Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.27. 22:10 mijemaja

Grúz almás dióval töltött csirke

Címkék: alma dió sült főétel töltött csirkehús húsok #összes korianderzöld Grúziából

grúz almás diós töltött csirke1.JPGgrúz almás diós csirke2.JPGA receptem emlékképek alapján került újragyártásra. Tagadhatatlanul szeretek enni, érdekelnek és előhívhatóan megmaradnak bennem az ízek (vannak határozott ízemlékeim), és már evés közben is próbálom elképzelni, hogyan is készítették az ételt, s általában meg is kérdezem – ha módom van rá. Grúziában ezzel nem volt gond, a grúzok fantasztikusan barátságosak, kedvesek voltak, és az orosszal lehetett beszélgetni is velük.

Szóval jöjjön az emlékeimből összetákolt  grúz töltött csirke, amihez a grúzok diós almás tölteléket készítettek (ezelőtt cirka három évtizede...de azóta már többször készítettem, igazi ünnepi különlegesség!).

Elkészítem a tölteléket:

Egy zsömlét sós vízbe áztatok, jól kinyomkodom és összekeverem az alábbiakkal:

  • egy nagy felkockázott almával, nagy marék összetört dióval,
  • kevéske (diónyi) puha vajjal, két nyers tojással, kevés sóval, jó sok aprózott petrezselyemzölddel (vagy szárított petrezselyemmel), ha lehet bőven friss korianderzölddel meg egy mokkáskanálnyi majoránnával.

A töltelékkel kellene megtölteni a csirkét, (ha eredetiként csináljátok: elénk egybetöltött csirkét raktak az asztalra a grúzok!), de én inkább bőrös csirkecombot, még inkább csirkemellet töltök, ez az adag egy nagyobb csirkemellhez elegendő.

 

grúz almás diós csirke3.JPGA csirkemellet körbe besózom, enyhén borsozom, majd jól megtöltöm a bőre alatt. Összetűzöm hústűkkel, úgy-ahogy sikerül. (Ha egész csirkét töltenék, Édes töltése után figyelnék rá, hogy enyhén sózzam, borsozzam kívülről-belülről egyaránt, és a csirke hasát tölteném meg ezzel a töltelékkel.

Akár csirkemell, akár csirke, a következő lépés egyezik: forró zsiradékon átforgatom, és kevés vizes borral puhára párolom, végül sütőben ropogósra sütöm.

Ha már átforgattam, akkor nem kell edényben puhára párolnom, ha nem akarok ott állni a tűzhely mellett, akkor egyből sütőbe teszem, sütőfóliát vagy alufóliát használok, abban párolom puhára, s afóliát levéve ott pirítom meg. Ilyenkor szoktam mellé szórni a sütőben zöldségeket, és megpárolom, megpirítom vele – az a körete a tányérokon. (A képen éppen brokkoli volt itthon, az sült a diós hússal.)

Ilyenkor a tejfölt egy kis párolólével hígítom, sózom, mehet bele petrezselyemzöld, és igen jó a zöldségekkel kísérő mártásként.

Hozzávalók:

  • Egy nagy vagy két kisebb csontos bőrös csirkemell
  • Egy zsömle
  • Egy marék dió
  • Egy nagy savanykás alma
  • Diónyi vaj
  • Két tojás
  • Fűszerek: só, bors, majoránna, petrezselyemzöld, korianderzöld

 

Egy régi adomát és egy családi történetet mesélnék el az ízemlékek kapcsán.

Egy fiatal pár összeházasodik, a feleség igyekszik jól főzni, a férj nagyon elégedett a koszttal, de sokszor emlegeti, de szívesen enne olyan bablevest, amilyet az édesanyja főzött. (Neki ez volt az ízemléke, innen jutott eszembe.)

A feleség büszke a főzési tudományára, igyekszik, próbálkozik, variálja a belevalókat, váltogatja a technikát, kombinálja a fűszereket, a fél falut bejárja bablevesfőző tudományért, aztán egy-egy elkészült bableves után ott várta, vajon mit mond a férje…

Jó, jó, de nem olyan, amilyet az én drága édesanyám főzött – így sóhajtott fel mindenfajta bableves után a férj.

Szegény asszonykát már fusztrálta a bableves, egyszer véletlenül odaégette. (A megfelelés hiánya miatti tudatalatti menekülési kényszer, mondhatnád, Tinka, na meg a figyelmetlenség.)

Nem volt idő másikat készíteni, gyorsan átöntötte a levest a egy másik edénybe, hogy legalább a tetejét mentse, és nem volt mit tenni, az odakozmált bablevest tette pironkodva az asztalra.

A férj kanalazott egyet, lenyelte és felsóhajtott: Hát ilyet főzött az én drága édesanyám!!!....

- - -  

Családon belül is volt hasonló. Egy időben Édes rákapott a zacskós levesekre, többször abból csapott össze gyorslevest napközben ebédetekre, míg mi dolgoztunk, ő meg idehaza volt veletek. (Hiába kértem, 5 perces egy köménymagleves, egy rántottleves, húsz perc az árvaleves, ezek mind  egészségesebbek – azt készítsen inkább nektek.)

Én esténként és hétvégeken főztem, voltak levesek, ettétek is, de egyszer nekem sem volt időm és zacskós leves lett a tányérokban. Tinka belekanalaztál és te is felsóhajtottál boldogan (látjátok, ez is ízemlék!):

- Ilyen finom levest főz az Édes is!

No, amikor ezt Édes meghallotta, összekapta magát, s nála is ritka vendég lett a zacskós leves, nem engedhette meg a büszkesége, hogy az unokái a zacskósakkal azonosítsák a főztjét…

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr234923024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása