Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.04. 20:40 mijemaja

Görög (és balkáni) hegyi tea a Sideritis montana és családja azaz vasfű-félék

Címkék: ital tea gyógynövény gyógytea #összes vasfű Címkék Görögországból Albániából

hegyi tea1.JPG

Ez egy fantasztikus tea a mostani időkben: immunrendszerünk erősítésére, a torokfájások elkerülése végett.

Jó sorsom úgy hozta, hogy többször is jártam Görögországban, s mindig szerettem hasznos emléket hozni, olajbogyót, olívaolajat, aszalványokat, teákat. A „görög hegyi tea” sokfelé kapható,(a képeken mutatom, útmentén, forrás mellett, bazárokban, sőt, SPAR-ban...), s egy elég általános kifejezés arra a növényre, amiből éppúgy sokféle van, mint a mályvából, zsályából vagy kakukkfűből is…vagyis tulajdonképpen egy növénycsalád.  A „görög hegyi tea” (vagy csak simán „HEGYI TEA”) ott kapható Albániában, a görög szigeteken,  Montenegróban, Macedóniában és még ki tudja hol, ahol nem is jártunk még…

A tea alapjául szolgáló gyapjas, szürke vagy sárga gyógynövény a szideritisz –de ez a „Sideritis”egy gyógynövény família, Magyarországon a Sideritis montana található egyedül, s igen szép magyar neve van: sármányvirág – a kevésbé szép, de jellemző neve a hegyi (vagy parlagi) vasfű.

A vasfű neve a sebek gyógyítására vonatkozó hatása miatt eredhet, Erdélyben forrasztófűnak mondták a hegyi mentő srácok. Én nem tudok görögül, de azt írják, hogy a görög nyelvben a „sideritis” szó szerinti fordítása: „az, akinek vasfegyvere van”.

Göröghon magas hegyeinek szikláin kis csoportokban tenyészik, és 1200m magasságtól 2000m-ig is ott található. Virágzás előtt szőrös leveleivel nagyon hasonlít a „nyuszifül” nevű virág leveleire!

Nézzünk néhány fajtáját a sokból: Peloponészosz félsziget északi hegyein növő fajtáját Sideritis peloponnesiaca néven, a Tajgetosz hegyein növőket Sideritis clandestina néven szólítják a botanikusok. A háromujjú Chalkidiki-félsziget legtávolabbi ujján, a mindig felhőben pöfékelő Athos-hegy kolostorainál az ún. Sideritis athoa nevű –szerintem csupaszabb, nem igazán bolyhos hegyi növény a görög hegyi tea alapja. Delphoi vagyis Delfi mentén a Sideritis Euboea a növény ottani alfajának a neve. (van olasz, spanyol és ciprusi alfaja is!)

A végére hagytam a –szerintem legismertebb változatot, - τσάι της Εύβοιας ή τσάι απ' το Δέλφι (Sideritis euboea)Krétán ugyanis jellemzően minden fűszercsomaghoz tesznek egy szálat s külön is árulják a krétai hegyi teát, s az ottani növény hivatalos neve Sideritis syriaca.

görög albán hegyi tea.JPG 

Felül baloldalt a krétai vasfű, a Sideritis syriaca    jobboldalt vegyesen a görög és az albán vasfű

Alul az albán vasfű az első, az Athos-hegyi középen, jobbszélen az olimposi vasfű

Én viszont jogosan kezdem azzal, hogy a görög hegyi teát már az ókori görögök is itták – mert igaz. Állítólag anno már Hippokrates (Hippokratész) is méltatta előnyeit, s mostanság  egyre több kísérlet igazolja a gyógynövény gyógyhatásait. Stimulálja, javítja az immunrendszert, tisztítja a légutakat, sőt, olyanokat is olvastam már róla, hogy antibakteriális, antioxidáns hatása van, (influenza idején csodaszer, influenzás időkben, időben iszogatva megelőzi a fertőzést!),  javítja az emésztést, olyan szinten, hogy megelőzi a bélgörcsöt, vírusölő, gombaölő...és még finom is a teája, élvezetből is érdemes inni!! Flavonoidokat tartalmaz, akár a zsálya, az ánizs.

albán hegyi tea.JPG

Legutóbb Albániában vásároltam több helyütt is (ezt hoztam ajándékba többeknek is, kérdés, értékelték-e), pl. ennél a kedves néninél. A társalgás kétnyelvű volt, ő albánul, én magyarul, sok mutogatással. Vettem tőle oregánót, hegyi (szőrös) kamillát, hegyi teát, stb.

A hegyi tea tea elkészítése forrázással történik.

görög hegyi tea1.JPGAz egész ágat össze kell tördelni, kerüljön bele a szárított szár, levél, virág, csészénként kb. egy ek, aztán a felforralt vízzel le kell önteni. A szokottnál tovább kell áztatni – ki-ki próbálja ki, 10-20 perc javasolt, a 10 kevés, a 20 már kesernyés.

Ízesíthető mézzel, citrommal – Görögországban így kínálták, de mi Fannival natúr isszuk! 

Az Albániában vásárolt (szerintem Sideritis clandestina vagy afféle) tea elkészítése:

görög albán hegyi tea főzése.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr194889073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása