Szeretem az ilyen pirosas vegyes kompótokat. Édes is mindig szerette, mert ha csak néhány de többféle gyümölcsöt aprított össze, egyformán szét tudta osztani közöttünk, még meg is szaporította valamelyest. Jómagam már azért csinálom így, mert nagyon finomnak tartom a birset szilvával vagy ribizlivel, netán szederrel… A lényeg, hogy legyen olyan piros a kompótban, ami rózsaszínné varázsolja valamennyi hozzávalót.
A kompót készítésében az első lépés az előkészítés: Héjastól cikkekre vágni minden belevalót és citromos, citromsós vízbe tenni, (
Az alap a birs, azt teszem bele először, mert annak kell legtovább puhulnia.
Fűszerekkel, fahéjjal és szegfűszeggel teszem fel a tűzre. Nehéz birsmennyiséget mondani, mert van, hogy egy birsalma a kukába megy a többszintes kukacpalotával együtt, van, hogy félmaréknyi apró nyesedék hasznosítható egyből, van, hogy az egész. Mondjuk 3 db egészséges birs az alap egy fazékhoz, egy nagyobb rúd fahéj és 5-8 szem szegfűszeg, vagy az őrölt fűszerekből 1-1 lapos tk (púpos kk) .
Szilva lehet a következő, amit a birshez teszek, ha már kezd forrni a birs leve. Szilvából ízlés szerint lehet adni a maréktól a 3 marékig, de érdemes (fogvédelem!) felezni, kimagozni a szilvákat!
Körtéből 2-3, almából 1-2 kerülhet hozzá, már a gyöngyözgetés idején, hogy a végén egyformán roppanósak legyenek még.
Ha ribizlit, szedret adok – azok szinte már csak akkor mennek bele, ha elzárom a tüzet és lefedem a kompótot.
Tálalni bármivel lehet: virággal, zöld mentával, görög bazsalikommal, tejszínhabbal...