A libaaprólék leves egyszerű húsleves: attól van önállóan nevesítve, mert a belekerülő hús a liba aprólékja, vagyis a liba feje, szárnya, háta, lába, nyaka, szíve és zúza, libatojás, ha volt a libában. Ebből ma már persze picinyt mást használok, libafarhát, libanyak, libazúza, libaszív kapható a piacon általában, és 1-2 csirkeszívet szoktam apátok kedvéért belecsempészni. Sőt, mostanság egy-két kis nyesedékdarabot a libamellből is szívesen belerakok.
A libaaprólékot felteszem bő hideg vízben főni. Ha felforrt, akkor kicsit sózom (csak kicsit, ráérek a sót beállítani a legvégén) és a teatojásban belerakok pár szem borsot, egy szegfűborsot (nagyon jó bele!!).
Hagyom lassú tűzön hosszan gyöngyözni.
Egy szűkebb óra után hozzáadom a zöldségeket: jó sokat, répát, fehér répát, zellert, karalábét, kelkáposzta levélkéket, egész hagymát, zöldpaprikát. Kelkáposztalevél nagyon kell bele, egy jókora hagyma egészben (ezeket a borsos teatojással együtt ugye kidobom a végén), de a zöldségeket ne hagyjátok ki, így velük együtt lesz finom a leves. Már csak azért is sok zöldség kell, mert ha ludaskása felé is fordul a leves, akkor az elviszi a zöldség felét.
Hozzávalók a fentiek szerint jól láthatóak: libaaprólék 1 kg, a felsorolt vegyes zöldség kb. 1 kg, só, szemes bors.
Vagy két órát adok még hozzá a nagyon-nagyon kicsi lángon, mígnem puha nem lesz a hús is és a zöldség is.
Ezt a levest szépen átmeregetve kell szűrni, Édes szerint másként „megtörik”. Érdemes tálalás előtt hűteni, hogy lezsírozhassam.
A leves nagyon finom ízű, hihetetlenül aranyik – én lúdgége tésztával, Édes után grízgaluskával vagy házi tésztával (a képen házi vékonymetélttel) készítem.
Csobánkáék csigatésztával ették (Örzse néninek volt ideje készíteni, sodorgatta a célszerszámos deszkán, szegény Édes három műszakban dolgozott, és ahol tudott, túlórát vállalt, hogy felnevelhessen minket, szóval ő erre nem nagyon ért rá), Édes metéltet vagy grízgaluskát készített hozzá.
Tudom, csigatészta jobban hangzik, de a „lúdgége” illik a leveshez. (Fúj, lúdgége, szörnyen hangzik- mondta a lánykám. De hát ez nem is igazi lúdgége!-mondtam. - Miért, van igazi is? Igen van, kérsz? Fúj!- mondta a lánykám, aztán megette a marhahússal töltött libanyakat, mert nem mondtam meg neki, hogy mi az.)
Néhány tálalási ötlet:
Libaaprólék leves gazdagon, zöldségekkel és valami levesbetéttel: a csigatészta, metélt, grízgaluska (külön főzve, ezért a levesért kár volna, hogy beszívja!, és csak külön tányéron kínálva a leveshez).
Finom vele a májgaluska, a gombóc is!!!!!!!!!!!!!!!!! (Főleg a májas gombóc…)
Nagyon finom a liba egy darabka elkapart májával töltött házi derelyével - ez vendégeknek való kifejezetten ünnepi tálalás!
Libahúsleves csak levesbetéttel, a zöldségek előtte, utána külön kínálva, ,tormával, a levesbe főtt húsdarabokkal.
Húsleves ludaskásával
A húsleves felét levesként kínálom, a másik felével ludaskását készítek, az a második fogás.
Húsleves gömböccel kínálva
Húslevesbe belefőzöm a töltött libanyakat, a gömböcöt megpirítom, és a zöldségekkel a felszeletelt gömböcöt főételként kínálom.