Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.24. 21:30 mijemaja

Akácméz avagy mesélek a mézeimről

Címkék: méz akác akácméz #összes Címkék egyedi virágméz

akácméz albán.JPG

A fenti képeken balra Isztrián vett horvát akácmézet láttok, a többi  albán akácméz, és az információk jelentős részét a www.magyarmez.hu oldaláról vettem.

Mit is mondanak a magyar méhészek az akácmézről?

„Az akácméz világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó (nehezen kristályosodó), akácvirág illatú méz. (Stimmt. Világossárga, szép folyós, de ha nincs cukrozva, lassan folyós(!!), és finom, diszkrét illatú ez a méz. A legkedvesebb tejeskávé-mézünk!)

Az egyes területekről származó akácmézek nagyon világosak és áttetszők, de ez esetekben is megfigyelhető a halvány zöldes árnyalat. Nagyon kevés virágport tartalmaz.

A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt Hungaricumnak számít, állítólag keresett export termék. Fogyasztása minden formában lehetséges önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-főzéshez, műzli alkotórészként stb. Íze nem karakteres, emiatt fogyasztása a mézzel ismerkedők számára ajánlható.

A helyesen tárolt akácméz gyakorlatilag nem kristályosodik, akár egy évig is eltartható – írják ezen az oldalon, de saját tapasztalatom szerint bármeddig eltartható, hiszen – ha kikristályosodik, akkor vízfürdőn való kíméletes felmelegítéssel a kristályos cukor feloldódik, a méz újra fogyasztható.

Ha nem tudtok elaludni, 1-2 ek akácméz elszopogatása nyugtató hatású (állítólag egy pohár langyos tejben elkeverve még jobb, de az ázsiai gyomrotok miatt ezzel nem próbálkoztam.)

Viszont köhögéskor, megfázáskor, apátok kér limonádét: sok citrommal és akácmézzel szoktam neki készíteni!

Apátok gyomrába három úton juttatható be a méz:

  • gyümölcssalátákba becsempészve
  • forralt bort ízesítve (eleinte csendesen, suttyomban, aztán most már nyíltan, - sőt, ha fáj a torka, még kéri is, hogy mézzel ízesítsem.)
  • az ajtón, nyílt sisakkal a torokfájása idején lép be hozzá a méz: limonádé hivatalos alkotóelemeként, illetve citromos-mézes reszelt répaként.

akácméz isztriai.JPG

Egy fontos információ!!! Az akácvirágból készült tea mellett az akácméz is ajánlott a gyomorsav-túltermelés miatt bekövetkező emésztési zavarok oldására.

A világos, tükrösen tiszta akácméz Med bagrem dobiven je iz cvijeta stabla bagrema.Slabog je mirisa i blagog ugodnog okusa, te se stoga preporuča za djecu.enyhe kellemes íze miatt a gyermekek mézfogyasztásához ajánlott méz.

Nyugtató hatása miatt nemcsak álmatlanság, hanem stressz, szorongás ellen is jó, mert nyugtatja az idegrendszert. Gyermekkoromban a kamillateát mindig akácmézzel készítette Édesanyám, az öreg Salamon Pista bácsi volt a méhész a Csobánkáék utcájában, tőle érkezett a méz és a jótanács a méz hasznosságáról, mondván, hogy a kamilla és az akácméz együtt hatékonyabb, mint külön-külön, fokozzák egymás gyógyhatását.

Csak megjegyzem, az akácméz a legjobb telelőméz a méheknek – ez dicséri csak igazán, nem?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr14867982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása