Ezt a paprikában sült tojást még tiniként készítettük el Csobánkával, valamivel életem első répalevese után, szóval ez második művem a konyhában. Szakácskönyv alig volt, Horváth Ilona volt a konyhák kincse akkortájt, s mi valami újságban (Nők lapja? Tükör? Képes Újság? nem emlékszem) olvastuk, nagyon különlegesnek találtuk, és el is készítettük az akkor nagy kunsztnak nevezhető NDK gyártmányú minigrillben, nagyapám mondta is, hogy „Ez valami úri huncutság lesz kisleánka”, s megkóstolni sem volt hajlandó, mondván, ez „nem rendes étek”.
Szerintem az a legjobb benne, hogy a tojással sült paprika jó körete a tojásnak, s így kenyér nélkül is ehető, egészséges, finom…stb. Mondtam apátoknak és keresztapátoknak, nem készíthetek teljes értékű szakácskönyvet, ha ez a korai remekmű kimarad belőle. Kénytelen vagyok elkészíteni nekik reggelire, hogy dokumentálni tudjam nektek.
Feljött a szó az NDK minigrillről, kiderült, keresztapátok nagy konyhai kincseként még mindig működik nála egy, és ebben a legfinomabb a melegszendvics, és közben elkészült ez a reggeli tojásétel.
Hozzávalók:
- fejenként egy paradicsompaprika (szép, friss, egészséges, de keresztapátoknak s más jóétkű férfiembernek legalább kettő)
- paprikánként 1-2 tojás (attól függ, mekkora a paprika, mekkora a tojás, elfér-e benne kettő tojás)
- a kenéshez vaj, ízesítésnek só
- esetleg még egy kis olaj a paprikák alá
Elkészítése is olyan egyszerű, mint a hozzávalók felsorolása:
- Kivágom a paprikák csumáját, kézzel óvatosan kiszedem az ereket is a magokkal (ha késsel csinálnám, biztosan kivágom, kilyukasztom valahogy a paprikát és kifolyik majd a tojás)
- Besózom a paprikákat belülről, és egy-egy darab vajat csúsztatok bele.
- Beleütöm a tojásokat (ujjaimmal segítem, hogy jól belecsusszanjon), és besózom. Bors, zöldfűszer, sajtocska (reszelve, apró kockákban akár többféle is), pirított zsemlekockák, bármi mehet alá, bele!
- A paprikákat egy jénaiba teszem, a tetejükre is teszek egy kis vajat.
- Aztán az egész jénait beleteszem az előmelegített sütőbe, ha van olyan, akkor grill fokozatra, 200 fokra, ha nincs, erős tűzre, felső rácsra. Megpirítom addig, mígnem a tojások keménysége olyan nem lesz, amilyennek szeretjük.
- S már csak tálalom, keresztapátok dicséri…