A képeken póréval és szalonnával töltöttem a libamellet, de bármi lehetne, sajt, fokhagymás sajtos sűrű besamell, sajt és sonka, snidlinges májkrém egy kis tojással összefogva…
Ilyenkor úgy szedem le a liba mellét, hogy a bőr egyben maradjon, a csontokat meg elteszem majd libaapróléknak (tudjátok húslevesbe vagy ragunak!).
A bőrt lefektetem, és lesz rajta kétoldalt a melle húsa, középen egy kis üres bőr. (Alább a három képből a jobb oldalt ezt látjátok!)
Ide teszem a tölteléket, erről később írok, százféle lehet, tényleg csak az számít mi van odahaza, mit szeretnétek.
A kifektetett libamellet kétoldalt behajtom, spárgával összekötözöm, (ez a középső képen látszik) és megy sülni. Jénaiba teszem, felöntöm kis vízzel, mellé teszek a libahájból pár darabot, lefedem – így kerül a sütőbe.
Egy-másfél óra múlva leveszem a jénai tetejét. A zsírt (a töpörtyűvel együtt) leöntöm, s hagyom pirulni a libamellet.
Nagyon finom szaftos lesz a hús a libabőr alatt! A libahájból kiolvad a zsír és finom, aromás lesz a hús, a töltelék, a szaftja, minden…
Felsorolok nektek pár töltelék variációt, de határ a csillagos ég
Töltelékek:
Hagyományos: tejbe áztatott zsemlés, pirított hagymával és fokhagymával, petrezselyemzölddel és egy tojással, jól összekeverve, befűszerezve (só, bors, majoránna, netán piros paprika).
Kemény tojásos: ugyanaz, mint az előbb, de 1-2 megfőtt, apróra vágott kemény tpjást is hozzákeverek a töltelékhez
Gombás: a hagymához gombát is pirítok, teljesen lepirítom, úgy keverem a zsemlés alaptöltelékhez, ez picit több borsot igényel, és egyéb fűszerként elbír tárkonyt is összevágva.
Lilakáposztás töltelék, karamelles cukros zsiradékon átforgatva, almával és/vagy hagymával összerogyasztva, sózva, borsozva, esetleg borsikafűvel, netán kakukkfűvel fűszerezve.
Darált húsos: ha darált sertéshússal egészítem ki az alap zsemlés tölteléket
Sajtos-sonkás: sonka, kemény tojás, zsíron megfonnyasztott hagyma, sajtkockák és egész tojás, ami összefogja ezt a tölteléket. Néha egy kis zsemlemorzsát is teszek hozzá.
Almás zsemlés: A zsemlét tojással elkevert tejbe áztatom, úgy nyomkodom ki, egy kevés olvasztott zsíron átpirítok egy-két almát felkockázva, kicsit megcukrozom, fahéjjal óvatosan de karakteresen, kis szegfűszeggel is (nehogy túl sok kerüljön rá) megszórom, és összekeverem a zsemlével.
Négysajtos: füstölt karaván reszelve, kis kockákra vágott mozzarella, reszelt trappista és kis krémsajt, egy tojás, só, bors és zöldfűszer, pl. petrezselyem, koriander, kapor, snidling kerül bele egybedolgozva.
Spenótos: sajt, jó sok fokhagymával, esetleg szalonnán párolt spenót (vagy MÁNGOLD!) tojással, zsemlemorzsával, sóval és borssal egybekeverve –igen jó!