Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.23. 15:57 mijemaja

Tyúkpörkölt Édes szerint levesből kiugrott tyúkból

Címkék: pörkölt tyúk főétel húsok #összes Édestől Aszódról tót konyha

tyúkpörkölt Édes szerint1.JPG

Édes húslevesekor már elmeséltem nektek, hogy a húslevesben nálunk – szinte- sosem volt hús, abból lett pörkölt, rizses hús, fokhagymás sült hús – szóval második fogásra is futotta az egy adag húsból. Anyám tyúkja  kihúzta magát a levesből, és nagyon ízes, jó pörkölt lett belőle még így is.

A tyúkpörkölt készítése, annyiban tért el a normál pörköltétől, hogy Édes erőteljesebben fűszerezte, elvégre a leves kihúzott ízanyagot a húsból, és lassan, kis tűznél, nagyon hosszan készült a hús rágóssága miatt.

Első lépésként Édes elkészítette a tartalmas pörköltalapot: 

2-3 fej hagymát igen apróra vágott, és egy ek zsíron megpirította (vigyázva, nehogy megbarnuljon!),

aztán ha megpirult, Édes megszórta egy ek piros paprikával, meg is borsozta, köményt is adott hozzá – aztán átforgatott rajta egy kis paradicsompürét, beledobott egy kis paprikát (paprikacsumát),

felöntötte egy kis vízzel, és szép lassan forralgatta egy órányit legalább, ami elforrt, azt pótolgatta.

A levesből kivett, még nem teljesen puha húsdarabokat Édes beleforgatta a rotyogó pörköltalapba, és ebben párolta teljesen puhára nagyon kis tűzön, nagyon lassan. A hús nem úszott, de volt elég leve, a darabok kikandikáltak a párolás alatt a szaftból. Nagyon fontos tudnotok, hogy a tyúkhús az életkorából kifolyólag igen rágós, ezért időigényes a puhulása, annál inkább, mennél öregebb volt a tyúkocska – de az is igaz, annál finomabb lesz a levese!!

tyúkpörkölt Édes szerint2.JPG

A képeken láthatjátok, hogy a hideg pörkölt tiszta rezgő kocsonya!

Tyúkpörkölt kocsonyával kent „zsíros” kenyér

Kedvenc reggelink volt ez tyúkpörköltes ebéd vagy vacsora másnap reggelén: megkentük a szaftjával a kenyeret, és nagyon finom volt magában is, paradicsommal is, és nem utolsósorban kovászos vagy sós erjesztésű uborkával, egyéb savanyúságokkal.

Máig imádom!  Keresztapátok velem együtt falja. Ecetes lilhagymával, hát igen, egy ilyen reggeliért érdemes felkelni.

Tyúkpörkölt zselésítve

A tyúkpörköltet asztalra tenni szép tálalással, hidegen is lehet. Ehhez kicsontoztam a húst, apróra vágom és mini zöldségkockákkal elkeverem, a szaftjához langyos vízben feloldott zselatint keverek - és hideg vízzel átöblített formába téve hűtőben megdermesztem..

Jó sok miszlikbe vágott salátával, bamabuszrüggyel, csírákkal királyi költeményt lehet belőle varázsolni.

Sült rizses hús tyúkpörköltből:

Néha több volt a száj, mint a húsdarab, és Édes  rizses húsa segített a kiadósságával az igazságos szétosztásban: a tyúkdarabokról Édes lefejtette a húst,  apróra vágta,  a szaftját elkeverte a főtt rizzsel, és átsütötte. (Ugye, hogy így sokkal arányosabban lehetett szétosztani az éhes szájak között?)

Nem tudom, miért nem lehet a többi képet feltenni, majd ennek utánajárok, de úgy is tudjátok, (akik nem ették, higgyék el), szépek és finomak is ezek az ételek.

KÖRET tyúkpörköltnek: hamulya (dödölle) a képen, nokedli, galuska, óriás csipetke....

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr604921753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása