Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.06. 00:43 mijemaja

Mindenki forrón szereti… ez a forralt bor!

Címkék: ital forralt bor borok #összes Villányból

forralt bor 1.JPGŐszi vagy téli délutánokon, estéken, sétákon, egy bevásárlás után hazafelé menet igazán jól eshet egy pohár finom forralt bor!

A forralt bor is olyan sokszínű, mint bármely közkézen forgó étel vagy ital: receptjei sokszínűek, sokfélék, egyéni ízlés szerint variálható benne szinte minden a boron kívül….

  • van aki csak fehérből vagy csak vörösborból készíti
  • Van, aki csak édes, félédes vagy csak száraz borból kedveli
  • Van, aki hígítja vízzel, teával, más tisztán fűszerezi
  • Van, aki erősíti konyakkal, rummal, más tiltakozik ez ellen

A klasszikus forralt bor fűszerei: fahéj és szegfűszeg.

Szokásos népies keverék a Galgamentéről: egy liter jellemzően inkább fehér, mint vörösborhoz 2-3 ek cukor, pár darabka (ma már egyrúd) fahéj, 4-5 szegfűszeg, egy-két szegfűbors.

Nátha elleni ütős forralt bor az Alföldről:  ugyanez, mint a galgamenti, de hozzá literenként egy fél macskapöcse paprika félbevágva és 2-3 szem bors szétnyomva – s még ütősebben egy kupica pálinkával, kizárólag népegészségügyi szempontból….(Tényleg izzaszt!)

Forralt bort ma már sok fűszerrel, gyümölccsel vegyesen készíthetjük.

Legismertebb, nálam szép sorban bevált összetevői:

  • Egzotikus fűszerek: Kardamom, gyömbér, ánizs, csillagánizs, vanília, szerecsendió vagy szerecsendió virág, sáfrány
  • Gyümölcsök: Narancs, citrom, füge, alma, csipkebogyó, - és a gyümölcshús mellett reszelt héjak, kandírozott darabok is lehetnek
  • gyümölcslevek, szörpök, szirupok pl. narancslé, szőlőlé, de a tamarind szirup se rossz!
  • lekvárok: szőlő, szilva, füge, hecsedli pl.
  • Aszalványok: legfontosabb az aszalt szilva, alma, mazsola (előre a vörösborba, extrán rumba vagy törkölybe áztatott mazsola! – annak, aki szereti), aszalt datolya, más egyéb aszalt gyümölcsök (meggy, barack stb.), de erdei gyümölcsök szárítva pl. áfonya, homoktövis, galagonya, berkenye is kipróbáltan igen finom a forralt borban!
  • Befőttek, levükkel kompótokkal együtt, pl. meggybefőtt
  • Teafüvek: fekete tes, rooibos tea, mate tea,
  • Szárított virágok, legfontosabb a hibiszkusz, de különleges a kerti mályva, a papsajt mályva, a jázminbimbó vagy a rózsaszirom is…

 

Legkedveltebb forralt borunk arányai:

3 liter borhoz érdemes egy liter vízben fűszeres szirupot főzni:

  • Egy-két rúd fahéj
  • 10-15 szegfűszeg
  • 3-5 szegfűbors
  • 1-3 kardamom
  • 1 ek gyömbérpor (vagy egy centis gyömbérdarab)
  • 25-30 dkg cukor (– vagy ennek megfelelő méz)
  • Egy egész, több darabra tört vaníliarúd (annak hiányában a finom íze miatt pár csepp vaníliaaroma)
  • Varázslatként lehet 1 kk-1 tk Kotányi mézeskalács fűszerkeveréket is bele adni – de ezt kiválthatjuk egy csillagánizs vagy pár szem ánizs hozzáadásával. Nem mindenki szereti!

Tálalásnál igen mutatós, ha teszünk a pohárba/bögrébe 1 citrom vagy 1 narancskarikát.

forralt bor 2.JPGA forralt bor általunk javasolt elkészítése:

Az erős fűszerek és a cukor kicsit félreviszi a bor karakterét, ezért ne forraljuk ki belőle az alkohol tartalmat, elegendő ha csak az első buborékig, a gyöngyözésig melegítjük fel (ezért jó az előre főzött szirup- a fűszerek íze tökéletesen benne van, az alkohol is megmarad valamennyi,,. ).

Egyetlen forralt borral és némi ízesítővel népesebb vendégek előtt a „konyha ördögei” lehetünk.

Gyors változatok:

Narancsos: ½ narancs leve (ha a héját is belereszeltük – isteni!)

Bodzás: bodzaszörp bele

Mézes pl 1 ek méz

Hecsedlis: lekvár 1 tk/pohár

Szőlős: borlekvárral, szőlőlekvárral ízesítve

Almás: Fehér borhoz kifejezetten ajánlott változat, forralt bor almaszörppel vagy igazi almalével.

Konyakos

Rumos

Teás (fekete tea, gyümölcsös teák, rooibos tea – vörös borhoz!)

forralt bor 3.JPGEgyedi változatok, amiket már kipróbáltunk és jó szívvel ajánlunk:

  • Gyömbéres (Nagyon megosztó – aki nem szereti a gyömbért az ezzel ízesített forralt bort se fogja szeretni!, ám aki szereti, citrommal – imádni fogja)
  • Magyaros vagy magyar ütős az alföldről (ezt egy csongrádi fiútól tanultuk vagy két évtizede): bors, csípős (macskapöcse) paprika belefőzve, és a végén hozzáadva (az ütőshöz) kupica tömény, általában jóféle pálinka.
  • Karamelles: előtte karamellt készítünk a cukorból, beleforgatjuk a fűszereket, s úgy öntjük fel a forró vízzel – vagy már rögtön a borral)
  • Erdei gyümölcsös: fekete ribizli, hibiszkusz, áfonya a többi fűszer (fahéj, szegfűszeg… mellé) akár frissen facsart narancslével tálalva is!
  • Narancsos –aszalt szilvás változat is nagyon bevált!
  • Szilvás: szilvakompótból

 

Akár így, akár úgy készítjük, a lényeg: jó borból készítsük!

A forralt borokat lehet vinkóból is készíteni – a szőlőből készült rossz bor tényleg ihatóbbá válik, és a felhasznált fűszerek gyógyhatásúak, emésztést javítanak, bélműködést serkentenek – szóval a rossz borból készült forralt bor is jó lehet. De nem nevezném rossz bornak azokat a borokat, amiknek származása, tartalma ugyancsak kétséges, azt vétek fűszerekkel feljavítani, mert ami bennük van, az nagy valószínűséggel ártani fog szervezetünknek.

A mi kedvenc boralapanyagunk a villányi portugieser. (S persze a LINBRUNN Portugieser, ahány évjárat, annyi különbözőség, hol szedres, hol áfonyás, hol erőteljes...)

forralt bor 4.JPGEz a bor  nem túl savas – ezért nem bántja a gyomrot, nem igényel zsíros húsokat, könnyedén iható. Lehet, de nem érdemes nélküle kártyaasztalhoz ülni, jólesik hétköznapi vacsora után egy pohárka belőle szinte minden étel után. Könnyed kísérője a baráti összejöveteleknek, a közös ebédeknek, ahol füstölt sonka,  pecsenyék, bárány vagy szárnyasok kerülnek az asztalra. Sajtos ropogtatnivalók, ízesebb halak, harcsapörkölt és túrós csusza  mellé is érdemes kipróbálni! Sokféle fröccs van, de az egyik legjobb éppen a portugieserből készíthető.

Téli estéken a forralt borhoz is bátran ajánljuk, kellemes, gyümölcsös ízéhez jól illeszkednek a forralt bor fűszerjegyei is.

A fehér bor esetlegesen magasabb kéntartalma sem tesz jót a forralt bornak, főleg nem másnap reggelre…A villányi vörösborok talán legolcsóbb – ámde az egyik legkedveltebb bora minősége, ízgazdagsága és ára alapján is alkalmas forralt bor készítésére.

Melegen ajánlom!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr824942677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása