Tudjátok, mennyire forszírozom a halak fogyasztását, mindenféle koszorúér elmeszedés ellen, koleszterinszint karbantartás végett, omega-3 bevitelére, stb., de sajnos nem sokféle halacskát szeretek igazán jóízűen enni. A finomak közé tartozik a lazac, és nyersen a füstölt lazac. Ráadásul a füstölt lazac hártyavékonyan felvágva, mindenféle salátákkal kiegészítve nemcsak finom, hanem kiadós is. Egyik féle saláta például a caprése. Nagyon szeretitek, és füstölt lazaccal is azonnal elfogy, ahogy az asztalra kerül.
Az elkészítése mindössze ennyi:
Felkarikázom a paradicsomot szép vékonyan.
Felkarikázom a mozzarellát olyan szép egyformára és olyan vékonyra, amilyen vékonyra csak tudom (akkor a legfinomabb, amikor bivalytejből készül, és sós vízben tartva veszem, de jó a sima szalámi formájú mozzarella is).
A friss bazsalikomot levelekre tépkedem.
Sorban (szögletes, körformában, toronyféleképpen) ahogy tetszik lerakom: paradicsom, lazac, mozzarella, bazsalikom, paradicsom…
Zöldborsot reszelek rá, olívaolajjal meglocsolom.
Zárt edényben az egészet hűtőben érlelem pár órát (kettőtől a 24-ig). Reggelire, könnyű vacsorára nagyon jó. Tálalni zöldsalátákra szoktam, ha van otthon, és ha még egészségesebben szeretnétek, fekete és zöld olajbogyók kerülnek mellé.
Apátok kenyér nélkül eszi, én pirítóssal szeretem. Ennek a salátának (amit előkészítéskor lefényképeztem), a tálalását nem sikerült lefotóznom, túl gyorsan elfogyott...