Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.01. 13:43 mijemaja

Chilis zöldséges csirkepörkölt Mexikó ízeivel

Címkék: pörkölt főétel gyömbér csirkemell római kömény chili csirkehús húsok #összes Mexikóból

chilis zöldséges pörkölt 1.JPGAzt mondtátok erre az ételre, hogy ez igazán „egzotikus”, mert jó fűszeres, de nagyon finom.  Én azt szeretem benne, hogy bár majdnem pörkölt, szinte plov, de egyik sem: ez mexikói étel! Az ottani nevével nem szolgálhatok, nem hogy chilis és csirke – ez biztos.

Hozzávalók:

  • 1 fej vereshagyma
  • pár gerezd fokhagyma
  • leveszöldség: répa, fehér répa, zellergyökér,
  • jó bele egy nagyobb cikk kelkáposzta is
  • fűszerzöld: zellerzöld vagy petrezselyemzöld
  • két nagyobb csirkemell
  • fűszerek: só, piros paprika, chili, római kömény, oregánó, koriander, bazsalikom, kakukkfű, zellerzöld, egy darabka gyömbér, végül 1-2 levél babér.

Elkészítése                  

chilis zöldséges pörkölt 2.JPGEgy közepes fej vereshagymát pirítok, belevágok pár gerezd fokhagymát, és reszelt répát, reszelt vagy apróra kockázott fehér répát, valamint reszelt zellergyökeret.

Jöhet a kockákra vágott hús, átforgatom, teljes fehéredésig. 

chilis zöldséges pörkölt 3.JPGKicsit még pirítom, majd sózom, megszórom piros paprikával és jöhetnek a fűszerek:

  • chili,
  • római kömény,
  • oregánó,
  • koriander,
  • bazsalikom,
  • kakukkfű,
  • zellerzöld,
  • aztán egy centis gyömbérdarab reszelve (ha nincs, őrölt gyömbér kell),
  • 1-2 levél babér.

 Ne ijedjetek meg a fűszerek sokaságától, ha van csípős paprikátpk, római kömény és zellerzöld bele, az már jó!

Végül rádobok: egy összeabriktolt paradicsompaprikát, (ha nincs, akkor húsos paprikát, érdemes valami jó színeset választani!!), és aprózott paradicsomot, s a végén hozzákeverem az igen apróra felvágott kelkáposztát is. (A kalkáposztával való dúsítás nem mexikói, inkább aszódi szokás, de illik ehhez a mexikói ételhez!!!, amellett rostot viszünk bel, ami egészséges, ásványi anyagokat és zöldségesebb, lazább tőle - egészen olcsón!- a pörkölt.) 

Ha túl sok a szaft, akkor étkezési keményítővel sűrítem.

Ha paradicsomosabbat szeretnék, akkor vagy a paradicsom mennyiségét növelem, vagy hozzákeverek egy kisebb konzerv sűrített paradicsomot.

Többféleképpen fogyasztjuk ezt a zöldséges pörköltet:

1.) Önmagában jó a tortillához csirkefajítának, pár cuccal salsapartit rendezek:

1-2 paradicsomot kockázok, egy lilahagymát felkarikázok, egy vereshagymát is apróra vágok, sajtot reszelek, tejfölt sózok, kaprozok (korianderezek, petrezselyemzöldet szórok bele), főtt kukorica és pár tortilla. Tele van az asztal, nem? Még talán savanyú uborkakockák,  paradicsommártás, paprikakrém, pl. ajvár jön melléjük, s ha van avokádó, teljes a kínálat.

2.) Pörköltként esszük tésztával, rizzsel, stb.

3.) Ha nem pár csík, hanem legalább fél fej kelkáposztát adok bele - önmahgában EGYTÁLÉTEL! (na jó, nem mexikói.)

4.) Babos chilis csirkepörkölt

Ha belekeverek sós vízben puhára főtt, s ha lehet fekete vagy vörös babot – akkor babos pörkölt. (A bab salsaszószban, hagymával és citromlével, netán főtt vagy konzervkukoricával szintén jó kísérője a tortillának.)

5.) Mexikói chilis bab a maradékból

Felül a jobb alsó képen is láthatjátok, ha ehhez a chilis, zöldséges, csípős csirkepörköltbe főtt babot és kukoricát is keverek, akkor mexikói chilis babot adok nektek belőle. Ez azért jó, mert amikor már kevés a pörkölt (a hús), akkor hozzáadok egy egész konzerv leszűrt és átmosott (!!! tartósítószer így is marad benne, legalább a levének még az emlékét is jól kimossuk) kukoricát, valamint egy kisebb konzerv babot, vagy 2-3 evőkanál főtt babot a saját főzelékemből (levesemből).

Hihetetlenül sok lesz belőle! Egy marék friss petrezselyzöldet beleaprítva, egy csípős zöldpaprikát felkockázva és rászórva - szuper étek! 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr534941326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása