Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.28. 22:25 mijemaja

Narancsméz a citrusfélék mézeihez tartozik

Címkék: méz narancs akácméz #összes egyedi virágméz

narancsméz.JPGA mediterránumban narancsligetek, erdők vannak, nem csoda, ha a szorgos méhecskék narancsvirág nektárból igazi narancsmézet tudnak összehozni. Világos színű, kristályosodik, de így is igazi csemege – nagyon finom illattal, kellemes ízzel. Krémesre kristályosodik – vagyis vajaskenyérhez igen alkalmas kenőméz.

A narancsméz ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdag, ennek köszönhető antiszeptikus, gyulladáscsökkentő hatása is. Köhögésnél, nátha esetén jó, és köszvényeseknek kifejezetten javasolják fogyasztását.

Ilyet csak boltban tudok venni, méhésznél hazai narancsligetek híján ugye --- nincsen. Narancsos mézet viszont készíthetünk!!(A felső képen spanyol vagy portugál narancsméz az egyszervolt Corából (spanyol hetek voltak), alattuk a Dorisztól kapott 'Cavarallo" olasz narancsméz, az már ki is kristályosodott.). Isteni volt mézes-vajas kenyérnek!

Narancsos méz házilag (karácsonyi gasztroajándékba?!)

narancsos méz.JPGEz persze nem az olasz narancsméz, hiszen mezei magyar akácból, ámorból vagy selyemfűmézből készítem: leheletvékonyra szelt, beáztatott (vagyis többször kiáztatott) és cukorsirupban átfőzött, megszárított narancshéjakat keverek bele, adok neki időt, 1-2 hét elég is ahhoz, hogy a méz tényleg finom narancsos legyen. Teába isteni!! – Szép üvegcsében készítve látványos, mutatós darab annak, aki értékeli a szépet és a finomat.

Karácsonyra?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr474932622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása