Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.14. 12:11 mijemaja

Körözött kapribogyóval egyszerű fehéren vagy pirospaprikával gazdagon

Címkék: reggeli túró kapribogyó előétel juhtúró zöldfűszer hidegkonyha zöldhagyma #összes dip sós krém

körözött kapribogyóval fehéren.JPG

Készítettem kapribogyós körözöttet. Írtam én már erről nektek?- monfordíroztam, s ránéztem, a „Körözött classico és változatai” címmel már meséltem róla, de csak pár sort, méltatlanul keveset.

Szép hazánkban a klasszikus körözött (avagy a villányi borminősítés érdekes szóhasználatával: „classicus” körözött) nagyon egyszerű és szerintem teljesen szuper: túró, juhtúró, vaj, hagyma, só, bors, paprika és tejföl. A sörrel lazítás tejföl helyett már extraság.

Ehhez képest a kapribogyós körözött mégis egészen más ízvilágot jelent számomra. Szeretem fehéren és egyszerűen elkészíteni:

Ha megnézitek a képeket, azok önmagukért beszélnek, mert egy doboznyi (25 dkg) túróhoz (jellemzően juhtúróhoz) keverek 20 dkg teavajat, 2-3 ek tejfölt, 1 ek mustárt,   némi zöldfűszert, 1-2 savanyú uborkát (lehet sós vagy kovászos is!), és ízlés szerint pár ek kapribogyót összeaprítva, ahogy tudom.

Nincs benne hagyma, így azok is ehetik, akik arra érzékenyek, fantasztikus egyszerű finomság egy reggelire! Nagyon jó pirított gombakalapba téve, elképesztően finom töltelék húsokhoz, érdemes paprikába, paradicsomba tenni s úgy tálalni…

Kapribogyós körözött pirospaprikával gazdagon:

körözött kapribogyóval pirosan.JPG

Ilyenkor a fenti egyszerű recept helyett a klasszikus körözöttet gazdagítom pluszban a kapribogyóval, paprikával. A készítéséről a fenti baloldali kép elárul nektek minden fontosat.

Nézzétek a hozzávalókat:

25 dlg juhtúró, a szokásos 21 dkg teavaj, (már előre felvagdosva, hogy a szobahőmérsékleten meglágyuljon s könnyű legyen keverni!), zöldhagyma, sima paprika, csípős paprika, és a fűszerek. Só, bors, kömény, pirospaprika. (Elől a piros paprika nagy színes foltja – na ja, villányi házipaprika!- mellett a szürke a bors, felette a barnás az őrölt kömény.

S ott a kapribgyó is.

Ami a képen nem látszik, pedig fontos: szeretek lilahagymát is belekockázni, csak nagyon picire, hogy ne egy bumszli kerüljön a kenyérre, hanem csak a nyelvünkön érezzük meg egy picit a hagymaszilánkocska pici csípését, jellegzetes jó ízét.

A kapribogyót itt sem vágom túl apróra, általában egy-egy bogyót félbe, harmadra szeletelem fel késsel, mert nem baj, ha kicsit rusztikusan bukkan fel a kenyerünkön...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr284906714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása