Ilyen salátát a Kék szem nevű forrásnál ettünk Albániában. Én kértem magamnak, apátok újhagymás-paradicsomosat kért, de aztán még az enyémből is kért, nagyon különleges volt ugyanis. Úgy volt savanyú káposzta olajosan, hogy előtte megpárolták, pikáns volt, roppanós, finom.
Erre még apátok is azt mondta, jól egyek belőle, hogy tudjam majd itthon is elkészíteni. Íme a receptje:
Hozzávalók:
Egy fej káposzta (vagy egy fél, ha nem kell annyi saláta, de nálunk elfogy!)
Kb.
Egy húsos piros paprika
Só
Díszítésül uborka, ecetes uborka
A káposztát először felezem, negyedelem, így vágom cikkekbe. A torzsát kivágom (megesszük!), és éles késsel deszkán kb. centi széles (ujjnyi) csíkokra vágom.
Megszórom kis cukorral, pici piros csípős paprikával, és sós vízbe rakom, és abban főzöm „al dante”, vagyis puhára, de még roppanósra. Káposztától, menniségtől függ, de 25-40 perc kell hozzá, kóstolgatom, mert másként nem kapom el jól a megfelelő állagot. Nagyon fontos a roppanóság!
Amikor a káposzta puhulni kezd, belevágok egy húsos zöld paprikát is, annak elég pár perc.
Leszűröm, tálba teszem, olajjal és ecettel elkeverem. Ellenőrzöm, elég sós-e.
Díszítés ecetes uborka darabokkal, uborka szeletekkel,