Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.08. 23:33 mijemaja

Birskompót ideje az ősz vége és a tél, egyszerűen vagy gyömbérrel készítve

Címkék: citrom gyömbér birs kompót #összes gyümölcsös édesség

birskompót.JPGHa itt az ősz, itt a birsidő, s ha a tél jön el, annál inkább (a sütnivaló tök idejével együtt). Gyermekkori nagy kedvencem, csak akkortájt épp alig jutottam hozzá, nem volt a kertünkben, Édes csak a piacon vett néha, arra meg nem sokszor futotta – talán épp azért szerettem annyira, mert vágyakoztam az íze után. Felnőttként már megengedhetem magamnak, hogy vegyek a piacon, és akár befőzzem, akár főzzek belőle bármit, mondjuk a nagyon szeretett birskompótot.

Egyszerű birskompót

A képeken fent mindent láttok. Előkészítem a kompóthoz a vizet: egy literhez belecsavarom egy citrom levét, és adok hozzá 2-3 ek cukrot, 1 lapos kk őrölt fahéjat, még laposabb kk őrölt szegfűszeget. (Vagy egy fahéj rudacskát és 5-6 szem egész szegfűszeget.)

Az erős kilónyi birset megmosom, felszeletelem, magházakat kivágom, a sok kukacos részt mind kidobom.

Gyorsan a citromos vízbe teszem, mert hamar barnul a levegőn!! Úgy is jó, csak nem olyan gusztusos.

Felteszem főni, és pár percig forralom. Azt szeretem, ha berózsaszínesedik, akkor a legjobb. Lehűtöm, és eszem a kompótot, iszom a finom rózsaszín levét langyosan, hidegen vagy szobahőmérsékletűen egyaránt, és élvezem, olyan gyengéd, finom az aromája, (és így főtten még székrekedést sem okoz).

Igyekszem nektek is hagyni belőle…

Készítem a birskompótot gyömbérrel is, vagy extra kedvencünk Fannival: kardamommal és mézzel! De a piros gyümölcsös változat is szuper!

Birskompót gyömbérrel ha Dávid jön vendégségbe                   

birskompót gyömbérrel.JPGVeletek szerettem meg a gyömbért, és élvezettel használom a gyümölcslevesekhez, kompótokhoz. Vigyázni kell vele, mert erős az aromája, a kevesebb belőle több!!

Úgy készítem elő a kompótot, mint fentebb, (pucolok, aprítok és fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezek, pici cukor és citromlé jön bele), egyetlen különbség, hogy némi frissen felvágott gyömbért, egy kiló birshez egy diónyit pucolok meg.

Felteszem főni, és pár percig forralom. Lehűtöm, esszük így, ha összeturmixolom, esszük krémlevesnek, ha leszűröm, köret a húsokhoz, töltelék süteményekbe, szóval megesszük – erre a gyömbéres változat kifejezetten alkalmas a pikáns, kesernyés, szinte ánizsosba hajló kis gyömbéressége miatt.

A képen a birs azért ilyen barna, mert a sógornőmtől, Ibitől, Villányból fagyasztott birset kaptam, ami már induláskor ilyen sötét volt. Frissen vagy befőttként jobban szeretem, mint így, de így is finom volt!

Nem baj, ha tudjátok, amikor a birsfátok teremni fog, és leszeditek a termést, akkor az egyik legkényelmesebb tartósítás, ha konyhakészre pucoljátok és lefagyasztjátok. Rögötn érdemes a citromos vízbe tenni, ott felengedni – teljesen jó az íze!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr224952469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása