Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.23. 08:03 mijemaja

Csirkezúza pörkölt apátoknak

Címkék: pörkölt belsőség főétel csirkehús húsok csirkezúza #összes Édestől Aszódról tót konyha

csirkezúza pörkölt.JPGA csirkezúzát Édes a levesbe szokta belefőzni a szívvel együtt, de ha kettőt vágtunk, akkor máris „zuzapörköltet” készített belőle. Aszódi (tót) szokás volt 1/3-1/2 arányban májat is tenni bele, szerintem ennek alapja az ésszerűség volt: a zúza önmagában nem sok, ha a csirkemáj is belekerül, szaporább lett az étel.

Fontos, hogy Édes mindig tett hozzá majoránnát, amit pörköltbe egyébként nem rakott!  Mindig mondom, a belsőség a ragadozók elesége, általában a férfiak szeretik. Odahaza Jóskasógor, nálunk apátok kedvence.

Jómagam a zúza állagát annyira nem szeretem (a fogaim már talán nem is bírják), én tunkolni szoktam, és érdemes is, mert ennek a pörköltnek nagyon ízes a szaftja.

Kell hozzá ½ kg csirkezúza a hentestől, 1-2 vöröshagyma, zsiradék és szokásos pörkölt fűszerek, (só, bors, kömény is elfér benne), majoránna, fokhagyma, és a megszokott „Édes-féle” íz miatt tegyetek bele egy csirkemájat is.

Fontos! A zúzát jól meg kell mosni, (többször is, váltott vízben!), le kell tisztítani, és ha azt látjátok, hogy van rajta valami vastag izé, az a gyomorfal, amit le kell húzni. A zúzát ketté vágom, és egyszer-kétszer (attól függ, mekkora) szeletelek rajta (Attól kisebb már csak falatka lenne.)

Indítom a pörköltet:

Egy kevés zsiradékon átpirítok 1-2 fej aprózott vöröshagymát világos aranysárgára.

A tűzről félrehúzva ek piros paprikát szórok rá, elkeverem, és jöhet a zúza.

Átforgatom az egészet és fűszerezem: sóval, borssal, óvatosan majoránnával és jó sok (brassói arányú!) szétnyomott fokhagymával.

Kevés vízzel, a párolgást alá-aláöntögetéssel pótolva párolom teljesen puhára.

Amíg puhul, összevágok némi zöldpaprikát (lehet csípős is!!!), paradicsomot, hozzáadom a zúzához, és így finom sűrű szaftja lesz a végére.

Lehet szalonnazsíron is indítani, vagyis felkockázott szalonnát olvasztok ki, és arra teszem pirulni a hagymát – de nem fontos. (Ilyet is ritkán mondok nektek a szalonnáról, de igaz.)

Ami viszont fontos: isteni nokedlivel, előbb-utóbb talán rákaptok az ízére…(Nokedlihez érdemes tejfölözni, paprikás zúzaként enni.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr544919398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása