Ezt a finom albán zöldséglevest a Vlore melletti szállásunkon ettem, (az étlapon „corba me zarzavate” volt a neve), és olyan nagyon kellemes volt az íze, hogy másnap is ezt kértem - mire kaptam egy hosszú albán választ leves helyett, némi mutogatással a konyha felé, de nem igazán értettem. Mivel harmadnap is ezt ettem volna, egy újabb magyarázat talán azt tartalmazta, hogy nincs, mert elment haza a szakácsnő…
Szóval a leves elsődlegesen zöldes volt, s minden apróra volt benne vágva, a karfiol a legkisebb rózsáira, igen vékonyka répaszeletek, kis kockányi krumplik, talán egy paradicsomhús kicsiny kockákra vágva, és nagyon sok kis szecskányi zeller, viszont a zeller teljes levélzete benne volt és a szára is félcentis darabokban, s még petrezselyemzöld is, nem kicsi, hanem nagyobb zölddel, s a szára szintúgy benne a levesben.
A jellemző íz a zeller volt és a sok zöldje – és pár levél spenót, ami benne úszott és persze csorbához illően a savanyítása citrommal.
Pont így eddig még sose készítettem – hát mostantól így is esszük idehaza, már hazaérést követően mentem zöldséget venni, hogy elkészíthessem.
Hozzávalók:
Egy kis fej hagyma, 1 közepes krumpli, 1 zöldleveles zeller, egy csokor petrezselyemzöld, egy darab karfiol, (egy darabka brokkoli és egy darabka cukkini is jöhet! Sőt, tán egy darabka fehér répa, még inkább paszternák – de abban, amit ettem, ezek nem voltak), nem túl sok, talán egy kisebb répa, 1-2 paradicsom, és pár kocka húsos paprika sem árt - ez a zöldségalap.
1 ek olaj a pirításhoz és a sűrítéshez egy ek liszt, a felengedéshez 1,2-
Fűszerek: Só, bors.
Apátoknak egy darabka hús se rossz bele vagy húsgombóc is illik a leveshez! Persze akkor már nem zarzavate a csorba.
Elkészítése:
A hagymát megpirítom, (s ha kerül egy darabka hús is, azt felkockázva rádobom, tényleg csak apátok kedvéért, mert a leves e-nélkül is nagyon finom!).
Ha már színt kap, jönnek bele az aprított zöldségek, zöldfűszerek, (a fűszerek szára, a karfiol levele is belevágva!). Átforgatom, fűszerezem és meghintem az 1 ek liszttel.
Ezt is összeforgatom és jöhet a víz.
Ha húsgombóccal készítem, akkor azt a forrás megindulásakor teszem bele, s forralom csendesen fél órát. Utána lefedem és hagyom puhulni a párájában.
Tálalás előtt savanyítom a citrommal.
Variációk: zöldszínű ZÖLDBAB vagy még egy csokor spenót a- mind a kettő jöhet a levesbe de csak a gyöngyözés vége felé.