A csirkezúzát Édes a levesbe szokta belefőzni a szívvel együtt, de ha kettőt vágtunk, akkor máris „zuzapörköltet” készített belőle. Aszódi (tót) szokás volt 1/3-1/2 arányban májat is tenni bele, szerintem ennek alapja az ésszerűség volt: a zúza önmagában nem sok, ha a csirkemáj is belekerül, szaporább lett az étel.
Fontos, hogy Édes mindig tett hozzá majoránnát, amit pörköltbe egyébként nem rakott! Mindig mondom, a belsőség a ragadozók elesége, általában a férfiak szeretik. Odahaza Jóskasógor, nálunk apátok kedvence.
Jómagam a zúza állagát annyira nem szeretem (a fogaim már talán nem is bírják), én tunkolni szoktam, és érdemes is, mert ennek a pörköltnek nagyon ízes a szaftja.
Kell hozzá ½ kg csirkezúza a hentestől, 1-2 vöröshagyma, zsiradék és szokásos pörkölt fűszerek, (só, bors, kömény is elfér benne), majoránna, fokhagyma, és a megszokott „Édes-féle” íz miatt tegyetek bele egy csirkemájat is.
Fontos! A zúzát jól meg kell mosni, (többször is, váltott vízben!), le kell tisztítani, és ha azt látjátok, hogy van rajta valami vastag izé, az a gyomorfal, amit le kell húzni. A zúzát ketté vágom, és egyszer-kétszer (attól függ, mekkora) szeletelek rajta (Attól kisebb már csak falatka lenne.)
Indítom a pörköltet:
Egy kevés zsiradékon átpirítok 1-2 fej aprózott vöröshagymát világos aranysárgára.
A tűzről félrehúzva ek piros paprikát szórok rá, elkeverem, és jöhet a zúza.
Átforgatom az egészet és fűszerezem: sóval, borssal, óvatosan majoránnával és jó sok (brassói arányú!) szétnyomott fokhagymával.
Kevés vízzel, a párolgást alá-aláöntögetéssel pótolva párolom teljesen puhára.
Amíg puhul, összevágok némi zöldpaprikát (lehet csípős is!!!), paradicsomot, hozzáadom a zúzához, és így finom sűrű szaftja lesz a végére.
Lehet szalonnazsíron is indítani, vagyis felkockázott szalonnát olvasztok ki, és arra teszem pirulni a hagymát – de nem fontos. (Ilyet is ritkán mondok nektek a szalonnáról, de igaz.)
Ami viszont fontos: isteni nokedlivel, előbb-utóbb talán rákaptok az ízére…(Nokedlihez érdemes tejfölözni, paprikás zúzaként enni.)