Apátok szereti a mákot, nem nagyon szereti a palacsintát, mi nagyon szeretjük a palacsintát és nem annyira a mákot, a mákos palacsintákban együtt tudunk palacsintázni – ezért próbálkozom annyiféleképpen készíteni…
1. A palacsintákat megsütöm.
Egy kis információ a palacsintasütéshez: így készítem elő a palacsintasütőt, ahogyan a képen láthatjátok: kenőtollal vékonyan átkenem a sütőt – mert ha induláskor öntök bele egy kis olajat, akármilyen keveset akarok önteni, mindig túl sok lesz –hiszen láthatjátok, ilyen vékony réteg is elég! S ha sok, könnyen kiugrik a lapos sütőből, és az nem tesz jót a tűzhelynek, én már jártam úgy, hogy belobbant…
2, A tölteléket is elkészítem, ehhez egy almát és kb. 1 dl-nyi mákot használok:
- Az almát megreszelem,
- hozzáreszelem egy citrom héját, fahéjjal megszórom, belefacsarom ½ citrom levét.
- A mákot 1-2 ek cukorral megdarálom, és hozzá keverem az almához (vagy daráltan veszem! Úgy cukrozom meg).
- Az édes mákot megszórom pici (1 tk) rétesliszttel,
- felöntöm ½ dl tejjel, összekeverem és a tűzhelyen összeforralom.
- Az almát csak bugyogtatás után keverem hozzá, a reszelt almának ennyi is elég, a citromnak meg jobb így.
- Megkóstolom: ha kell, még porcukorral, mézzel édesítem, és kész is.
3. A kisült palacsintákat megtöltöm a mákos töltelékkel.
(Tehetek mellé egy keveset az erdei - vagy simán meggyes- mártásból is, lazábbá teszi a mákot pl. nekem, mert én nem szeretem annyira a mákot, mint az apátok.)
4. Összesodrom/ négyrét hajtom, és mellé öntök a közben elkészített mártásból.
Erdei mártás elkészítése:
Erősen piros gyümölcsöt (szedret, áfonyát, málnát) egy kis aprózott (reszelt vagy felkockázott) és citromlével meglocsolt almával összekeverek. A legegyszerűbb a töltelék almarészéből hagyni egy keveset!
1 ek cukrot karamellizálok a lábasban, rádobom a gyümölcsöket, megszórom egy lapos kk őrölt fahéjjal, átkeverem a gyümölcsöket, az a hő, a karamell íze, a gyümölcsökből kifolyó gyümölcslé együtt fantasztikus mártás! Így is jó, nagyon finom,
De ha felöntöm egy lapos tk liszttel elkevert ½ dl tejjel, összeforralom, nagyon finom lesz úgy is! (Hát még ha egy ek rumot is öntök a forró mártáshoz!) - kicsit több, kicsit kiadósabb, hát még ha megtanulnék flambírozni...