Azért szeretjük, mert mind esszük a lecsót (Tinkát kivéve, aki csak az avantgárd lecsóváltozataimat eszi hébe-hóba), imádjuk a GYERMELYI tarhonyát, és a jó lecsó finom tarhonyával egy étel a menyországból. (Ráadásul, Tinka, ha nem tudod, hogy lecsós tarhonya, csak lazán azt mondjuk rá, "tarhonya zöldségekkel", akkor még te is eszel belőle...)
Így készítem.
Először a tarhonyának vágok neki. Megfőzöm az egy tasak (1/2 kg) tarhonyát finoman, egy fej vereshagymával hagymával fűszeresen:
- Megpirítom a tarhonyát szalonnazsíron,1-2 kisebb, kicsit bevágott egész vereshagyma társaságában. (ha összevágom, akkor benne is hagyom, nem árt a tarhonya ízének, sőt…)
- Hozzáadom a kétszeres térfogatú vizet, sózom, felforralom 5 percre,
- aztán ráteszem a fedőt, elzárom a tüzet és pihentetem a lezárt fazekat 20 percig. Utána már kész is a pergő, illatos tarhonya.
Amíg párolódik a tarhonya, elkészítem a lecsót:
1-2 nagy fej hagymát pirítok 1-2 darabka kolbásszal együtt (annyi darabka, ahány férfiú kéri). Hozzáadom a felaprított 4-5 édes húsos és 2-3 csípős húsos paprikát, átpárolom, kicsit üvegesre. Megszórom őrölt pirospaprikával, jön a felkockázott akárhányszem paradicsom, só, bors – és 10-15 perc párolás. Ha kevés a paradicsom, akkor sűrített paradicsommal teszem helyére, hogy kellemesen szaftos legyen a lecsó. Ezzel kész a lecsó is!
Ha tudom, hogy tarhonyával adom nektek fel a lecsót, akkor pár fej gombát is beleaprózok- pikáns és ízes lesz tőle!
Tálalás egytálételként vagy külön is lehetséges:
a) Ha egytál ételként tálalom, akkor a lecsót összekeverem a tarhonyával, és így teszem az asztalra.
b) Paprikásan: akár rögvest, akár csak a maradékot tepsiben is átpiríthatjuk! Ha sós tejföllel áthúzom, igazi rakott lecsót kapok…
c) Elegánsabb, ha a lecsót a tarhonyára szedve tálalom.
A lényeg, hogy együtt esszük...Aszódon gyakran ettük így. Főleg bácsikátok, Balla sógor szerette nagyon! Kanállal lapátolta…