Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.08. 19:42 mijemaja

Lajos Marikájának mézeskalácsa igazi adventi sváb sütemény Villányból

Címkék: desszert sütemények mézeskalács aprósütemény mézeskalács fűszerkeverék #összes mézes sütik sváb konyha Villányból karácsonyi sütemény

villányi sváb mézeskalács.JPGVillányban Lajos hozott a felsége által készített-díszített mézeskalácsból kóstolót. Ettem mézeskalácsot, ahol csak kínálnak, amit Dorisz és Gergő készített, amit én, ettem másutt is, - de el kellett ismernem,  Lajos Marikája kiütéssel győzött.

Hagyományosan Luca-tájt készítette, Vízkeresztkor kóstoltam: puha, ízes, finom, szép… el kellett kérni tőle a receptjét. Ami a legszebb: Ibi, a sógornőm is elkérte…az pedig ilyen jól sütő, ízesen főző háziasszony részéről igen nagy szó.

Mama akkor még élt, és mondta is, hogy a svábok Töttösön is mesterei  voltak a mézeskalács készítésének, olyan cépen tudták cifrázni, hogy ezzel díszítették a karácsonyfákat, s ha maradt, még húsvétkor is meg lehetett enni. Ünnepi sütemény volt, keresztelő, lakodalom, karácsony, húsvét volt, amikor készítették.

Ennyi bevezető után íme a Marikától megkapott recept:

Sváb mézeskalács 

1.) 25 dkg mézben felolvasztok 10 dkg margarint.

2-) Ha már langyos, hozzáadok 50 dkg lisztet (Marika hozzászitálja a lisztet, nem kanalazza vagy szórja! így nem lesz benne lisztcsomó! Fontos, te is így készítsétek!), 2 kk mézeskalács fűszerkeveréket*, 1 kk szódabikarbónát, 10 dkg cukrot, 1 tojást, plusz 2 tojássárgáját.

3.) Kinyújtani, kiszaggatni, kisütni, de amíg világos, már kiszedni.

sváb mézeskalács receptje.JPGMarika receptjét itt kénytelen vagyok kiegészíteni. Fakanállal dolgozom ki a tésztát a vajlingban. Amikor már szinte hólyagot vet, akkor jó, és a belisztezett deszkára teszem a gömbölyűre formált tésztamasszát.

A tésztát sodrófával kisodrom leginkább 1/2 cm-esre. Nem szabad, sem túl vékonyra, se túl vastagra nyújtani. Ha vastag, nem sül át rendesen és nem is igazi mézeskalács. Ha vékony, nagyon hamar kiszárad és főként túl könnyen megég sütéskor, megbarnul. 3-4-5 mm között lenne az igazi vastagság! Inkább a félcentis vastagságot javaslom!

Ekkor lehet kiszúrni formákra, és érdemes sütőpapírt használni a tepsi hátoldalához, arra rátenni, s az előmelegített sütőben kisütni közepesen alacsony tűznél, mondjuk 150-160 oC-on.

Nem kell sok idő, 7-8 perc, és fontos, hogy nézni kell - ahogy barnul kicsit, ki kell szedni. (Ezért nem lehet túl magas a hőfok, mert ha barnul, de még nyers - az sosem lesz jó mézeskalács!)

Pár nap múlva megpuhul, ekkor fémdobozba kell tenni. Sokáig eláll.

Csak megjegyzem, én szeretem magam elkészíteni a fűszerkeveréket a mézeskalácshoz, íme egy kipróbált mézeskalács fűszerkeverék idehazulról:

  • Vaníliás cukor (na jó, vaníliarúd, ha van),
  • őrölt fahéj
  • és őrölt szegfűszeg
  • valamint reszelt citromhéj (sokkal jobb frissen reszelve, mint szárítottan!!)
  • opció de néha érdekes egy kis szerecsendiót vagy szerecsendióvirágot belereszelni, 
  • s a gyömbér is jó bele, elvégre a Fekete Szépség óta tudjuk, hogy a gyömbér az élet fűszere
  • ami nálam talán plusz: egy filmből tanulva leheletnyi kardamom magot teszek bele- valami szakács mondta azt, hogy ez a titka a körtés szupersütijének, mentem, vettem, és azóta használom is, egyre több mindenben próbálom ki, Fanni lassan kávét sem iszol nélküle...

A sorrend a mennyiséget is jelzi, ha 1 ek az első, 1 tk a második, 1 kk a harmadik, s a citromhéj az adott, de csipetnyi a többi.

Marika a máz leírásával még adósom, ha megkapom tőle, pótolni fogom ide is! 

-  o  -  -  -  o   -  -    o    -   

Tami meglátogatott minket és hozott kóstolót ebből a sütiből, mondta, innen vette a receptet.  Életében először mézeskalácsot! Fotó nincs, megettük, túl keveset hozott, egyből sikerült a mézeskalácsa!. Beszélgetve vele, Marika eredeti, meglehetősen szűkszavú receptjét kiegészítettem nektek. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr274954910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása