Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.15. 21:31 mijemaja

Tarhonyás lecsó

Címkék: egytálétel tarhonya vegetáriánus lecsó #összes

lecsós tarhonya.JPG

Azért szeretjük, mert mind esszük a lecsót (Tinkát kivéve, aki csak az avantgárd lecsóváltozataimat eszi hébe-hóba), imádjuk a GYERMELYI tarhonyát, és a jó lecsó finom tarhonyával egy étel a menyországból. (Ráadásul, Tinka, ha nem tudod, hogy lecsós tarhonya, csak lazán azt mondjuk rá,  "tarhonya zöldségekkel", akkor még te is eszel belőle...)

Így készítem. 

Először a tarhonyának vágok neki. Megfőzöm az egy tasak (1/2 kg) tarhonyát finoman, egy fej vereshagymával hagymával fűszeresen:

-  Megpirítom a tarhonyát szalonnazsíron,1-2 kisebb, kicsit bevágott egész vereshagyma társaságában. (ha összevágom, akkor benne is hagyom, nem árt a tarhonya ízének, sőt…)

-  Hozzáadom a kétszeres térfogatú vizet, sózom, felforralom 5 percre,

-  aztán ráteszem a fedőt, elzárom a tüzet és pihentetem a lezárt fazekat 20 percig. Utána már kész is a pergő, illatos tarhonya.

Amíg párolódik a tarhonya, elkészítem a lecsót:

1-2 nagy fej hagymát pirítok 1-2 darabka kolbásszal együtt (annyi darabka, ahány férfiú kéri). Hozzáadom a felaprított 4-5 édes húsos és 2-3 csípős húsos paprikát, átpárolom, kicsit üvegesre. Megszórom őrölt pirospaprikával, jön a felkockázott akárhányszem paradicsom, só, bors – és 10-15 perc párolás. Ha kevés a paradicsom, akkor sűrített paradicsommal teszem helyére, hogy kellemesen szaftos legyen a lecsó. Ezzel kész a lecsó is!

Ha tudom, hogy tarhonyával adom nektek fel a lecsót, akkor pár fej gombát is beleaprózok- pikáns és ízes lesz tőle!

Tálalás egytálételként vagy külön is lehetséges:

a)      Ha egytál ételként tálalom, akkor a lecsót összekeverem a tarhonyával, és így teszem az asztalra.

b)      Paprikásan: akár rögvest, akár csak a maradékot tepsiben is átpiríthatjuk! Ha sós tejföllel áthúzom, igazi rakott lecsót kapok…

c)      Elegánsabb, ha a lecsót a tarhonyára szedve tálalom.

A lényeg, hogy együtt esszük...Aszódon gyakran ettük így. Főleg bácsikátok, Balla sógor szerette nagyon! Kanállal lapátolta…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr324850852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása