Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.08. 21:10 mijemaja

Dorisz és Gergő karácsonyi sütije

Címkék: méz desszert sütemények családi recept aprósütemény #összes mézes sütik karácsonyi sütemény Dorisztól Gergőtől

karácsonyi mézes.JPGDorisz és Gergő süt. Gergő a karácsonyi süti készítésekor még nem volt tíz éves. Gergőből jó férj lesz, ha így folytatja, vagy ha nem is jó, de sütni tud majd, az biztos.

Karácsonyi dobozban kaptuk ajándékba tőlük a sima mézes sütit, aztán később készült el annak díszített habos változata is, azt már a karácsonyi vacsorához kaptuk. Sokkal jobb a cukros tojáshabbal!

Előre mondom, a sütivel meg kellett barátkoznunk ahhoz,  hogy megszeressük, mert frissen kemény volt, nem ízlett. Aztán kiderült, a süti isteni kávé, tea  mellé – de csak pár nap állás után, utána viszont hetekig eláll – és puha, finom marad!-  egy jó kis dobozban.

A díszítéssel már nem áll el olyan sokáig, viszont sokkal finomabb, szóval lehet választani…

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 15 dkg langyos napraforgóméz
  • 2-3 tojás
  • 1-1- lapos kk őrölt szegfűszeg és fahéj
  • Lazítani pedig 1 lapos kk szódabikarbóna

Elkészítése:

A hozzávalókat össze kell gyúrni (a mézet vízfürdőn, vagyis vízgőz felett érdemes langyosítani, nehogy túlmelegedjen).

Ezt a tésztát egy lezárt tálban, folpackba göngyölva, szóval úgy, hogy ne száradjon ki, hűtőben kell pár órát pihentetni. Érdemes előző este elkészíteni, és akkor másnap már süthetünk!!!!

 A pihentetett tésztát lisztes deszkán ki kell sodorni kb. félcentis vastagságúra. (Ha vastagabb, nem finom, ha vékonyabb, könnyen kiszárad.)

Formákat szúrtak ki belőle Doriszék, - mit Doriszék, a Gergő!- és előmelegített sütőben, közepesen meleg hőmérsékleten halványbarnára sütötték a sütiket.

A kész sütiket díszítették: tojásfehérjéket cukorral kemény habbá verték, egy nylontasakba tették, és pici lyukat vágva a végére, rányomták a mintákat a sütikre. (Célszerszám híján azért lettek olyan nagyobbacskák.)

Langyos sütőben megszárították őket. Mindjárt mutatok olyan képeket, amiken látható mézeseket már ti díszítettétek tojáshabbal, nylontasak sarkából nyomva...

Még egyszer megismétlem, mert fontos információ: a sütik az időben előre sokkal finomabbakká váltak, vagyis érdemes többet készíteni és eltenni….

karácsonyi mézeskalács 1.JPG

Ezt díszítettétek ki pár éve...A mézes süti itthoni díszítéséhez egy kutyavezető eljövendő segítségnek:

  • Mária és József között van a kis Jézuska
  • Háromkirályokat egy üstököscsillag vezeti
  • A tehén és a szamár is ott van a jászolnál
  • Pásztorok nem egészen autentikusak
  • Az ég csillagai és az üstököscsillagot vezérlő angyal is ott van az égen

karácsonyi mézeskalács 2.JPG

Aztán a következő évben volt ez a diós, készen kapható színes csokidara díszítéssel, Gina hozta össze. Finom lett!! Nem mondom, hogy ilyeneket csináljatok majd, hiszen úgyis azt csináltok, amit akartok s amit lehetőségetek enged - de ilyeneket csináltunk, - megőrzöm nektek, s ha lesz szebb, azok is jöhetnek!!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr454954950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása