezem. Sok só, bors az alap. Ez a tészta "eszi" a borsot is, a sót is, nem érdemes sajnálni belőle.

Lehet őrölt köményből is beleszórni, s zöldfűszert: MAJORÁJNNÁT (ez volt gyermekkoromban), oregánót, (mostanság már ezt is), petrezselyemzöldet, azokkal nagyon finom!

Ekkor jön a búzafélék hozzákeverése:

-  A sima liszttel kezdem, mert az keverhető el a legnehezebben. Kanalanként a bal kezemmel beleszitálom, miközben a jobban tartott fakanállal igyekszem simára keverni. (Ebbe szoktam elkeverni a csipetnyi szódabikarbónát!)

-  Aztán jön a rétesliszt,

-  Végül a búzadara.

Közben, ha már túl kemény lenne a massza, egy-egy ek hideg (!) szódavizet öntök hozzá, és szépen keverem az egészet. Ha így csinálom, jó a sorrend, a keverés, akkor nem lesz csomós. Ha csomós- botmixer...Vagy tésztaszűrő.

Ha belekerültek a búzaságok, akkor kezdem szép lassan hígítani a hideg szódavízzel. Nem baj, ha még sűrű, azt mindíg könnyebb korrigálni, mint ha túl híg lenne.

Ilyenkor letakarom a tálat egy konyharuhával és hagyom pihenni 20-25 percet. Addig felkészülök a sütésre.

A palacsintasütőt ecsettel beolajozom, és közepes tűznél felmelegítem, majd merőkanállal beleöntve egy adag krumplis masszát, próbasütést csinálok.

Akkor jó, ha szépen körbefolyathatom vele a sütőt, nem lesz lyukas, de nem is marad egy kupacban középen.

Ha nem terül el elég szépen, akkor higítom még egy picit. Ne feledjétek, csak finoman!!!

Szépen sorban vastagabb palacsintát sütök a masszából. Szeretem megpirítani, vagyis nem a teflont részesítem előnyben, hanem a régi vasserpenyőt.

 

A kész krumplis palacsintákat bármivel ehetjük:

krumplis palacsinta 2.JPG 

1.)    legegyszerűbb: megkenem fokhagymás vízzel (eszencia – ahogyan a lángossütők kínálják a lángos mellé!).

2.)    Megkenem tejföllel, megszórom reszelt sajttal, feltekerem vagy félbehajtom, és dorbézolok, olyan finom. (Szalonnapörccel megszórva már királyi eleség!)

3.)    Szalonnát olvasztok, a zsírjával meglocsolom a krumplis palacsintát, megkenem juhtúróval, lazán összetekerem, tejföllel áthúzom, megszórom szalonnapörccel – és úúúú, csak élvezkedem.

4.)    Gombapörköltet/ragut készítek, és megkenem, összetekerem – vagy sajttal megszórom, félbehajtom és megkenem a tetejét.

5.)    Salsaparti bármely elemét felhasználhatom: avokádókrém, csípős pörkölt, bármi mehet bele – feltekerve van olyan finom, mint egy tortilla.

6.)    Megtöltöm darált húsos pörkölt sűrűjével, feltekerem, leöntöm a tejföllel összeforralt szaftjával – higgyétek el, fantasztikus!

7.)    Felkockázom, csíkokra vágom – és fantasztikus köret szaftos húsok mellé!!!

 

A tésztáját könnyebbé szoktam tenni:

                       

a.) A liszthez hozzászórok egy csipetnyi szódabikarbónát. (Ezt szinte mindig megcsinálom!)

b.) A tejből ½ dl-t meglangyosítok, csipet cukrot keverek el benne, és belemorzsolok ½ csomag élesztőt, majd hagyom, had fusson fel. Ezzel a megkelt élesztővel dolgozom össze a tésztamasszát. - Kóstolhattátok, nagyon finom, könnyű, szivacsos lesz a KELT  KRUMPLIS palacsinta.

A krumplis palacsinta tésztája is ízesíthető:

Hagymával:  A turmixolandók közé beleaprítok egy kisebb fej vereshagymát is.

pirított hagymával: vajon vagy zsíron megpirítok aprózott hagymát, lilahagymát, zöldhagymát netán PÓRÉHAGYMÁT - és vagy belekeverem a tésztába, vagy amikor átsült a fele, rákenem a másik felére, úgy pirítom meg

Fokhagymával: no, ez igen fontos, sokkal finomabb vele! Fél fej fokhagyma is belekerülhet összenyomva, - ugye, érzitek, hogyha ezt beletettem, akkor lesz íze és illata.…

Gombával: Kevés zsiradékon magában vagy aprózott hagymával (sózva, borsozva, netán petrezselymezve) megpárolt, szárazra pirított, összeturmixolt gombával.

Káposztával: nagyon vékony laskára vágott, sózott, fél órai állás után kinyomkodott, majd kevés zsiradékon (ha lehet, akkor szalonnazsíron!) megpirított, borsozott és teljesen lepirított fejes káposztával.

További ízesítések:

  • Húsvéti változat: aprózott, főtt füstölt parasztsonkával
  • Pirított picikére vágott gépsonkával (vagy affélékkel)
  • Reszelt (vagy reszelt és pirított) cukkinivel
  • Parasztszalámival, téliszalámival
  • Vékonyra karikázott, akár többféle színű olajbogyóval (persze tudom, ilyent nem épp a Galgamentén ettem gyermekkoromban, de azóta nagyon megszerettem és házasítom az ízeket)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr154850555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása