Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.13. 20:57 mijemaja

TŐTIKE avagy darált hússal töltött szőlőlevél

Címkék: egytálétel főétel darált hús szőlőlevél #összes Édestől Aszódról

tőtike töltött szőlőlevél1.JPG

A tőtike eredetileg növényi levélfélébe göngyölt töltött tölteléket jelentett, amit jellemzően savanykásan, saját szaftjában tálaltak a szegényemberek.

Aszódon a  „levélféle” a karalábé leveleit, a szőlő zsengébb leveleit, a kertben növő karfiol külső lehántott leveleit jelenthette. Később már mángold, nagyobb sóska vagy spenótlevelekbe is göngyöltem már.

A legfinomabb a húsos töltelék, leginkább a darált borjúhúsos, se készítettük simán zöldfűszeres, tojással összefogott rizzsel is töltve, (üres tőtikének), ma már sajtos rizzsel is.

Hozzávalók: fejenként 4-8 töltelék kell, tehát legalább 30 szőlőlevél, 20-25 dkg darált hús, 1 tojás, 10 dkg rizs, só, bors, két jó nagy csokor kapor, és bármi zöld, sóska, spenót, csorbóka, rucola jó bele pár levéllel

Töltelék készítése

tőtike töltelék.JPG

A sós vízben megfőzött rizst elkeverem a darált hússal (mint mondtam, a legjobb ehhez a zsengeséghez a fiatal, gyenge borjúúúú), a tojással. Sózom, borsozom, és hozzáaprítok zöldfűszert pl. újhagyma zöldje, petrezselyemzöld, kaporzöld jöhet bele.

Ha nem zöldhagyma kerül bele, akkor egy kis vereshagymát aprítok össze és megfonnyasztom, úgy keverem a töltelékbe, mert az a kis hagymaíz jó bele nagyon. Ezt úgy csinálom, hogy a töltelék köré is jó a pirított hagymás alap, ilyenkor egy nagyobb vagy két kisebb hagymából készítem, és a felét a töltelékhez adom, másik felét a lábasba, a kész töltött levélkék alá.

Elkészítem a szőlőlevelet a töltéshez:

tőtike szőlőlevél előkészítés.JPG

A leveleket alaposan, többször megmosom, a szőlő és a permetezés a sok kórokozó (gomba, atka, baci, vírus stb. miatt) sajnos  kézen fogva járnak, fontos a lemosás.

Forró, gyengén gyöngyöző sós vízbe dobom a leveleket, majd 1-2 perc után leszűröm. Ha azt akarjátok, hogy szebb színe legyen, akkor a forró vízből kiemelt leveleket jeges hideg vízbe tegyétek.

Megjegyzem, szoktam kovászolni szőlőlevelet – hát abból még milyen finom a tőtike, s a leve is hozzákerül pároláskor! – ha megtalálom a képeket, iderakom, de addig is el tudom mondani, hogyan csinálom.

Leszedem a sok levelet, azokat is alaposan megmosom, tormával, kaporral, pár gerezd fokhagymával, néhány szem fokhagymával és egy csípős paprikával lerakom a leveleket az üvegbe. Egy liter vízhez másfél ek erdélyi kősót adok, összeforralom, és ha kézmelegre hűlt, azzal leöntöm a szőlőleveleket.

Ha kovászolom (gyorsabb felhasználás kell), akkor a tetejére egy gézdarabon barna kenyeret teszek. 5-7 nap a napon és kész is!

Ha sós erjesztem, akkor teljesen feltöltöm, hagyom 1-2 napot a napon, aztán elteszem a tükrös spajz-utánzat szekrényem aljára, és hagyom 6-8 hetet. Utána több hónapig jó a szőlőlevél.

Elkészítem a tőtikéket.

tőtike.JPGMegtöltöm a szőlőlevelet, ha jó nagy, akkor csak egyet, de általában nem nagy, hisz a zsengéket szedem, le, így aztán én inkább kettőt fordítok össze.

Nagyon kevés töltelék kell rá!

 

A levélhajtogatást dokumentáltam, íme:

tőtike töltése.JPG

Egyik oldalról be, másik oldalról is, alulról, is, felülről is… mígnem lesz csinos tasakocska. Az ügyesebbek a két végét begyűrik és hengert hoznak össze – lehet vele kísérletezni, gyakorolni.

Készítem a főzéshez (sütéshez) az étket:

tőtike készítése.JPG

A fazék aljára kaprot szórok. Ha hagymát fonnyasztok zsíron, akkor az is ide kerül.

Rápakolom szépen sorban a tőtikéket.

A maradék szőlőlevelet, kaprot összevágom és rászórom – ettől lesz aztán olyan kellemes, savanykás a tőtike leve.

Ahogy az alábbi képeken látjátok, hagymát, zöldhagymát is aprítok, fonnyasztom, pici liszttel megszórom, kevés vízzel (még jobb, ha leveslével vagy kovászolt lével!!) felöntöm, és a cserépedénybe rakott tőtikére öntöm.

Ha sima lábast használok, akkor puhára párolom a tőtikét, de szeretem cserépedényben készíteni, és sütőben lefedve 60-80 perc alatt átsütni közepes tűznél.

Kiveszem és tálalom.

Ha a levébe egy kis tejfölt és frissen belevágott zöldkaprot keverek, még finomabb!

Füstös változatban:

tőtike füstölttel.JPG

Ha egy kis finomra vágott füstöltet teszek hozzá, férfiaknak is igen finom ételt kapok, a tőtike mellé kínálom a puha sonkafalatot is!

Néhány kép ínycsiklandozónak:

tőtike tálalva.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr934905870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása