Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.10. 00:26 mijemaja

Édes nudlija ÓRIÁS változatban mákosan

Címkék: krumpli édesség mák köret krumplis desszert #összes tésztás tésztaköret Édestől Aszódról

óriás nudli.JPGAz óriásnudli ötletét ifjúkoromban Náncsi néni vendéglőjében többször is evett óriás túrógombóc adta, gondoltam, ha van óriás gombóc, lehet óriás nudli is. Aztán bevált – sőt, az óriás nudlit szalonnás zsiradékon megpirítva fantasztikus köretet kaptam szaftos (pl. köményes) sült húsokhoz…

óriás nudli készítése.JPGKezdjük azzal, hogy a nudli tésztájának készítését már részletesen elmeséltem. (Azért a végére leírom röviden!) Ebből a kész nudli tésztából vastagabb (másfél centis) lapot nyújtok az enyhén lisztezett deszkán, abból vastagabb csíkokat vágok, és kisodrom másfél-kétujjnyi vastag rudacskákra őket.

A rudakat 5-6 cm-es darabokra vágom, és egyesével a képen is látható óriás nudlikat formázok belőlük.

Bő és picit sós vízben és nem zubogó, hanem csak gyöngyöző vízben főzöm ki. Amikor belerakom, óvatosan teszem bele és ha már teli a fazék alja, nem rakok többet (inkább több részletben főzöm ki!) ). Hamar kifő, de ahogy feljön a víz tetejére, még várok rá 3-4 percet (a vastagsága miatt), és még akkor is inkább kiveszek egyet, félbevágom és ellenőrzöm a belsejét, nem maradhat a közepe kemény vagy főletlen, szóval nyers, ragacsos.

A leszűrt óriás nudliknak cukros darált mákkal megszórom egy csíkban a tetejét, és készen is van!

(Ha a nudlit később esszük, akkor olívaolajba forgatom őket, így nem ragadnak össze!)

Az óriás mákos nudlik mellé vaníliás cukros tejszínhab is jöhet, vagy – mint a képen- szilvaröszti csíkok

Azért gyorsan leírom Édes nudlitésztájának elkészítését, hátha lusták lesztek megnézni (ha tudnám, behívnám csak hivatkozásnak, segíthetnétek benne…):

Hozzávalók:

  • 1 kg krumplihoz
  • ½ kg lisztet adok (fele sima, fele rétes),
  • és ugyanúgy teszek hozzá 1-2 ek búzadarát.
  • Egy csipetnyi sót.
  • Egy tojás elég bele.

Nudlitészta készítése:

Megfőzöm a jól megsikált öreg krumplikat héjastul, sós vízben. Ha puha, a levét átöntöm egy kisebb edénybe (azért sikálom előtte a krumplit, hogy a levét aztán főzéshez, levesbe, főzelékbe felhasználhassam), és a krumplikat hagyom a gőzben még tovább párolódni pár percet.

Megvárom, míg kicsit hűl annyira, hogy meg bírom fogni, meghámozom, összetöröm krumplinyomóval.

Már langyos, mikor beleütök egy tojást, sózom, és hozzászitálom előbb a finom lisztet, összedolgozom, aztán szitálom a rétes lisztet, végül a legkönnyebben belegyúrható búzadarát.

Ezt gyorsan összegyúrom, ha nagyon makrancos, kicsi tejföllel szoktam, vagy hideg szódavízzel (buborékos, vagyis szénsavas ásványvízzel) segíteni magamnak, de óvatosan, mert a végén csak ragad, lisztet kíván, és a főzéskor keményebb lesz a nudli. Nagy nudlinál ez veszélyes, mert kemény maradhat a belseje!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr464956946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása