Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.08. 21:58 mijemaja

Héjában sült alma meggyel töltve, meggyszósszal

Címkék: alma gyümölcs édesség desszert meggybefőtt sült alma #összes gyümölcsös édesség Címkék

meggybefőttel sült alma.JPGÍgy nagyon finom lesz a meggyszósz, és nagy rajongója vagyok, na meg a keresztapátok, ja, a Tamás is, Fanni is...azt mondjátok, hogy az íze teljesen olyan, mint Édes meggyszószáé, (azt hiszem, azért is ízlik!). 

Hozzávalók:

  • egy üveg meggybefőtt
  • Jó sok jóféle jonatán alma
  • Barnacukor vagy méz a tetejére
  • Esetleg kekszgolyós massza (darált keksz, kakaó, kevés vaj, porcukor vagy méz, citromlé), de sima kekszmorzsa vagy édesmorzsa, piskótamorzsa is jó, vagy egy kis meggylébe beáztatott gríz.                  

Elkészítése: 

  1. Az almákat megmosom, kiszúrom a magházukat, átlyuggatom egy kicsit a héjukat (ne repedjenek majd ki/szét sütés közben), és egy jénaiba teszem őket.
  2. Tölteléket elkészítem: meggybefőtt kimagozott meggyszemeit tálba teszem, és némi citromlével ízesített egyéb „szárazanyaggal”, vagyis darált keksszel,(piskóta morzsával, édesmorzsával), vagy kekszgolyó maradékkal, netán meggylébe beáztatott búzadarával. Ezek  majd jól összepuhulnak a meggyel.
  3. Megtöltöm az almák megházának helyét a töltelékkel.
  4. A maradék meggyszemekkel és a befőtt levével együtt leöntöm az almákat.
  5. Megszórom  a tetejüket barna cukorral (vagy kicsit megcsurgatom mézzel).
  6. Sütőbe teszem, és szépen átpirítom. (170 fokon 45-50 perc.)
  7. Az almákat kiveszem, a visszamaradt levet és a meggyszemeket átöntöm egy kis lábaskába. Felforralom.
  8. Egy tk réteslisztet elkeverek 1-2 dl tejben, kanalanként adom hozzá a meggylevet, nehogy a lábaskában összeugorjék nekem. Amikor már elég rózsaszín, akkor keverem az almás meggyléhez. Csak alig összeforralom, azonnal leveszem a tűzről.
  9. Ha elhagyom a tejes sűrítést, csak simán összeturmixolom a sült meggyet a visszamaradt lével, esetleg egy narancsot is belefacsarva,  – na, az talán még finomabb!!!!
  10. Egyébként az alma magában is, az elkészült meggymártással is finom.


meggymártás krumplival.JPGA megmaradt meggymártást nagyon szeretem főtt krumplival! Mi gyerekkoromban odahaza gyakran ettük így, magában, vagy főtt húshoz, fasírthoz.

Keresztapátok főtt hússal és főtt krumplival szereti, viszont az ő sváb nagymamája  pirított krumplival is tálalta, hús nélkül. Laci azóta is így szereti a legjobban (mint a spenótot is!) a mártást sült krumplival, vegetáriánusan, magában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr224952471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása