Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.11. 19:12 mijemaja

Libaaprólék leves Szent Márton ünnepi levese

Címkék: leves húsleves liba kelkáposzta libaaprólék leveszöldség #összes Édestől Aszódról

libaaprólék leves.JPG

A libaaprólék leves egyszerű húsleves: attól van önállóan nevesítve, mert a belekerülő hús a liba aprólékja, vagyis a liba feje, szárnya, háta, lába, nyaka, szíve és zúza, libatojás, ha volt a libában. Ebből ma már persze picinyt mást használok, libafarhát, libanyak, libazúza, libaszív kapható a piacon általában, és 1-2 csirkeszívet szoktam apátok kedvéért belecsempészni. Sőt, mostanság egy-két kis nyesedékdarabot a libamellből is szívesen belerakok.

A libaaprólékot felteszem bő hideg vízben főni. Ha felforrt, akkor kicsit sózom (csak kicsit, ráérek a sót beállítani a legvégén) és a teatojásban belerakok pár szem borsot, egy szegfűborsot (nagyon jó bele!!).

Hagyom lassú tűzön hosszan gyöngyözni.

Egy szűkebb óra után hozzáadom a zöldségeket: jó sokat, répát, fehér répát, zellert, karalábét, kelkáposzta levélkéket, egész hagymát, zöldpaprikát. Kelkáposztalevél nagyon kell bele, egy jókora hagyma egészben (ezeket a borsos teatojással együtt ugye kidobom a végén), de a zöldségeket ne hagyjátok ki, így velük együtt lesz finom a leves. Már csak azért is sok zöldség kell, mert ha ludaskása felé is fordul a leves, akkor az elviszi a zöldség felét.

Hozzávalók a fentiek szerint jól láthatóak: libaaprólék 1 kg, a felsorolt vegyes zöldség kb. 1 kg, só, szemes bors.

Vagy két órát adok még hozzá a nagyon-nagyon kicsi lángon, mígnem puha nem lesz a hús is és a zöldség is.

Ezt a levest szépen átmeregetve kell szűrni, Édes szerint másként „megtörik”. Érdemes tálalás előtt hűteni, hogy lezsírozhassam.

libaaprólék leves készítés.JPG

A leves nagyon finom ízű, hihetetlenül aranyik –  én lúdgége tésztával, Édes után grízgaluskával vagy házi tésztával (a képen házi vékonymetélttel) készítem.

Csobánkáék csigatésztával ették (Örzse néninek volt ideje készíteni, sodorgatta a célszerszámos deszkán, szegény Édes három műszakban dolgozott, és ahol tudott, túlórát vállalt, hogy felnevelhessen minket, szóval ő erre nem nagyon ért rá), Édes metéltet vagy grízgaluskát készített hozzá.

Tudom, csigatészta jobban hangzik, de a „lúdgége” illik a leveshez. (Fúj, lúdgége, szörnyen hangzik- mondta a lánykám. De hát ez nem is igazi lúdgége!-mondtam. - Miért, van igazi is? Igen van, kérsz? Fúj!- mondta a lánykám, aztán megette a marhahússal töltött libanyakat, mert nem mondtam meg neki, hogy mi az.)

Néhány tálalási ötlet:

Libaaprólék leves gazdagon, zöldségekkel és valami levesbetéttel: a csigatészta, metélt, grízgaluska (külön főzve, ezért a levesért kár volna, hogy beszívja!, és csak külön tányéron kínálva a leveshez).

Finom vele a májgaluska, a gombóc is!!!!!!!!!!!!!!!!! (Főleg a májas gombóc…)

Nagyon finom a liba egy darabka elkapart májával töltött házi derelyével - ez vendégeknek való kifejezetten ünnepi tálalás!

Libahúsleves csak levesbetéttel, a zöldségek előtte, utána külön kínálva, ,tormával, a levesbe főtt húsdarabokkal.

Húsleves ludaskásával

A húsleves felét levesként kínálom, a másik felével ludaskását készítek, az a második fogás.

Húsleves gömböccel kínálva

Húslevesbe belefőzöm a töltött libanyakat, a gömböcöt megpirítom, és a zöldségekkel a felszeletelt gömböcöt főételként kínálom. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr244902270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása