Jómagam a majonézt leggyakrabban magam keverem, aztán ízesítem, fűszerezem, citromlével savanyítom, úgy készítem azt a majonézes krumplit. Bezzeg Tamás! nekiáll, összecsapja, és ugyanolyan finom. Ha van valami krumplimaradékom, 5 perc alatt a tányérján a saláta, és bármi hideggel kész a finom és gyors vacsora…
Tamás a következőképpen készíti.
- A krumplit (héjában főtt vagy héjában sült)) felkockázza.
- egy kisebb lilahagymát igen apróra kockáz.
- A hagymát elkeveri a krumplival.
- Csak és kizárólag GLOBUS majonézt használva a majonézzel a hagymás krumplit elkeveri. (Megjegyzem: én vagy készítem a majonézt vagy én is csak globus majonézt használok! Annyi félét kipróbáltam, egyik vacakabb, mint a másik, teli töltőanyaggal, E-féle tartósítószerekkel, maradtam a jól bevált glóbusnál. Globus májkrém és Globus káposzta illetve babkonzervek – ezeket használom a konzervek közül leginkább. Ezen felül még a kukorica és vörösbab konzerveket fogadtam be a konyhámba. Megjegyzem, Tamás krumplijához bármelyik hozzákeverhető – és egy más salátát kaptok babosan is, kukoricásan is, csak akkor hagyjátok picit összeérni az ízeket.)
- Nagyon opció, mert a saláta e-nélkül is teljes, de ha van egy kis savanyú vagy kovászos uborka otthon, gyakorta beleaprít egyet.
- Fűszerezi: sóval és őrölt fejér borssal.
- Ennyi. Tálalja.
Tamás nem annyira, de ha én készítem ilyen egyszerűen a majonézes krumplit, akkor mindig belefacsarok a bors mellé egy kis citromlevet is. A héját is gyakorta belereszelem, pikánsabbá teszem. A reszelt citromhéj az, amitől egy-egy vendég megkérdezi: te hogy csinálod a majonézes krumplit, hogy olyan finom? A gyakorlottabbak kérdése: van benne citromhéj is?
Hát igen, van…
Megtaláltam édesanyám egy gyors feljegyzését a majonézes krumpliról, és ha megnézitek, ez biza Tamás gyors majonézes krumplija…
Majonézes krumpli
Meghámozott krumplit sós vízben megfőzöd, felszeleteled, hagymát apróra vágva beleteszed, ráöntesz majonézt, összekevered és kész is van.
Ám ennek az a története, hogy Fanni első receptgyűjtésének is a dokumentuma, mert kérte Édestől, írja le, de aztán kevesellte, és kérte a részletesebb instrukciókat, de mert az édesanyám már nem írta le, hát saját kis – akkori ákombákomos- betűivel ezt is feljegyezte mellé:
A KRUMPLIT HÁMOZVA MEGFŐZZÜK, SÓT TESZÜNK A VÍZBE.
HA KÉSZ, FELSZELETELJÜK. ZÖLDHAGYMÁT - VAGY SNIDLINGET - VÁGUNK APRÓRA. TEHETÜNK BELE SAVANYÚ UBORKÁT, SZINTÉN APRÓRA VÁGVA (FŐTT KUKORICÁT, FŐTT TOJÁST, VIRSLIT).
DE HA SIMA KRUMPLIT AKARSZ A SÓS KRUMPLIRA HAGYMÁT VÁGSZ, MAJONÉZT TESZEL RÁ ÉS ÖSSZEKEVERED.
Istenem, gyermekeim régi szép gyermekkora…