Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.07. 21:28 mijemaja

Kentucky Fried Chicken féle coleslaw káposztasaláta de nem a KFC titkos receptje

Címkék: saláta káposzta káposztasaláta #összes Címkék

KFC káposztasaláta házilag.JPGMikor bejött a KFC Magyarhonba, a Király utca (akkor már és még Majakovszkij) - Erzsébet körút sarkán megnyílt az első üzlete, elzarándokoltam, és ettem a csípős különleges bundájú csirkét, (azóta is próbálkozom, de nem tudok helyettesítésre megfelelő eredményt felmutatni), a krumplipürét (ez azóta először csak elkutyulódott, vizes lett, aztán rosszízű, legutóbb meg már nem is lehetett kapni), és imádtam a káposztasalátát.

No, ehhez legalább tudok hasonlót előállítani idehaza. A vitathatatlan hozzávalói:

  • kis fej fehér édes fejeskáposzta
  • 1-2 darab répa
  • az öntethez: 1-2 dl majonéz, 1/2-1 dl olívaolaj, ½ dl fehérborecet, (ezt kóstolgatva!), kevés borsikafű, még kevesebb tárkony,1/2-1 dl tejföl (esetleg pici tej), só, bors, édesíteni pl. 1 ek porcukor

Sokan azt mondják, van benne nyers reszelt vereshagyma is – ennek ellentmond, hogy nem fáj tőle a fejem, (pedig a hagymát már nem barja az epém), szerintem vagy nincs benne, vagy nem veres, hanem a salotte hagyma, de nem hinném.

Próbáltam azért 1 ek reszelt salotte hagymát  az öntetbe belekeverni - nem hiányzott.

Az itthoni változat elkészítése:

  1. Az fehér édes fejeskáposztát nagyon vékonyra vágom, gyengén besózom, állni hagyom legalább félórát.
  2. Hozzákeverek 1-2 darab répát a nagylyukú reszelőn lereszelve.
  3. Amíg érlelődik a répás káposzta, addig előkészítem az ecetet. Ha lehet, fehér borecetet használok. Mozsárban összetöröm az apróra vágott pár szál borsikafüvet és tárkonyt, és felöntöm a fehérborecettel. Összerázom, hagyom érlelődni azt is.
  4. Felhasználás előtt az ecet tisztáját öntöm majd az öntethez, s felönthetem újra. A leszűrt ízesített ecetet máskor is, más ételekbe is használom, sokkal finomabb, mint önmagában…
  5. Elkészítem az öntetet: majonézhez olívaolajat keverek, némi cukorral édesítem (édeskés a mártás íze!!), és az előkészített fehérborecettel savanyítom, végül, hogy hígabb legyen, egy kis tejföllel, ha nincs, sokkal kevesebb tejjel hígítom.
  6. Fűszerezem: cukor, só, bors, kevés citromlé

Nem KFC, de finom ez ba répásmajonézes káposzta:

  • egy kis julienne-almával,
  • kockázott retekkel,
  • valóban hagymával,
  • igen jó bele 1 ek reszelt torma is!!!  (Különösen a torma igen jó ebben az öntetben, a káposztával jól passzol és igen egészséges, szerintem a cellulóz tartalom miatt nehezebben emészthető káposzta belső feldolgozását kifejezetten segíti!! – engem a tormás majonézzel készült káposzta kevésbé puffaszt!)

Csak összehasonlításul: ilyen az igazi KFC káposztasaláta a fotón, az utolérhetetlen panírú csirke az utolérhető minőségű, ízű KFC salátával…

KFC káposztasaláta igazi KFC.JPG

Higgyétek el, ezt a káposztát érdemes otthon elkészíteni! Több okot is felsorolok, miért:

  • nincs benne Na-glukamát (azt olvastam a hvg-ben pár éve, William Poundstone Nagy titkok című könyvére hivatkozva, hogy a KFC-ben laboratóriumi vizsgálatokkal igazoltan van!)
  • sokkal kiadósabb, egyetlen kicsi fejből végre jól lakhatunk ebből a káposztából,
  • és sokkal olcsóbb, amennyivel mindannyian jóllakunk az horror ár lenne,
  • és másnapra még jobb lesz (összeérik!, a KFC-ből pedig sose marad…).

A KFC feltalálójának, Sanders ezredesnek egyféle legendáját vezetéselméleten oktatta nekünk egy pasas. Nem tudom, elmeséltem-e már nektek, inkább repetázok, mert nekem nagyon tetszik. A lényeges elemeket ezért is őriztem meg még cirka 30 év után is emlékeimben, és szívesen elmondom.

Az ötvenes évek elején egy, a Sanders városát kikerülő autópálya épült, mely miatt rövidesen be kellett zárnia műhelyét és éttermét. Miután számláit maradéktalanul kifizette, mindössze 105 dollár maradt a zsebében, tehát gyakorlatilag tönkre ment.

Az ezredes a korábbi évek alatt kikísérletezte a tökéletes panír receptjét 10 titkos összetevővel 65 évesen és 105 dollárral elindult házalni. Minden étterembe betért, kért egy darab csirkét, elkészítette és kóstoltatta, és rendre elutasították.

Az ezredik (x-dik) étteremnél már feladta volna, de még utoljára bement. Ott a tulaj megkóstolta, és azt mondta, hiányzik belőle a só. Adtak sót a panírhoz, még egyszer elkészítették, és mindenkinek ízlett. Ez lett a tizenegyedik titkos összetevő…

A vezetéselmélet szerinti tanulságok (lehet, több is volt):

1. Kezdd el! Nincs olyan hogy késő elkezdeni.

2. Ne add fel! Soha nem szabad feladni, a kilencszázkilencvenkilencedik sikertelen vevő után is meg kell támadni az ezrediket, hátha bejön.

3. Gondolkodj egyszerűen! Néha a legegyszerűbb dolog lehet a megoldás.

4. Ne légy önmagaddal elfogult! Ha azt hiszed, hogy valami tökéletes, biztosan nincs igazad. Mindig lehet javítani.

5. Támaszkodj másokra! Néha a hiányzó részletet egy külsős szemlélet adja, az eladónál farkasvakság alakulhat ki.

Hozzáteszem, lehet, hogy a só volt a hiányzó 11.elem, de a Nátrium-glukamátot biztosan azóta rakták bele….A történet vezetéselméleti és ügynöki tanulságai igazak, de maga az így leírt esemény vélhetően nem az, ezért is mondtam legendának. Annak viszont jó, nem? Az ezredes benzinkútja, majd autószerelő műhelye mellett vitt kis étkezdéje sikeres volt, sikeres éttermet nyitott, jöttek az autós vendégek, mert híresen jó volt a konyhája, a csirke ételei. Kentucky állam kormányzója az ezredest ki is tüntette a helyi gasztronómia fejlesztésében nyújtott érdemeiért, sőt, valami szakfolyóirat receptversenyén is nyert.

Az étterme a forgalom csökkenése miatt ment tönkre, és nem a só hiánya miatt (ennyi év alatt szóvá tették volna). A 65 év, 105 dollár bizony igaz. Sanders a csirkeételeivel úgy házalt, hogy átadta a készítési technológiát, és százalékot kért azok fogyasztása utáni haszonból. Az tényleg igaz és legendás volt, hogy szóbeli szerződéseit kézfogással pecsételte meg.

Még egy érdekesség. Volt egy híres mondása, miszerint „Semmi értelme a temető leggazdagabb emberének lenni.” (Ezzel maximálisan egyetértek, már Flachner Sándor is megmondta, megsimogatva a saját pocakját: „Én csak ezt viszem magammal mindabból, amit az életben elértem…”)

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr374952458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása