Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.21. 22:36 mijemaja

Borscs zölden azaz Zöld BORSCS vagyis cékla nélkül spenóttal vagy sóskával avagy a spenótcsorba

Címkék: spenót marhahús egytálétel főétel sóska orosz konyha #összes Címkék Lénától

zöld borscs1.JPG

Már meséltem róla, hogy amikor apátokkal és Ibiékkel nyaraltunk, közben megismertem Lénát, aki annyira hófehér bőrű, és olyan hihetetlenül kék szemű valamint érett búzakalászosan szőke volt, hogy muszáj volt megkérdeznem tőle, Oroszországból származik-e. Nem, Ukrajnából, de orosz az édesanyja – mondta. Az igazi borscs legalább annyira, ha nem még inkább ukrán, mint orosz, (eltekintve a lengyel alapvonaltól), tehát a legautentikusabb forrásra bukkantam Léna személyében. Beszélgettünk a klasszikus borscs főzéséről, aztán szóba jött, hogy a céklát sem apátok, sem keresztapátok nem eszi.

Nézd, zöld borscsot is készíthetsz, abban sincs cékla. – mondta Léna, látva rajtam, hogy a céklakérdés tényleg vízválasztó minálunk. (Arról nem tudott, hogy a káposzta meg a keresztapátoknál KO).-  Készítheted spenóttal, sóskával, még frissen szedett csalánnal is, de én sóskával szeretem jobban.

„Zeljonij borscs” lesz, ha így készíted.

Összeszedtem a hozzávalókat:

zöld borscs2.JPGHúsleveshez valók: marhahús 20-25 dkg, leveszöldség (hagyma, répa, fehér répa, kis zeller, 1-2 levél kelkáposzta, 1-2 gerezd fokhagyma, pár szem bors, 1-2 krumpli is elfér).

Rántás: 1 kisdiónyi vaj, 1 lapos el liszt(szalonnazsír).

Borscshoz

- a leszűrt húsleves, a felkockázott (csíkokra vágott) főtt marhahús,

- egy vereshagyma apróra vágva, 1-2 répa, egy fehér répa, fél gumó zeller reszelve, pár gerezd fokhagyma sóval, egy csík szalonnával eldörzsölve mozsárban, 4-6 szem tisztított, felkockázott krumpli

- zellerzöld, petrezselyemzöld, sóska vagy spenót

- Fűszerek: só, bors, babér

- Tálaláshoz: kapor, petrezselyemzöld, tejföl

Elkészítése Léna szavaival:

zöld borscs3.JPG

A húslevest elkészíted, aztán egy rózsaszín vajas rántással berántod, és belefőzöl pár szem kockákra vágott krumplit.

zöld borscs4.JPG

Külön megdinszteled a hagymát a répával, petrezselyemgyökérrel. Feltétlen adj hozzá jól összenyomott fokhagymát is! Ne feledkezz meg a szalonnáról sem,  a fokhagymát elkevered szalonnával,szétnyomod és úgy adod hozzá, és süsd meg rendesen zsírjára.  (Ahogy készítem: szalonnát pirítok, a zsírjára dobom a hagymát, a sós fokhagymát, és aztán abba keverem a lereszelt vegyes zöldségeket. Pirítom, átforgatom, fűszerezem, - és  jöhet bele a sóska vagy az előfőzött spenót is.)

Ehhez adod végül a zöldet, amitől zöld a borscs, vagyis a sóskát vagy spenótot összevágva. Én a spenótot szeretem előbb külön átpárolni, leszűrni, összevágni, de a sóskát simán csak összevágom és ráteszem a répákra.

Fűszerezem sóval, borssal, babérral.

Felöntöd a levessel, és összefőzöm puhára. Nem túl puhára, ne menjen szét benne a krumpli!

Ha így készíted, akkor a tányérban szórd meg kaporral, petrezselyemzölddel, és tejföllel, de adj külön tálban is mellé, had vegyenek a vendégeid maguknak.

 

Hoppá – mondtam egyből magamban – ez a borscs való a keresztapátoknak! Nincs cékla, nincs káposzta, és ha belegondoltok: ez a spenótos zöld borscs voltaképpen nem más, mint egy spenótcsorba húslevessel elkészítve...Természetsen savanykás a leves, nekem a főtt hús nem is hiányzott belőle. Érdekes, apátok - aki nem eszi a spenótot- megkóstolta, aztán evett is belőle.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr754861333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása