Ilyen amikor virágzik a galagonya. Tövises cserje vagy formás, szép lombú kis fa, tavasszal tele fehér virággal, (nem véletlenül nevezik a virágba borult galagonyabokrokat a domboldalak menyasszonyának), ősszel telis-teli izzó piros bogyókkal, mindvégig szúrós tövisekkel tele nehezítve a virágok és a bogyók szedését is.
Őszi éjjel
Izzik a galagonya,
Izzik a galagonya
Ruhája.
Zúg a tüske,
Szél szalad ide-oda,
Reszket a galagonya
Magába.
Hogyha a hold rá
Fátylat ereszt:
Lánnyá válik,
Sírni kezd.
Őszi éjjel
Izzik a galagonya,
Izzik a galagonya
- írta Weörea Sándor, Sebők Ferenc zenésítette meg és a Kaláka együttes énekelte el.
A galagonya tipikus szívgyógynövény: tavasszal leszedett és megszárított virágos hajtásvégéből lehet teát főzni. A bennük lévő flavonoidok hatására a tea javítja a szívizom vérellátását, segíti a véráramlást a koszorúérben. Segítik a szívsejtek működését, mert bizony az izmoknak, így a szívizomnak is van „anyagcseréje”, és ezt támogatja, a sejtek aktivitását javítja a galagonya tea.
Nyugtató hatása révén vérnyomáscsökkentő hatása is lehet, sőt, azt olvastam valahol, - amikor a magas pulzusnak próbáltam utána nézni, - hogy van-e bármi gyógynövény, ami segíthet, hogy a galagonya javítja a szapora szívverést. Amikor Andi átjött, hogy nem érzi jól magát, megmértük a vérnyomását, az rendben volt, de magas volt a pulzusszáma. Ebből a teából főztünk, extra mennyiségű galagonyabogyóval – és egy negyedóra múlva már jobban érezte magát.
Az öregkor teája: érelmeszesedés ellen is javasolják, Prof.Dr Kéry Ágnes mondta: Javítja az időskori szívpanaszokat, és kiemelt jelentőségű az ideges eredetű szívpanaszok terápiájában.”
A teát így készítem:
A teához kevés kell a virágos hajtásból, mindössze egyetlen teáskanálnyi, és forrázással készítem el, hagyom 10-15 percet lefedve, szűröm és kortyolgatható szép lassan, naponta egy-két, maximum3 csészével.
A galagonya termését sokan hasonlítják a csipkebogyóhoz, s noha ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy „piros és bogyós” mindkettő, de a galagonya tényleg a rózsafélék családjába tartozik.
A bogyó a vérkeringést és az emésztést is serkeni (vizet is, szelet is hajt, görcsoldó hatása is van). Miután az érelmeszesedés ellen hat, segít az erek tisztántartásában, és a vérnyomásra is szabályozóan hat, én nagyon szeretem a szárított galagonya termést a teákba tenni.
A szárítása egyszerű: megmosom folyó víz alatt, és újságpapíron szellős helyen szárítom, amikor arrajárok, átforgatom. Ha már szárazon kopog, fémdobozba zárom. A legfinomabb bíbor gyönyörűség teámba is teszek belőle.
Leszedni nem is olyan nehéz, mert ugyan aprók a szemek, de jellemzően csoportba rendeződtek, és egy-egy bokron rengeteget találni, a tövisekre meg ügyeljünk, érdemes kesztyűt használni
A galagonyából lekvár főzhető, mártás, húsok mellé, süteményeket köríteni. Van receptem a lányok dédijétől, de annyi teát iszok, hogy amit szedek, megeszem nyersen és a teákban megisszuk a maradékot. Mártást viszont készítettem szarvas hús mellé – nagyon finom volt, illetve egy-két marokkal tettem már pörkölt, szaftos husik mellé, (ahogyan a ribizlivel is szoktam!) - finom és mutatós így.