Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.23. 15:34 mijemaja

Pirított tészta cukkinivel vagy cukkinis zöldparadicsommal akár csípősen is

Címkék: zöldség tészta főétel cukkini vegetáriánus sós tészta #összes zöldparadicsom

cukkinis tészta1.JPG

Hát, nálunk ez csajos tészta. Sokféleképpen készítem, de a lényeg a tészta és a pirított (nem párolt, nem főtt!) cukkini. Apátok nem eszi – de ő a cukkinit alapjáraton nem szereti-, de keresztapátok is csak megkóstolta, és inkább zsíros kenyeret kért… Azért írom le mégis az elkészítését, mert nekünk, lányoknak ízlik! Finom, gyors, egyszerű, könnyű elkészíteni, könnyű megemészteni, viszünk be vele rostot, ásványi anyagokat, maradékban kis vitamint is, összegezve, szerintem ez még nem is hizlal, igaz- nem is lakunk jól tőle hosszú órákra – épp ezért könnyű vacsora! … na, ennyi szöveg után az egyszerű leírás következik.

Négy-öt tányéros adaghoz az alaphozzávalók a következők:

1. Friss tészta, tésztamaradék egyaránt jó hozzá, és szinte mindegy, miféle. Én a pennét vagy kistestvérét a penninét, a  fusillit (a csavart picikéket), a magyar széles metéltet, az olasz pappardellét (ami széles metélt, csavart szélekkel), a farfalle-t  (tudjátok, a csokornyakkendős forma, lepketésztának is mondják) szeretem hozzá, de spagetti éppúgy jó...

2. Kell hozzá két kisebb cukkini (azokat megsikálom, áttörlöm és egy az egyben felkarikázom!) vagy ha nagyobb és öregebb, akkor azokat hosszában 4-be vágom, és a csíkok közepén minimálisan kivágom a magokat, úgy kockázom fel a cukkinit)

3. Kell valami ízesítésnek is! – és ezt elmondom bővebben (ahogy Váncsa István szokta volt mondani „Akkor én ezt elmagyarázom”…). A cukkini önmagában elég íztelen, ezért nagyon jól ízesíthető (mint a lazac, a spárga),  kell hozzá valami finom, erőteljesebb aroma, a most felsorolandók közül legalább egy, de lehet kombinálni is:

cukkinis tésztához.JPG- egy-két gerezd fokhagyma összeaprítva (ezt szinte mindig belerakom!)

- Csípős zöldpaprika felkarikázva, minire felkockázva, nagyobb darabokban, csíkokban (Ha szereti valaki a csípőset, ki ne hagyja!)

- Édes pritaminpaprikaféle összevágva )ez mindig bejön, piros-sárga-setétzöld kombinációban verhetetlen színorgia)

- vagy egy kicsi vereshagyma összeaprítva,

- pár gomba igen vékonyra vágva, - hát igen, ez a csúcs, el kell ismernem!!

- zöldparadicsom hajszálvékonyra szeletelve, - ettől igen extra, pikáns lesz az íze, csak ínyenceknek ajánlom!!!!

- esetleg szalonnakockák, amiket előre kiolvasztok, és olívaolaj helyett a füstös zsírra dobom a cukkinit (nemcsak szalonna, sonkacsíkocskák…. Hmmmmmm)

- tejföl, tejszín vagy reszelt sajt a végére

 

Ugye látjátok-érzitek, hogy minden egyes ízesítővel egészen másmilyen lesz a cukkinis tészta?

                  Cukkinis-zöldparadicsomos penne – ez egyféle étel.

                  Cukkinis spagetti  pirított gombával – egy teljesen más ízhatású tészta.

                  Cukkinis kapros tejfölös makaróni szalonnapörccel – ez már cukkini mennyország!

A cukkinis pirított tészta elkészítése.

Mindig azzal kezdem, hogy felteszem a sós vizet forrni, abban főzöm ki a tésztát. Odakészítem a tésztát, fakanalat, tésztaszűrőt a fazék mellé, ne akkor kapkodjak, ha már forr a víz.

Előkészítem a zöldségeket, tisztítom és aprítom őket, ahogy már fentebb elmeséltem.

1-2 ek olívaolajon (vajon, szalonna- vagy sonkazsíron, libazsíron – nem mindegy, bármelyik zsiradékot választjátok, másabb lesz picit az íze a végén a tésztának!) – megpirítom a zöldségeket, még a cukkini előtt: a hozzáadás sorrendjében sorolom: hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, zöldparadicsom, gomba.

Ha átpirult a hozzávaló, a fotózáskor csípős zöldpaprika, fokhagyma és zöldparadicsom került az olajba, tehát, ha ezek átpirultak, akkor teszem hozzá a cukkinit, annak olyan kevés idő kell neki! szeretjük, ha roppanós marad, sem nem túlsütni, sem túlpárolni nem érdemes, akkor cukkinikrémnek jó a vége, villával összetörve isteni pirítósra kenve!!!!!.

Jöhet a megfőtt, leszűrt tészta.

Összekeverem és kész.  -  Vagy a tésztát külön zsiradékra dobom és teljesen átpirítom – úgy is adhatom a cukkini mellé, alá, fölé…

A tejföl hozzáadására egyik módszeren: a tejfölt (tejszínt) ráöntöm és elkeverem a pirított zöldségekkel, s úgy kerül hozzá a tészta a serpenyőbe s jól átkeverem.

Ha csak a zöldségekkel keverem el – akkor a tányérra szedett tésztára teszem a tejfölös zöldséges ragut.

A másik: a kész tészta tetejét csíkozom meg pl. kapros tejföllel, egy kis sajtos besamellel.

A maradék tésztát tepsiben átpirítom. Ha van reszelt sajt, igen finom a tetején!

Rakott cukkinis pirított tészta                       

cukkinis tészta2.JPG 

Szoktam rögtön elsőre rakottan is készíteni a cukkinis tésztát, a fenti 6 kis kép sorrendjében mondom: lerakom a tepsibe a cukkinit (1), a zöld paradicsomot, rá só, bors, olaj, (2),  tészta, kis sajt (3) = pirítom 40 percet a sütőben!! És kész is (4), de lehet reszelt sajtosan is, jól megpirítva is…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr854864535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása