Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.11. 17:53 mijemaja

Töltött göngyölt libamell csont nélkül

Címkék: sült főétel töltött liba húsok libamell főtt tojás #összes

töltött göngyölt libamell1.JPG

A képeken póréval és szalonnával töltöttem a libamellet, de bármi lehetne, sajt, fokhagymás sajtos sűrű besamell, sajt és sonka, snidlinges májkrém egy kis tojással összefogva…

Ilyenkor úgy szedem le a liba mellét, hogy a bőr egyben maradjon, a csontokat meg elteszem majd libaapróléknak (tudjátok húslevesbe vagy ragunak!).

A bőrt lefektetem, és lesz rajta kétoldalt a melle húsa, középen egy kis üres bőr. (Alább a három képből a jobb oldalt ezt látjátok!)

Ide teszem a tölteléket, erről később írok, százféle lehet, tényleg csak az számít mi van odahaza, mit szeretnétek.

A kifektetett libamellet kétoldalt behajtom, spárgával összekötözöm, (ez a középső képen látszik) és megy sülni. Jénaiba teszem, felöntöm kis vízzel, mellé teszek a libahájból pár darabot, lefedem – így kerül a sütőbe.

töltött göngyölt libamell2.JPG

Egy-másfél óra múlva leveszem a jénai tetejét. A zsírt (a töpörtyűvel együtt) leöntöm, s hagyom pirulni a libamellet.

töltött göngyölt libamell3.JPGNagyon finom szaftos lesz a hús a libabőr alatt! A libahájból kiolvad a zsír és finom, aromás lesz a hús, a töltelék, a szaftja, minden…

Felsorolok nektek pár töltelék variációt, de határ a csillagos ég

Töltelékek:

Hagyományos: tejbe áztatott zsemlés, pirított hagymával és fokhagymával, petrezselyemzölddel és egy tojással, jól összekeverve, befűszerezve (só, bors, majoránna, netán piros paprika).

Kemény tojásos: ugyanaz, mint az előbb, de 1-2 megfőtt, apróra vágott kemény tpjást is hozzákeverek a töltelékhez

Gombás: a hagymához gombát is pirítok, teljesen lepirítom, úgy keverem a zsemlés alaptöltelékhez, ez picit több borsot igényel, és egyéb fűszerként elbír tárkonyt is összevágva.

Lilakáposztás töltelék, karamelles cukros zsiradékon átforgatva, almával és/vagy hagymával összerogyasztva, sózva, borsozva, esetleg borsikafűvel, netán kakukkfűvel fűszerezve.

Darált húsos: ha darált sertéshússal egészítem ki az alap zsemlés tölteléket

Sajtos-sonkás: sonka, kemény tojás, zsíron megfonnyasztott hagyma, sajtkockák és egész tojás, ami összefogja ezt a tölteléket. Néha egy kis zsemlemorzsát is teszek hozzá.

Almás zsemlés: A zsemlét tojással elkevert tejbe áztatom, úgy nyomkodom ki, egy kevés olvasztott zsíron átpirítok egy-két almát felkockázva, kicsit megcukrozom, fahéjjal óvatosan de karakteresen, kis szegfűszeggel is (nehogy túl sok kerüljön rá) megszórom, és összekeverem a zsemlével.

Négysajtos: füstölt karaván reszelve, kis kockákra vágott mozzarella, reszelt trappista és kis krémsajt, egy tojás, só, bors és zöldfűszer, pl. petrezselyem, koriander, kapor, snidling kerül bele egybedolgozva.

Spenótos: sajt, jó sok fokhagymával, esetleg szalonnán párolt spenót (vagy MÁNGOLD!) tojással, zsemlemorzsával, sóval és borssal egybekeverve –igen jó!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr544899061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása