Amikor mondtad, hogy citromos krumpli salátával készítetted a füstölt lazac salátát, akkor azt gondoltam, nem lesz túl jó együtt. Aztán ahogy most kóstolom, belátom: elképesztően jó!- valami ilyesmi volt ennek a salátának a fogadása Tinka részéről. Csak azért mondom, hogy emlékezzetek rá, a krumplisaláta és a halak úgy megférnek párban/nyárban, mint Péter és Pál a naptárban, - ez a hasonlat nagyon avitt, mondjuk azt, hogy mint a „borsó meg a héja” (Forrest Gump után….)
Hozzávalók: 8-10 krumpli (4-5 főre), egy adag füstölt lazac a boltból, (szeletelt kapható a TESCO-ban), egy citrom és egy lila meg egy vereshagyma. Só, bors, és jó valami zöldfűszer, a legjobb a kapor és a snidling.
A két kép magáért beszél a tennivalókról:
Héjában sült krumpliból készítettem, de sós vízben (sós-köménymagos vízben) főtt krumpliból is lehet. A kész krumplit meghámozom, felkarikázom. Fejenként legalább kettő darabot számítok.
A vereshagymát, lilahagymát (ha van, salotte hagymát, zöldhagymát, póréhagymát is!) felkarikázom jó vékonyra. Finoman megsózom.
Kibontom a füstölt lazacot. Pár kis leheletvékony szelet van benne, azt be kell majd osztanom.
Megpakolok egy zárható edényt:
- Egy réteg krumpli, hagyma, hal, krumpli, hagyma,hal, a tetején vagy a krumpli, vagy hagyma legyen, így picivel több lehet majd a saláta.
- A citrom héját belereszelem (opcionális), elfelezem, felét vékonyra vágom, és a salátába dugdosom. A másik felét kifacsarom.
- Összekeverem a friss citromlevet olívaolajjal, sózom és borsozom.Ha van itthon kapor, petrezselyemzöld, SNIDLING – akkor simán belevághatok belőle az öntetbe.
- Elkeverem és leöntöm vele a salátát. Lezárom, és így csak összerázom picit.
Beteszem a hűtőbe, és mire kivenném, nincs is már belőle…Másnap egyébként még finomabb!!!