Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.26. 12:16 mijemaja

Fetasajt hamis dióolajban vagyis diós olajban pácolva

Címkék: reggeli dió hideg pácolt előétel fetasajt #összes

feta diós olajban.JPG

A dióolaj drága, nehezen kapni és hamar megavasodik. Csapda, hogy alig merem használni, mert drága, tartogatom, aztán dobhatom ki, mert avas. A hamis dióolaj egy kiút ebből a csapdából, ajánlom nektek is. Úgy lesz dióolaj hatású-ízű olajam, hogy nem sajnálom használni még a cseppjeit is, és nem avasodik meg, mert mindig frissen készítem a sima kis diós olajat!

A diót megpucolom (jól átnézem, szemüveggel válogatom át, mert a héj 1 kis darabkája is többezres fogtömést tehet tönkre, bocsánat a profán figyelemfelhívásért, most még nem értitek, na de majd…).

Berakom egy mozsárba és összetöröm jó erősen ütögetve, és kis üvegbe téve ráöntöm a legjobb olívaolajamat. Ám ha erre a mozsarazásra lusta vagyok, akkor berakom a diót a turmixba, felöntöm olajjal és összeturmixolom, így öntöm az üvegbe. Ez viszont nem az a jó állag, amit szeretek, szeretem ugyanis, ha a dió egy része péppé van verve, miközben maradnak benne darabok is – és ezt a mozsárral tudom elérni.   (Jamie Oliver gránit – megérte az árát! Bár vettem a TESCO-ban még egyet ajándékba Katinka neked, kipróbáltam – s ugyanúgy bevált, csak negyedannyi volt.  Az igazi persze az lenne, ha Mexikóból tudnék szerezni igazi bazalt molcajetét, űűűűűűűsóhaj meg egyebek…)

Az üvegbe teszek fűszereket, amiket a sajthoz szánok: bors, babér, boróka, koriander, ilyeneket.

1-2 nap érlelés és időnkénti rázogatás után számomra ez egyenértékű a dióolajjal, tudom, mi van benne, szóval nekem megfelel.

Jöhet a sajt! Feta, kecskesajt, birkasajt egyformán megfelel. 

Szeretem a sajtokat pácolni, ízesíteni. Tamás mesélte a minap Gináról, hogy amikor a TESCÓ-ban vásárolnak, és Gina megáll a sajtpult előtt, akkor ő tudja, ráér kimenni elszívni egy elektromos cigarettát, mert Gina a választás bőségében lelassul. Igaza van – védtem Ginát – én se tudok ilyenkor gyorsan dönteni, mert ha kinőttem a gyermekkori trappista-ementáli eidami sajt egyenuralomból, akkor igenis meg kell nézni, mit veszek s abból mit készítek. Egy gorgonzola lehet sütemény, előétel tésztás étel, a kékpenészes szintúgy, salátába is kerülhet, öntetbe is, mártásnak is – na jó, nem veszem végig miből mit készítek, a lényeg most a fetasajt.

Natúr sajtot veszek, az a legolcsóbb, és így elkészítve jobb a bolti pácoltaknál, tartósítószer mentes meg minden. 

Felkockázom. Berakom az üvegcsébe, ha van aszalt paradicsomom, chili paprikám, vagy éppen paprikapelyhem, azt is beleszórom. Ráöntöm a házi hamis dióolajat (mert csak diós olaj), és kész.

Hűtőből pár hétig ehető finomság reggelire, előételnek, rágcsához, borkorcsolyának, vendégek elé, stb.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr164871317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása