Ez volt az első olyan sült paradicsom, amit meg tudtam etetni családunk férfitagjaival: a kivájt, fűszerezett paradicsomot először kicsit átpirítom, aztán tojással töltve, tejföllel leöntve megsütöm. Voltaképpen ennyi a recept. A tejföl bónusz, kihagyható, sajttal is helyettesíthető, juhtúrót, sonkakockát, szalonnakockát is szórhatok a tetejére.
Nagyon finom, nagyon vega – Taminak elmeséltem, s miatta teszem most fel gyorsan, had tudja elkészíteni odahaza. Remélem, a barátjának, Attilának is úgy ízlik majd, mint nekünk!
Hozzávalók: fejenként két paradicsomot és 2 tojást, 4 főre 3-
Elkészítése:
A paradicsomok tetejét picinyt levágom, magját kikaparom (jó lesz köretbe salátához).
Olajat kenek/löttyintek bele. Vigyázat! Kevés kell nagyon, ha több, kifolyik a tojástól!!!!
Az edényt is bekenem kis olajjal, aztán megrakom a paradicsommal. Sózom, borsozom.
Lefedve elég magas tűzön pár percig pirítom. (Vagy az előmelegített sütőben pirítom lefedés nélkül.)
Levéve a fedőt, elzárom a tüzet, bekapcsolom a sütőt, had melegedjen elő. Addig én beleütöm a tojásokat a paradicsomokba. Megsózom, borsozom mindet.
Tejfölt elkeverem kis sóval, borssal, ha van petrezselyemzöld, kis füstölt sajt, az is elfér benne. – Ezzel a tejföllel leöntöm a paradicsomokat, ha bőven szeretem, ne sajnáljam – engem a bőséges használatában az korlátoz, hogy apátok nemigen szereti…
Sütőben rápirítom 25-30 perc alatt. Az a lényeg, hogy legyen kis barna foltos, mint a rakott krumplinál is.
Lehet egyesével, lehet egymás mellé ültetve egy jénaiban, lehet sütőben vagy – mint Tami- minigrillben is készíteni!
Ehető magában, balzsamecetkrémmel, spenóttal, feltétként, salátával, stb.
Megismétlem: a tejföl bónusz, nem muszáj, a megpirult tojás önmagában is finom! Beleszórt zöldhagymával, szalonnakockával, sonkával, egy ráhajtott sajtszeletet rápirítva szintúgy!
Ezen a képen csorbókamártással tálaltam elétek (amit petrezselyemzöldből, vajon párolt, kis liszttel megszórt és kis tejjel felengedett csorbókából készítettem, és persze a végén összeturmixoltam).
A mártás (akárcsak a sóska vagy spenót, netán a rucolamártás is) kellemesen savanykás, kesernyés – nagyon illett a sült paradicsom édeskés füstösségéhez.
Utóirat: Tami telefonált, elkészítette - siker, Attilának is, neki is nagyon ízlik. Elkészítette az Édes féle "grenadírmarsot", a finom paparikás krumplistésztát is, mert amíg beszélgettünk itt róla, úgy megkívánata, hogy muszáj volt, ahogy hazaért...S Nagyon jó az is!
- o - Azóta már Tami édesanyjával is beszéltem, ez a paradicsomban sült tojás mindennapi reggelijeik részévé vált, nagyon szeretik...Nagyon örülök neki!