Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.19. 21:45 mijemaja

Grúz zöld szósz saslik mellé avagy a zöld adzsika

Címkék: mártás chili zöldpaprika zöldfűszerek #összes szunyeli korianderzöld hmeli Grúziából

grúz zöld szósz1.JPG

Nagyon sokáig úgy őriztem ezt a receptet, hogy ez egy szuper saslikszószt a Rica tó mellől.

A szépséges hajadon Rica és három deli testvére éltek ott az idők elején, a három testvér elment vadászni, s Rica csodálatosan énekelt. Két betyár arra járt, s dalát hallva megkívánták, megtámadták a lányt. Egy sólyom repült segítségért, jöttek a testvérek, de egyikük eldobott pajzsa elzárta a folyót, s Rica a tóba belecsúszott. Testvérei kővé váltak, és a három kőhegy őrzi húguk álmát, a három hegy a testvérek nevét, a tó a leány nevét viselve őrzi emlékezetük meséjét..

grúz Rica tó.JPGCsodaszép volt a fenyvesek zöldje között nézni a kékeszöld tavat a három hegység zöld sziluettje között, érezni időtlen békéjét a tájnak. Úgy éreztem, talán ilyen völgyet nézhetett Nagy Zoárd öreg fenyője. Meglepő volt a zöld színű szósz az útmenti árus saslikjához, de finom, meg is kérdeztem, mi van benne. (Régi szép idők, mikor még a választ is értettem…) Aztán több évtized múlva egy beszélgetésnél kiderült: ez is lehet adzsika, csak épp zöld adzsika, és sóval tartósítható.

Elmesélem nektek a már többször is evett grúz zöld szósz receptjét:

grúz zöld szósz2.JPGHozzávalók egy családi vacsorához a hús vagy hal mellé:

-          Két-három húsos erős, zöld színű paprika (vagy egy csípős zöld chilipaprika két zöld kaliforniai paprikával)

-          1-1  csomónyi koriander zöld, petrezselyemzöld, zellerzöld, bazsalikom

-          Olaj

-          Só, bors, hmeli szunyeli fűszerkeverék is jó bele

Két-három húsos erős, zöld színű paprikát veszek hozzá, (leginkább hozzáadok egy bogyiszlóit is alapnak, mert húsos is, szaftos is, ízes is, erős is). Alternatíva egy-két chilipaprika-féle is két erőteljes zöld kaliforniai paprika társaságában.

Hozzákeverek egy csomónyi koriander zöldet és egy csomónyi petrezselyemzöldet, de mivel koriander ritkán van, ezért olyankor növelem a petrezselyemzöld mennyiségét, és pár szem koriandert mozsárban összetörök, úgy keverem a paprikás zöldekhez. Nem ugyanaz! Fagyasztott koriander viszont teljesen jó bele!

Ugyanennyi zellerzöld is megy hozzá, bazsalikom is.

Nagyon kevés olajjal lazítom, (és elősegítem, hogy a fűszernövények aromái teltebben érvényesüljenek).

Szoktam beleaprítani:

-  más zöld gyümölcsöt (savanyú zöld almát, zöld kivit – a képen azért is vannak, mert akkor épp beleturmixoltam a mártásba ezt mind),

-  zöld színű zöldséget (brokkoli rózsát, karalábét)

Végül egy nagyobb fej fokhagymát megpucolok, és az egészet összeturmixolom.

Sózom, borsozom, hmeli szunyeli fűszerkeverékkel is ízesíthetem, főleg akkor, ha kevés a zöldfűszer…

grúz zöld szósz3.JPG

Tálaláshoz viszont feltétlenül kell friss zöld, leginkább korianderzöld, a képen a cserépben nevelt, virágzó  koriandert mutatom, annak a zsenge zöldje nagyon finom, a virága nagyon szép, erőteljesen korianderes ízű, aki ezt nem szereti, az ezzel ne díszítse a mártást…

Kéretik kipróbálni!

Aztán ha arányosan sokkal több paprikából készítem, s idáig eljutottam, akkor ez már megvan, összefőzhetem belereszelt erdélyi kősóval, (van olyan jó, mint a himalájai aranyárban). Erőteljesen sózom, jobban eláll, el is nyeli lassanként egy részét.

15-20 percig csendesen bugyogtatom, kis sterilizált üvegcsékbe töltöm, olajat öntök a tetejére (1 ek/üveg), meleg dunsztban hagyom kihűlni…

Sokáig eláll!

Azért kell kis üveg, mert így a hűtőben is könnyebb megőrizni bontás után felhasználásig. Nemcsak mártásként használom, hanem húst, halat pácolok benne, mártást csípősítek, pörköltet, ragut ízesítek, stb.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr804858679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása