Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.28. 17:30 mijemaja

Almás mákos palacsinta erdei öntettel

Címkék: alma gyümölcs mák desszert sütemények palacsinták #összes

almás mákos palacsinta1.JPGApátok szereti a mákot, nem nagyon szereti a palacsintát, mi nagyon szeretjük a palacsintát és nem annyira a mákot, a mákos palacsintákban együtt tudunk palacsintázni – ezért próbálkozom annyiféleképpen készíteni…

1. A palacsintákat megsütöm.

Egy kis információ a palacsintasütéshez: így készítem elő a palacsintasütőt, ahogyan a képen láthatjátok: kenőtollal vékonyan átkenem a sütőt – mert ha induláskor öntök bele egy kis olajat, akármilyen keveset akarok önteni, mindig túl sok lesz –hiszen láthatjátok, ilyen vékony réteg is elég! S ha sok, könnyen kiugrik a lapos sütőből, és az nem tesz jót a tűzhelynek, én már jártam úgy, hogy belobbant…

almás mákos palacsinta2.JPG2, A tölteléket is elkészítem, ehhez egy almát és kb. 1 dl-nyi mákot használok:

  • Az almát megreszelem,
  • hozzáreszelem egy citrom héját, fahéjjal megszórom, belefacsarom ½ citrom levét.
  • A mákot 1-2 ek cukorral megdarálom, és hozzá keverem az almához (vagy daráltan veszem! Úgy cukrozom meg).
  • Az édes mákot megszórom pici (1 tk) rétesliszttel,
  • felöntöm ½ dl tejjel, összekeverem és a tűzhelyen összeforralom.
  • Az almát csak bugyogtatás után keverem hozzá, a reszelt almának ennyi is elég, a citromnak meg jobb így.
  • Megkóstolom: ha kell, még porcukorral, mézzel édesítem, és kész is.

3. A kisült palacsintákat megtöltöm a mákos töltelékkel.

(Tehetek mellé egy keveset az erdei - vagy simán meggyes-  mártásból is, lazábbá teszi a mákot pl. nekem, mert én nem szeretem annyira a mákot, mint az apátok.)

4. Összesodrom/ négyrét hajtom, és mellé öntök a közben elkészített mártásból.

Erdei mártás elkészítése:

Erősen piros gyümölcsöt (szedret, áfonyát, málnát) egy kis aprózott (reszelt vagy felkockázott) és citromlével meglocsolt almával összekeverek. A legegyszerűbb a töltelék almarészéből hagyni egy keveset!

1 ek cukrot karamellizálok a lábasban, rádobom a gyümölcsöket, megszórom egy lapos kk őrölt fahéjjal, átkeverem a gyümölcsöket, az a hő, a karamell íze, a gyümölcsökből kifolyó gyümölcslé együtt fantasztikus mártás! Így is jó, nagyon finom,

De ha felöntöm egy lapos tk liszttel elkevert ½ dl tejjel, összeforralom, nagyon finom lesz úgy is!  (Hát még ha egy ek rumot is öntök a forró mártáshoz!)  - kicsit több, kicsit kiadósabb, hát még ha megtanulnék flambírozni...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr24932034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása