Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.12.10. 22:53 mijemaja

Szilvás és narancsos forralt bor vagy csak szilvás csak narancsos vagy aszalt szilvás forralt bor

Címkék: szilva ital forralt bor narancs borok vörösbor #összes Villányból

szilvás narancsos forralt bor.JPGErre a gyógyitókára mondta apátok, hogy ezt a forralt bort hogy csináltam? – vártam, mi a baja, mert ha jó egy étel, szó nélkül megeszi, ha jó egy ital, megissza, de a készítését nem igazán firtatja- de csak bólogatott: nagyon finom.

Megjegyzem, szerintem is az.

Az erős 1 liter jóféle vörösborhoz (villányi portugieser, vagy akár erőteljesebb is lehet,mondjuk egy fűszeres merlot, egy férfias cabernet franc, egy aromás illatú pinot noir, a Fekete Herceg, stb., vagyis tényleg jóféle) hozzávaló szokásos forralt bor fűszerek:

  • egy rúd fahéj
  • pár szem fekete bors, szegfűbors, borókabogyó
  • Néhány szem mustármag és koriandermag – opcionális, én az emésztés javítása végett teszem bele szívesen
  • 5-6 szegfűszeg
  • 2-3 ek barna nádcukor
  • 1-2 ek hársméz (akác, gyalogakác…stb.)
  • egy narancs (kettő is lehet!) – a héjukat lereszelem, ha van hozzá energiám és elég frissek, mert csak feszeshéjú, üde narancsot lehet jól reszelni)
  • pár szem szilva felezve, kimagozva, ½ citrom levével meglocsolva, fahéjas porcukorral megszórva még legalább 1-2 órával a forralt bor készítés előtt
  • és hozzáadtam pár levél citromfű-félét (ezt végképp csak opcionálisan)

 

A 0,75 l-es bort kb. 2-4 dl vízzel bővítem (nem kéne, de Édes arra szoktatott, hogy így kiadósabb…a kiürült boros üveget félig-harmadig töltöm és hozzáadom a borhoz), s így felteszem a tűzre.

Hozzáadom a szilvákat a közben eresztett citromos fahéjas levükkel együtt.

A fűszereket teatojásba teszem, (a fahéj persze nem fér bele), a fűszertojást és a fahéjrudat beleteszem a borba, belenyomkodom a citromfűféle leveleket is.

A narancsot megmosom, félbevágom, kifacsarom a levét – az félreteszem, és ha nem reszeltem le a héját, akkor most igen nagyon vékonyan lehámozom (csak a sárgát, a fehéret nem! Attól  keserű lesz!), és a héját a borhoz szórom.

Felforralom az egészet. Mihelyt forrni kezd, leveszem a tűzről – nem bugyogtatom.

Hozzáöntöm a narancs levét, beleszórom a barnacukrot, egy-két ek mézzel is ízesítem. Jól elkeverem, és tálalom is azon melegében.

Egyébként

- csak szilvával (esetleg nem ½ hanem egy egész citrom levével és lereszelt héjával együtt!!),

= akkor szilvás forralt bor

- vagy csak naranccsal (levével, héjával) készítve is finom így a forralt bor! = narancsos forralt bor

 

Szilvás forralt bort egyébként aszalt szilvával és más aszalt gyümölcsökkel is szoktam készíteni!!!

Ilyenkor az aszalt szilvát (áfonyával, csipkehússal, berkenyével elkeverem) beáztatom a vörös borba pár órára.

Ha csak így forralom fel, már így is szuper, de ha egy fahéjrudat, pár szegfűszeget rakok bele, és édesítem cukorral, mézzel ízlés szerint, esetleg egy citrom kifacsart levével ellensúlyozom az aszalt szilva édességét – igazi finom, aromákban gazdag  forralt bort kapok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr894958765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása