Gyerekkoromban ez igen drága volt, elvégre nem sima szalonna: a gerinc alatti szalonna a rajta hagyott rövidkaraj (!!) réteggel. (Bal oldali képen a karaj, a jobb oldalin a főtt-füstölt angolszalonna, hogy demonstráljam, mitől is olyan drága.)
Lehet füstölve nyersen is enni, pláne, ha van szeletelő gépünk, és hajszálvékonyra tudjuk vágni, - de így főtten jobban szeretjük reggelire, ráadásul az angolszalonna, ha belefőzöm bármilyen ételbe, költeményt ír belőle. (Vagyis érdemes bablevesbe, főzelékbe, lencseételbe főznötök, de ha magában főzitek, tegyetek mellé egy hagymát, pár szem borsot, 1-2 fokhagymagerezdet, és a levét tegyétek be a hűtőbe, használjátok fel a főzéshez!!!)
Főtt angolszalonna reggelire vagy vacsorára
A főtt angol szalonna előnye: épp csak annyi kövér van benne, amennyitől jobban csúszik, egyébként száraz, ízletes, és még nem hamisítják, mint a kötözött sonkát. Lehet enni reggelire, vacsorára, jó kis lilahagymával, paradicsommal, paprikával, a zöldhagymáról már nem is beszélek…Héjában sült krumplival, villányi módon besózott hagymával egy évig etethetem vele apátokat, és ez nem hipotézis, biza ő maga mondta...
Keresztapátoknak van szeletelő szerkezete: őt kérem meg a vékony szeletek előállítására, és szendvicsként tálalom nektek. Jobb, mint a „kitudjahonnanvalóésmivanbenne” felvágottak, nem?
Angolszalonna feltétként
A főtt angol szalonnát felhasználom a főzelékekre feltétként: vagy simán, magában, vagy átsütöm, inkább átpirítom valami zsiradékon, és a zsiradékpettyekkel teszem a főzelékre.
Angolszalonna tojással
Vékonyra felszelve jó tükörtojás alá (gagyibb sonkaszalámik helyett) apátoknak, még jobb csíkokra vágva a parasztrántottába keresztapátoknak.
Tárolása:
Még egy fontos információ: épp azért, mert néha kapok házifélét belőle, ha kapok egész angolszalonnát veszek, és ez nehezebben áll el a kis kamrámban, nyáron nem is áll el. Ezért darabokra vágom, fóliába tekerem és lefagyasztom a darabokat.
Eláll sokáig, és ha kell, előveszem a hűtő polcára, másnap már reggelizhetjük.