Brigi mesélte, anyósa hogyan készíti a babfőzeléket:
- tejföllel habarja
- fehér virágbabból készíti
- és nem tesz bele piros paprikát.
Brigi paprikás barna rántással készíti (mint én), de csak tarkababból, mert azt úgy szokta meg. (Briginél rend a lelke mindennek, kész, punktum.) Bezzeg én, egyből megkívántam a fehér babfőzeléket, el is készítettem magunknak. Szerintem csak szokatlan, de finom!
Hozzávalók:
- 25-30 dkg nagy szemű fehér virágbab
- Egy darab paradicsom, hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma
- Fűszer: só, bors
- Rántás: tej, tejföl, 1 ek liszt
Elkészítése:
- Brigi anyósa felteszi főni a babot némi finom ízesítő társaságában: én paprikacsumát, egy bevagdosott paradicsomot, egy egész hagymát, 1-2 fokhagymagerezdet, 2-3 levélke babért, pár szem borsot adok mellé.
- Ha puha, akkor tejfölös liszttel behabarja.
- Lehet zsemleszínű hagymás rántással is (1 ek lisztet, kis fej reszelt hagymát 1 ek vajon átpirítom),
- vagy tejes lisztes-joghurtos sűrítést is alkalmazni (1-2 dl tej, 1 ek liszt, 1 doboz joghurt).
- Én zöldfűszerrel cirmosítottam: petrezselyemzölddel, de tárkony is nagyon jó bele!
Tálalás előtt citrommal, citromsóval vagy ecettel, de mindenképpen savanyítani kell!
Szerintem kellemes, érdekes és szokatlan így a babfőzelék: olyannyira szokatlan, hogy még ti is csak néztétek, pedig már kétszer is megcsináltam.
Így esett, hogy apátok kedvéért belekevertem a sült kolbász zsírját, és ő így „rózsaszín” babfőzeléket evett…