Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.01. 22:18 mijemaja

Citromos vagy csípős citromos vasalt csirke

Címkék: citrom sült főétel vasaló csirkehús húsok #összes Címkék

citromos vasalt csirke.JPGA csirkedarabokat kicsontozom, hiszen a „vasalás” tulajdonképpen hirtelensütést jelent, és a csonttal nem tudnám biztosan jól átsütni a csont körüli részeket. Bevallom, rettegek a rosszul átsült húsok miatti gyomorrontástól, lehetséges fertőzésektől. Édes, a nagymamátok emiatt még kórházba is került! Mindig nagyon oda kell figyelnetek az étel előkészítés, a főzés és a tálalás tisztaságára és megfelelőségére.

A kicsontozott, bőrös húsdarabokat (jellemzően mellett vagy combot) bepácolom.

citromos vasalt csirke készítése.JPGALAP CITROMOS PÁC:

Egyszerű citromos pác, kifacsarom a citrom levét, összekeverem borssal és olívaolajjal, abba belehempergetem a húsdarabokat. Ám ha citrommal csinálom, akkor egy-két citromkarikát is belerakok, mert sütve nagyon finom, s a tányéron is mutatós, és ha van itthon, akkor összevágott kaprot is teszek hozzá: pikáns, finom tőle.

CITROMOS CSÍPŐS PÁC:

Az alap  citromos olajos pácba teszek aprózott csípős paprikát (chili, bogyiszlói is jó, csak mossak utána kezet!!), ha nincs friss, jó a csípős paprikavagdalék: erőspista, ajvár, erősmaja és a többi bármelyik, de chilipehely, cayanne bors is jó.

Néha borsos lisztbe teszek erős paprika őrleményt, abban hempergetem meg a csirkedarabokat (szárny, comb és mell is jó!), úgy megy az olajba pácolódni. (Néha ugyanez bővül ketchup hozzáadásával, netán szójaszósszal is, és szokás szerint pár csepp worchester sem árt neki.)

Figyelem lányok! Ebből a vasalt csirkéből Fáni is evett, és szerinte csípősebben finomabb!!!!

Akár így, akár úgy pácolom, 2 órától egy napig a hűtőben pihentetem a húst.

Elkészítése:

A pácolt csirkéről leöntöm az olajat egy serpenyőbe, felforrósítom, és így teszem bele a pácolt  csirkedarabokat. Először a bőrös felükkel teszem bele, megfordítom, hogy mindkét oldal kicsit megfehéredjen, aztán már csak sütöm, sütöm, közepes tűznél, hogy legyen ideje átsülni, és amíg sül, a tetején lenyomom a nehéz vassal, a faszenes vasalóval. (Hát még ha parázs lenne benne! akkor meg se kéne fordítanom a húsokat!!!!!!!!)

Ha a bőrös fele megpirult (abból így a zsír is kioldódik), akkor fordítom, és sütöm a másik felét is, míg meg nem pirul.

citromos vasalt csirke tálalása.JPGA lényeg, hogy citromos (citromos csípős) pácban érjen meg a hús, maradjon rajta, süssem meg és azt bizony mi mind megesszük, azt már családilag mindenki szereti!

A felső, első fotón párolt zöldségekkel ettük. Ezt a másikat itt a képen vadrizses, aszaltparadicsomos rizottóval és citromos öntött salátával, de ehhez a vasalt citromos csirkéhez szinte mindegy, mi a köret, a hús abszolút nyerő!!!!!!

Tudjátok, hol kaptam rá a vasalt csirke készítésére? A Kisbagi Csárdában.

Gödöllő és Aszód között, a Petőfi forrás közelében lévő, igazi egykori betyárcsárdában, a Kisbagi Csárdában készítenek igazi parazsas vasalóval, alul-fölül parázson sütve készítik. Aki szereti a csirkét, nem szabad kihagynia, nagyon ízesen, rozmaringgal készítik! Amikor visszajárunk a szülőfalumba, Aszódra, gyakran megállunk a Kisbagi (nem a Csintoványi!) csárdában egy-egy tányér ételre…(Májgaluskára nem, azt mirelti boltit adnak!)

Kisbagi Csárda Aszód mellett.JPG

A képeken Dorisz, Judithka, Gergő és Laci, a keresztapátok. A csárda székelykapuja, előtte, a Besnyő patak rétje tele van aranyvesszővel, csak úgy sárgállik. A csárda fala színesen van festve, az előtere teli van muskátlival…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr244932998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása