Eddigi legfinomabb teakeverékem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hozzáteszem, túl azon, hogy finom, a hatása is kedvező, mert az emésztésünket serkenti, és szabályozza a galagonya, berkenye, áfonya révén a vérnyomást is. Andin a minap épp ezért segített, amikor nem érezte magát túl jól a vérnyomása miatt. Ám ha komoly gond a vérnyomás, akkor orvos és fagyöngytea-kúra, amit javaslok.
Ehhez a teához egyszerűen nem kell cukor – annyira aromás, finom, hogy könnyedén isszuk (túl könnyedén, hamar elfogy…) Nem mondom, hogy olcsó, de kiadós, ha összevásárlom – illetve részben összegyűjtöm- a hozzávalókat. Az arányok változnak, mikor-miből mennyi van, általában a recipe:
a keverék fele rózsa és hibiszkusz, egy kevés mályvaszirommal* (rózsa és hibiszkusz aránya nagyjából egyforma)
a keverék másik fele a sok piros bogyós gyümölcs, szintén kb. egyenlő arányokban, de ha éppen több a csipkehús benne, mint a berkenye, éppúgy finom!
Kezdem azokkal az összetevőkkel, amiket szinte ajándékként kínál a természet:
- Rózsaszirom, a kis rózsaszín és a bíborvörös tearózsa szirmai, amiket megszárítok a teához
- Mályvarózsa* szárított szirmai (akár a sima mályva, akár ez erdei vagy a mályvarózsa, jók!) e-szöveg melletti képen igazi vadon nőtt mályvarózsát láthattok!
- Piros bogyósok a kirándulásokból vagy a herbaházakból: kis csipkebogyó, berkenye, galagonya, kevés setét áfonya szárítva.
(Az alsó képeken balról jobbra: tenyeremben áfonya -ez bolti szárítva-, galagonya és csipkebogyó, melette másféle, húsosabb galagonya pont mályvalevéllel, s a harmadik képen madárberkenye, bár a fekete berkenye finomabb.)
Folytatom azzal, amit vásárolni kell a teához:
az a hibiszkusz. (Herbáriákban vásárolható a szárított berkenye, a galagonya és az áfonya is!). – Persze, akinek van hibiszkusza, annak a hibiszkusz virága is szárítható odahaza. Nekem nincs, a hibiszkuszt a herbáriákban veszem, a lehető legnagyobb kiszerelésben, mert sok teámhoz adom, magában is főzöm, nagyon szeretjük!
*A mályváról a fosató - vagyis erőst hashajtó hatású- mályvatea kapcsán rögvest leírom mindazt, amit tudok: a féleségükről, szedésükről, gyógyhatásukról, olvassátok majd el.
Még egy fontos megjegyzés. A kajamolyok szeretik a szárított rózsaszirmokat.Ez azt jelenti, hoyg zárt edényben kell tartani - szép fémdobozban tároljuk mi is, és van a teának "kihordási ideje", mire fordul az év, meg kell inni! Ha nem teszitek, osztozhattok a molyokkal...