Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.09. 18:19 mijemaja

Birskompót piros gyümölcsökkel szilvával áfonyával vagy ribizlivel

Címkék: szilva citrom ribizli birs kompót #összes gyümölcsös édesség

birskompót szilvával.JPGSzeretem az ilyen pirosas vegyes kompótokat. Édes is mindig szerette, mert ha csak néhány de többféle gyümölcsöt aprított össze, egyformán szét tudta osztani közöttünk, még meg is szaporította valamelyest. Jómagam már azért csinálom így, mert nagyon finomnak tartom a birset szilvával vagy ribizlivel, netán szederrel… A lényeg, hogy legyen olyan piros a kompótban, ami rózsaszínné varázsolja valamennyi hozzávalót.

A kompót készítésében az első lépés az előkészítés: Héjastól cikkekre vágni minden belevalót és citromos, citromsós vízbe tenni, (1 liter vízhez ½-1 citrom leve, és ne feledjétek, a reszelt héja mehet a birshez, finomak együtt!!), hogy ne barnuljanak meg (a levegőn valami hihetetlenül gyorsan lezajlik valami oxidáció a felületükön! Nem rossz, nem árt, csak nem szép).

birskompót szilvával 2.JPGAz alap a birs, azt teszem bele először, mert annak kell legtovább puhulnia.

Fűszerekkel, fahéjjal és szegfűszeggel teszem fel a tűzre. Nehéz birsmennyiséget mondani, mert van, hogy egy birsalma a kukába megy a többszintes kukacpalotával együtt, van, hogy félmaréknyi apró nyesedék hasznosítható egyből, van, hogy az egész. Mondjuk 3 db egészséges birs az alap egy fazékhoz, egy nagyobb rúd fahéj és 5-8 szem szegfűszeg, vagy az őrölt fűszerekből 1-1 lapos tk (púpos kk) .

Szilva lehet a következő, amit a birshez teszek, ha már kezd forrni a birs leve. Szilvából ízlés szerint lehet adni a maréktól a 3 marékig, de érdemes (fogvédelem!) felezni, kimagozni a szilvákat!

Körtéből 2-3, almából 1-2 kerülhet hozzá, már a gyöngyözgetés idején, hogy a végén egyformán roppanósak legyenek még.

Ha ribizlit, szedret adok – azok szinte már csak akkor mennek bele, ha elzárom a tüzet és lefedem a kompótot.

Tálalni bármivel lehet: virággal, zöld mentával, görög bazsalikommal, tejszínhabbal... 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr714950412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása